Μαρς

«Φυτοζωούν» τα Ναυπηγεία

Τα Ναυπηγεία στον Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα, διαθέτουν άρτιες εγκαταστάσεις, έμπειρο προσωπικό και θα μπορούσαν να ήταν οι πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, αν δεν είχαν γίνει εγκληματικά λάθη, διαχρονικά, από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σήμερα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι και τα περιμετρικά επαγγέλματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ζουν με την απειλή του κλεισίματος των Ναυπηγείων, της αβεβαιότητας και της ανεργίας.

Τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και Ελευσίνας (ΝΒΕΕ) επισκέφθηκε διαδοχικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», η οποία βρίσκεται εντός της δεξαμενής, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εργασίες. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Κλιμάκιο Σκαραμαγκά και στον χώρο όπου εκτελούνται εργασίες, στο πλαίσιο του προγράμματος υποβρυχίων. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», όπου μίλησε με εργαζομένους και απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν.

Ο ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τόνισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι τα Ναυπηγεία να μείνουν ανοιχτά, σημειώνοντας πως με τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει και με τις υπό εξέλιξη εργασίες του Πολεμικού Ναυτικού είναι εξασφαλισμένες η μισθοδοσία των εργαζομένων και η λειτουργία του Ναυπηγείου έως και τον Απρίλιο του 2017.

Ωστόσο, επισήμανε, αυτό που είναι βέβαιο: Πως τα Ναυπηγεία δεν μπορούν να λειτουργούν μόνο με δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να ανοίξουν εργασίες εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με ένα θετικό κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς στον χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Πάντως, ο Δ. Βίτσας δεν δεσμεύτηκε ότι τα Ναυπηγεία θα παραμείνουν «ανοιχτά» και μετά την άνοιξη του νέου έτους!

Ο ΑΝΥΕΘΑ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, διαπίστωσε πως υπάρχει σημαντική εξέλιξη στην εκτέλεση του προγράμματος ναυπήγησης των πυραυλακάτων και επισήμανε ότι οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η γραφειοκρατία. Σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία είναι ενεργά και έχουν αρχίσει να έρχονται και εμπορικές δουλειές. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση πως η κατασκευή στην Ελευσίνα συνολικά επτά νέων πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού –οι 5 έχουν ήδη ενταχθεί στο ΠΝ και για τις 2 είναι σε εξέλιξη η ναυπήγησή τους– το επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρει και παραγγελίες από το εξωτερικό.

Του Χρήστου Α. Καπούτση

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή 23/12

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa