Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, George H.W. Bush μπλόκαρε τις συχνότητες των τουρκικών μαχητικών, ώστε να μην μπορούν να έχουν εικόνα των εργασιών στο οικόπεδο 11. Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ στην Κύπρο αναμένεται η υπουργός άμυνας της Γαλλίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πριν ακόμη καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία έχει δείξει –με κάθε τρόπο- ότι είναι αποφασισμένη να λάβει μέρος στο «ενεργειακό παιχνίδι» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός ενέργειας, ο οποίος τυγχάνει να και γαμπρός του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προανήγγειλε την προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.

Οι Τούρκοι θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, όπως και το 11, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total – Eni.

Έτσι, μια πιθανή απόφαση για επέκταση των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργειακές εταιρείες θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα. Γι αυτό το λόγο και οι δυτικοί βρίσκονται σε  επαγρύπνηση.

Επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού άμυνας

Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και γύρω από το γεωτρύπανο.

Ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Επίσης, την Δευτέρα 17 Ιουλίου επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο, για να επιθεωρήσει τις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, η νέα υπουργός άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Η Φλοράνς Παρλί θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο. Πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός της επίσκεψης τον δεδομένο χρόνο, καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της Total στις έρευνες στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Σχολιάστε ...