Πολιτική Συνεντεύξεις

Χάρης Μαμουλάκης στο «Π»: Γενναία ρύθμιση χρεών εδώ και τώρα

ӵ枴糧 ꡩ �破�豹�᩠�󵭼믵 �󷥤߯�쯵: "Ű孤��뫜䡠ꡩ ܫ륲 䩡�鲦quot; 󴧭 ϫיִ륩ᠴ粠¯� �Н찴砲4 Ϫ�߯�19. (EUROKINISSI/ʏ͔QɍǓ ÉّÏө

Η κατάσταση των «μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα είναι δραματική», διαπιστώνει ο Χάρης Μαμουλάκης, που έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται όλη τη χώρα, με την ιδιότητα του αν. τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, συγκλίνει στην άποψη ότι «το 50% των επαγγελματιών δεν θα καταφέρει καν να ανοίξει ξανά τις επιχειρήσεις του», μετά τα lockdown. Σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα, προτείνει «γενναία ρύθμιση του χρέους της πανδημίας – με κούρεμα της βασικής οφειλής και πολλές δόσεις στα πρότυπα των 120 δόσεων».

Παράλληλα, καταγγέλλει τη «ΝΔ, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της», ενώ οι θέσεις του «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένουν προσανατολισμένες στην προστασία, τη στήριξη και την ενίσχυση των πολλών».

Το κόμμα σας δείχνει να μην καρπώνεται την όποια κυβερνητική φθορά. Γιατί; Μήπως το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα; Τι φταίει;

Θα μου επιτρέψετε να έχω άλλη άποψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια τυχαία ή ευκαιριακή επιλογή. Είναι η ουσιαστική απάντηση στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, ενός νέου πολιτικού ρεύματος που θα μας οδηγήσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Η Προοδευτική Συμμαχία, με άλλα λόγια, είναι μια συλλογική και ουσιαστική διαδικασία συμπόρευσης, που καλύπτει μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη. Και όπου οι κοινωνικές ανάγκες καλύπτονται αποτελεσματικά, υπάρχει πάντα πολλαπλό και πολύπλευρο όφελος. Όχι μόνο για τον πολιτικό φορέα. Αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Όσον αφορά το μέγα θέμα της πανδημίας, πώς θα το αντιμετώπιζε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε καταθέσει από την πρώτη στιγμή που η πανδημία ήρθε και στην Ελλάδα, πριν από έναν χρόνο περίπου, πλήρες σχέδιο προτάσεων. Ένα πλάνο δράσεων με σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις, κοστολογημένες και άμεσα υλοποιήσιμες. Προτάσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς, από την υγεία, όπου μιλούσαμε για άμεση ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ και εξοπλισμό, μέχρι την οικονομία, όπου προτείναμε δέσμες μέτρων, κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων ανά κλάδο. Από την καθημερινότητα, που κάναμε για παράδειγμα λόγο για το πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, μέχρι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, τους ανέργους, την κοινωνία ολόκληρη. Το πλήρες πρόγραμμα είναι δημοσιοποιημένο και, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να περιοριστεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης – θα χρειαζόμουν πολλά φύλλα της εφημερίδας σας προκειμένου να το αναπτύξω. Γι’ αυτό και θα επικεντρωθώ στη βασική διαφορά που έχουμε σε σχέση με την κυβέρνηση της ΝΔ: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν και παραμένουν προσανατολισμένες στην προστασία, τη στήριξη και την ενίσχυση των πολλών, εν αντιθέσει με τη ΝΔ, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της.

Ήσασταν ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ν/σ περί δημοσίων συμβάσεων και ασκήσατε δριμεία κριτική. Γιατί;

Ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις της ΝΔ αναδιαρθρώνει την αγορά των δημόσιων έργων υπέρ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και των μελετητικών γραφείων της χώρας. Δημιουργεί πλήθος εμποδίων για τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς, δεν διαφοροποιεί τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των συμμετεχόντων ανάλογα με το ύψος του διαγωνισμού και δημιουργεί υπέρογκες απαιτήσεις στην παροχή εγγυήσεων για τις ΜμΕ, την ίδια ώρα που οι τράπεζες έχουν τις πόρτες τους κλειστές για όλες τις μικρομεσαίες. Αποτελεί ένα «παράθυρο» για την αναζωογόνηση της μικροδιαπλοκής στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα άλμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της επίβλεψης των δημόσιων έργων και της απώλειας της τεχνικής ικανότητας των φορέων του Δημοσίου. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ταυτόχρονα και αντιευρωπαϊκός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δεκαετία του ’80 έβλεπε τις δημόσιες συμβάσεις πρωτίστως ως ένα εργαλείο κατασκευής της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Σήμερα, η Επιτροπή αναλαμβάνει πλήθος πρωτοβουλιών, ώστε οι δημόσιες συμβάσεις να αποτελέσουν εργαλείο επιτάχυνσης της πράσινης ανάπτυξης και της καινοτομίας, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προώθησης της κοινωνικής συνοχής. Το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Είστε αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πραγματοποιείτε συνεχώς επαφές με παραγωγικούς και αναπτυξιακούς φορείς απ’ όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που λαμβάνετε;

Πράγματι, μαζί με τους συναδέλφους, τον τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και τον αν. τομεάρχη Γιάννη Σαρακιώτη, αλλά και άλλα στελέχη του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω τηλεδιασκέψεων πραγματοποιούμε διαρκώς επαφές με τους εκπροσώπους των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων απ’ όλη την Ελλάδα.

Η εικόνα που λαμβάνουμε είναι δραματική! Υπάρχουν κλάδοι όπου ακόμα και το 50% των επαγγελματιών δεν θα καταφέρει καν να ανοίξει ξανά τις επιχειρήσεις του. Και ακόμα τραγικότερο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στην κοινωνία, την οικονομία, την αγορά εργασίας. Οι κυβερνώντες ζουν σε έναν δικό τους, φανταστικό κόσμο. Πρέπει άμεσα να αλλάξει αυτή η τακτική της κυβέρνησης. Επιβάλλεται να προχωρήσει σε μετατροπή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, σε γενναία ρύθμιση του χρέους της πανδημίας –με «κούρεμα» της βασικής οφειλής και πολλές δόσεις στα πρότυπα των 120 δόσεων που είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα κάτω από πολύ πιο δυσμενείς, δημοσιονομικά, συνθήκες–, να στηρίξει την εργασία, να αντιμετωπίσει το ζήτημα των επιταγών και της προμήθειας εμπορευμάτων, τις οφειλές προς ΔΕΚΟ κ.λπ. Αλλά και να προχωρήσει σε εφάπαξ ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ώστε να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες επιβίωσης των οικογενειών τους. Αυτά που σας προανέφερα είναι μερικά από τα ζητούμενα, έτσι ώστε η επόμενη μέρα να βρει όλες τις επιχειρήσεις ανοικτές και το προσωπικό τους στη θέση του. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την κοινωνική συνοχή.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa