Πολιτική Συνεντεύξεις

Χάρης Μαμουλάκης στο «Π»: Η κυβέρνηση δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών

ӵ枴糧 ꡩ �破�豹�᩠�󵭼믵 �󷥤߯�쯵: "Ű孤��뫜䡠ꡩ ܫ륲 䩡�鲦quot; 󴧭 ϫיִ륩ᠴ粠¯� �Н찴砲4 Ϫ�߯�19. (EUROKINISSI/ʏ͔QɍǓ ÉّÏө

Κριτική εφ’ όλης της ύλης ασκεί στην κυβέρνηση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, αναδεικνύοντας τις «σαφείς», όπως υποστηρίζει, ολιγωρίες της στους τομείς της υγείας, της παιδείας, καθώς και τις «νεοφιλελεύθερες εμμονές της» στις εργασιακές σχέσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που γυρνούν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Δυστυχώς, η «κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, δεν αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και, ταυτόχρονα, επαναφέρει μέτρα που μας γυρνούν πολλές δεκαετίες πίσω», υποστηρίζει ο κ. Μαμουλάκης. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει πως «οικονομικές δυνατότητες που δημιουργούσε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» προσέφερε στην κυβέρνηση τις δυνατότητες για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των πληττομένων από την πολύπλευρη κρίση…

Ας βρεθούμε στη θέση ενός απλού συμπολίτη μας. Ακούει και διαβάζει καθημερινά τις καταγγελίες ή τις πολιτικές επισημάνσεις του κόμματός σας για αντιλαΐκές πολιτικές, ολιγωρίες, αστοχίες, παραλείψεις… Τι εννοείτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύει τα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις, τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και το γενικότερο «επιτελικό» μπάχαλο που δημιουργείται σε όλους τους τομείς. Ταυτόχρονα, καταθέτει στη δημόσια σφαίρα τις προτάσεις του, τις λύσεις στα προβλήματα που όλους μας απασχολούν. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να ασκεί υπεύθυνη κριτική αναγνωρίζοντας φυσικά και ό,τι θετικό συμβαίνει και να καταθέτει προτάσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, δεν αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και, ταυτόχρονα, επαναφέρει μέτρα που μας γυρνούν πολλές δεκαετίες πίσω».

Μήπως παραβλέπετε ότι η παρούσα κυβέρνηση έτυχε πάνω στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, που ήταν απρόσμενη, όπως και στις εμμονές του γείτονά μας, του Τούρκου προέδρου, που προσέθεσε έναν ακόμα γόρδιο δεσμό στην πολιτική μας σκηνή;

Δυστυχώς, η υφεσιακή πορεία της οικονομίας μας ξεκίνησε πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας. Αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο. Και ήταν το αποτέλεσμα των κακών χειρισμών της κυβέρνησης. Με την πανδημία και την αδιαφορία του κ. Μητσοτάκη να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, της κοινωνίας γενικότερα, αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως θυμάστε, είχε εγκαίρως καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», το οποίο μάλιστα επικαιροποίησε στην πορεία. Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ενστερνιστεί τότε τις προτάσεις μας –οι οποίες στην πορεία υιοθετήθηκαν από Περιφέρειες της χώρας αλλά και την ΕΕ–, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερη. Σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία: Η πολιτική των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα δεν είναι κάτι το νέο. Αποτελεί διαχρονικό στοιχείο στις σχέσεις μας. Ανάλογες ενέργειες, άλλωστε, είχαν επιχειρηθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που τότε, με συντεταγμένες ενέργειες, αποφασιστική και εξωστρεφή στάση, είχαμε πετύχει άμεσα, θετικότερα αποτελέσματα.

Εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Ποιες διαφορετικές πολιτικές, με λίγα λόγια, θα ακολουθούσατε, στην υγειονομική κρίση, στην οικονομία, στα ελληνοτουρκικά; Σε τι θα ήσασταν διαφορετική διακυβέρνηση;

Το διαφορετικό πλαίσιο πολιτικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εν μέσω της πανδημίας και της σοβούσας κρίσης είναι γνωστό και καταγεγραμμένο. Στο πεδίο της υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πίεζε για νέες μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ και για την αναγκαστική κινητοποίηση του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Παράλληλα, αν η κυβέρνηση είχε συνεχίσει το έργο μας στη δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας υγείας, το υγειονομικό σύστημα της χώρας συνολικά θα ήταν σε καλύτερη θέση, ώστε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Αντί για αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει προσλήψεις γιατρών, προχωράει σε ad hoc μετατροπή υφιστάμενων κλινών σε ΜΕΘ και επιδοτεί, πέρα από κάθε οικονομική λογική, τον ιδιωτικό τομέα στην Υγεία.

Αντιστοίχως και στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από νωρίς επέμεινε στη σημασία των γενναίων εμπροσθοβαρών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Οι προτάσεις του «Μένουμε Όρθιοι» ήταν αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και απολύτως μέσα στις οικονομικές δυνατότητες που δημιουργούσε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. που αφήσαμε πίσω μας, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και η προοπτική της έλευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τα μέσα του 2021. Αποτέλεσμα της παραπάνω απροθυμίας της κυβέρνησης είναι το ύψος της σημερινής ύφεσης και ο ασύμμετρος τρόπος με τον οποίο η κρίση αγκαλιάζει τμήματα της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, είναι σαφές ότι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων η σημερινή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μέρα με τη νύχτα. Δεν έχουμε μόνο τη βίαιη αναδιάρθρωση της εργασιακής νομοθεσίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουμε μόνο την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την απαξίωση του ΟΑΕΔ. Πολύ περισσότερο, η σημερινή κυβέρνηση ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή οικονομία που επιδότησε τις απολύσεις εν μέσω κρίσης.

Πρόσφατα αναλάβατε αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση για τα μέτρα που επιλέγει να πάρει για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά πρόσφατα π.χ. εγκρίθηκε το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Τι απαντάτε σε αυτό;

Η έγκριση των προγραμμάτων της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, που αναφέρατε, δεν αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αντίθετα, αφορά την έγκριση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού των προγραμμάτων που σταδιακά προσπαθούν να εκπονήσουν οι περιφέρειες με πόρους από τα περιφερειακά προγράμματα. Η κυβέρνηση αρνούνταν και ακόμη αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, παρότι είναι εμφανές ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα απορρόφησης στους διαθέσιμους πόρους, τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κέρδισε τις εκλογές επειδή έχασε την επαφή με τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πώς σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την επαφή σας με τα μεσαία στρώματα;

Για αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Η έκθεση Πισσαρίδη εξάλλου είναι ενδεικτική των προθέσεων και της σκοποθεσίας της παρούσας κυβέρνησης. Εκεί διαβάζουμε ότι, σύμφωνα με το βασικό όργανο που συμβουλεύει την παρούσα κυβέρνηση, βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, για παράδειγμα, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και του νέου πτωχευτικού νόμου. Συρρίκνωση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, κατάργηση κάθε οριζόντιας προστασίας και fast track διαδικασίες για πτωχεύσεις, με πρωτοβουλία των τραπεζών στα ειρηνοδικεία.

Η σημερινή κυβέρνηση κινείται επιθετικά απέναντι στη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχείρηση, και χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας. Σε αυτό το εγχείρημα η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa