Πολιτική

Χαμός στη Βουλή με την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» – Απέσυρε τελικά την τροπολογία ο Κοντονής!

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο για τη νομοθετική πρακτική όσο και για το περιεχόμενο της τροπολογίας, η οποία ανοίγει δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Με δεδομένη, δε, και την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε από τον Δημήτρη Καμμένο, η παραπάνω τροπολογία δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας της Βουλής.

Ετσι ο Στ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι αποσύρει την επίμαχη τροπολογία προκειμένου να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν και θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες, όπως είπε.

Ταυτόχρονα, η επανάληψη του φαινομένου της διάστασης απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (σ.σ. ίδρυση τεμένους, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου κ.ά.), προκάλεσε την «έκρηξη» της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε πως «από δω και στο εξής, εάν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη, εμείς δεν θα ξαναβάλουμε πλάτη».

Νωρίτερα η εν λόγω τροπολογία προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις που κλόνισαν ακόμη και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον ισχυρό προβληματισμό για την προωθούμενη ρύθμιση έχουν εκφράσει και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και η Νίνα Κασιμάτη.

Η βουλευτής Β’ Πειραιά, που επιδεικνύει σταθερή ευαισθησία στα εθνικά θέματα, φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί με την ρύθμιση και δεν προτίθεται να τη στηρίξει.

Εκτός αυτού, τον προβληματισμό τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να έχουν εκφράσει και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή και την στάση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την ρύθμιση, σχολίασε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει στα 2/3 του βίου της και έχουμε εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της περίεργης ισορροπίας των κυβερνητικών εταίρων. Τραγελαφικές και απερίγραπτες καταστάσεις. Συμφωνούν γενικά και διαφωνούν αλά καρτ και κατά περίπτωση. Διαφωνούμε εντελώς με αυτή την πολιτική και πρακτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες. Εμείς σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο θα έχουμε στάση αρνητική, αν δεν τα έχετε βρει μεταξύ σας. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε με δύο γραμμές, αλλά κατά τα άλλα να είστε αδιατάρακτοι».

«Ξέρετε τι λέει το άρθρο επί της ουσίας; Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι. Εμείς επί της ουσίας θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση και θα σας τα εξηγήσουμε όλα» προσέθεσε.

Από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως, αν και συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης, θα καταψηφίσει τα άρθρα.

Δείτε ζωντανά την Ολομέλεια της Βουλής:

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER