Λίγες ώρες χρειάστηκαν μετά την απόφαση για εφαρμογή της τροποποίησης του κώδικα συνόρων Σένγκεν, που προβλέπει διεξοδικό έλεγχο σε όλους τους επιβάτες- πολίτες της ΕΕ που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα μας, προκειμένου να επικρατήσει το αδιαχώρητο στην αίθουσα ελέγχου διαβατηρίων στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Το γεγονός θορύβησε τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη, ο οποίος υπηρετεί στο ΑΤ του Αεροδρομίου, και αμέσως παρενέβη προκειμένου να δοθεί λύση σε μία κατάσταση που –εάν συνεχίζονταν– θα αποτελούσε πληγή ακόμα και για τον τουρισμό της χώρας μας.

Το γεγονός ότι, λόγω της συγκεκριμένης τροποποίησης, γίνονταν πληκτρολόγηση στοιχείων και ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους επιβάτες, οι οποίοι εξετάζονται για το κατά πόσο έχουν απασχολήσει ή όχι τις Αρχές, προκάλεσε εκτός από… κοσμοσυρροή και πολλές γκρίνιες. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανακοίνωση της η συνδικαλιστική Ένωση της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για απελπιστική κατάσταση στο «Ελ. Βενιζέλος».

Μάλιστα, ο κ. Καλλιακμάνης επισκέφτηκε εκτάκτως τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη νέα κατάσταση, και έλαβε ξανά τις ίδιες διαβεβαιώσεις, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει μείωση του προσωπικού, αλλά και για να μειωθούν τα μέτρα τάξης εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Η ανακοίνωση έφτασε μέχρι το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, και της γενικής επιθεωρήτριας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, καθώς διέβλεψαν τον κίνδυνο.

Έτσι αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Άρθρου 2 και δόθηκαν εντολές για να συνεχιστούν οι στοχευμένοι –και μόνο– έλεγχοι των υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και πριν. Ακόμη, ενημερώθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FRONTEX και τα άλλα κράτη-μέλη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των μέτρων τάξης, αλλά και η ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών με αστυνομικό προσωπικό. Σε δηλώσεις του στο «Π», ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής κ. Καλλιακμάνης τόνισε πως «η κατάσταση δεν είναι απογοητευτική μόνο στον έλεγχο διαβατηρίων, αλλά και στα Τμήματα Τάξης και Τροχαίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου εκεί παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται οι απαιτήσεις, ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων να μειώνεται συνεχώς.

Ειδικά στο Τμήμα Τάξης το κλίμα δεν είναι το ενδεικνυόμενο, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να εργάζονται χωρίς να πιέζονται καθημερινά».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 14/4