Οικονομία Σε πρώτο πλάνο

Χαράτσι ΕΝΦΙΑ: Πως θα πάρετε πίσω τα «κλεμμένα» λεφτά σας

Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράνομος. Το κίνημα για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «φουντώνει» και τώρα ξεκινά μια μεγάλη δικαστική μάχη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης –που προσφέρει μια ευκαιρία για δικαστική δικαίωση– αφορά τον τρόπο υπολογισμού και καταλογισμού του ΕΝΦΙΑ. Αυτή η «αχίλλειος πτέρνα» του νόμου προσφέρει την ευκαιρία σε όλους να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.

στον ΧΡΗΣΤΟ Ν. ΚΩΝΣΤΑ ο νομικός Χάρης Οικονομόπουλος

Συντονιστής αυτής της προσπάθειας είναι ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος εξηγεί στο «Π» πού στηρίζεται αυτή η νέα προσπάθεια εξορθολογισμού της φορολογικής συμπεριφοράς του κράτους. Εξηγεί με απλά λόγια πώς πρέπει να δράσει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, σε συνεργασία με επιφανείς νομικούς, όπως ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης και η καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, καταργείται…».

 Κύριε Οικονομόπουλε, είναι ο ΕΝΦΙΑ παράνομος; 

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν είναι απλά παράνομος. Το παράνομο του υπολογισμού του έχει κριθεί και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι ένας φόρος που έχει υπολογιστεί και καταλογιστεί σε όλους, ανεξαιρέτως, τους Έλληνες πολίτες με λάθος τρόπο, σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), το οποίο αποφάνθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις, με τις αποφάσεις 2334 και 2337 του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ σήμερα δεν αποτελεί απλά μείζον πρόβλημα άδικης και καταπιεστικής κρατικής πολιτικής, αλλά είναι ακυρώσιμος από καθέναν –και μόνο ως προς καθέναν– που θα διεκδικήσει την επιστροφή του. Εάν από τους 6.400.000 φορολογουμένους που μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ, 6.399.999 διεκδικήσουν την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ 2017 και ένας δεν το κάνει, αυτός ο ένας, παρότι δικαιούται να πάρει τα λεφτά του πίσω, δεν θα πάρει πίσω τίποτα. Τον ΕΝΦΙΑ 2017 μπορεί να τον ακυρώσει μόνο όποιος προσφύγει στην αρμόδια Αρχή.

Τι προτείνετε στους συμπολίτες μας να κάνουν με την ανακοίνωση που εκδώσατε; 

Τίποτα παραπάνω από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα μπροστά σε μια τόσο καραμπινάτη και ξεκάθαρη παρανομία. Ο ΕΝΦΙΑ, που τους έχει καταλογιστεί, δεν είναι απλά άδικος και χωρίς καμία σχέση με τη σημερινή πραγματική αξία των ακινήτων τους. Ο ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογιστεί σε όλους τους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα, είναι υπολογισμένος μη νόμιμα, σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών. Σε όλη τη χώρα –όχι απλά σε κάποιες περιοχές ή, έστω σε πολλές, αλλά σε όλη τη χώρα–, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είτε έχουν αναπροσαρμοστεί με μια πολιτικάντικη απόφαση «γονατογράφημα» του Ιανουαρίου 2016 είτε, σε περιπτώσεις όπως η Β΄ η Ε΄ και η ΣΤ΄ ζώνη του Ψυχικού ή οι Δελφοί ή ο Νέος Βουτζάς, το παραπάνω γονατογράφημα έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ ως προς όσους προσέφυγαν εναντίον του.

Και λοιπόν; 
Η νοοτροπία ενός κράτους-δυνάστη, που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων μας, προκύπτει, μεταξύ άλλων και από το παρακάτω: Ενώ η ενημέρωση όλων μας για κάθε φόρο που πρέπει να καταβάλουμε, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ, γίνεται «ηλεκτρονικά» και, ξέρουμε δεν ξέρουμε από computers, η προθεσμία προσβολής κάθε τέτοιας ατομικής διοικητικής πράξης «τρέχει» από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής ανάρτησης (με εξαίρεση τον Αύγουστο) για την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, όχι απλά το κράτος μας ζητάει να κάτσουμε στην ουρά της Εφορίας, αλλά απαιτεί, για να το διευκολύνουμε, να του καταθέτουμε εμείς όσα αντίγραφα χρειάζεται, ακόμα και να σκανάρουμε τα σχετικά έγγραφα, για να μπορεί να τα επεξεργαστεί ηλεκτρονικά χωρίς να «κουράζεται».

Ενώ το ίδιο κράτος, με σχετικές αποφάσεις του, είχε προβλέψει ότι και οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να απαντούν, δηλαδή να προσφεύγουν, ηλεκτρονικά σε κάθε πράξη επιβολής φόρου (οι σχετικές αποφάσεις έθεταν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πλατφόρμας ηλεκτρονικής κατάθεσης ενδικοφανών προσφυγών ) όχι μόνο δεν το έχει κάνει, αλλά εξακολουθεί, ως «πονηρό», να κάνει ό,τι μπορεί για να μας δυσκολέψει να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας.

Δώστε μου ένα παράδειγμα

Ένας υπέργηρος φορολογούμενος ή ένας κάτοικος εξωτερικού δεν μπορεί να πάει ο ίδιος, αυτοπροσώπως, στη ΔΟΥ για να καταθέσει την προσφυγή. Θέλει να εξουσιοδοτήσει κάποιον φίλο, λογιστή ή συγγενή του, η σχετική εξουσιοδότηση δεν γίνεται δεκτή εάν δεν φέρει θεώρηση γνησίου υπογραφής από ΚΕΠ ή προξενική Αρχή…

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι οι Έλληνες πρέπει να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα που τους δίνει ο «λάθος», μη νόμιμος  υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ 2017 από το Δημόσιο και να διεκδικήσουν ό,τι κατέβαλαν «με επιφύλαξη» για ΕΝΦΙΑ 2017, προσφεύγοντας ενώπιον της ΔΟΥ που υπάγονται μέχρι, το αργότερο, τις 29 Σεπτεμβρίου;

Όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες έχουν αυτό το δικαίωμα. Και κάτι ακόμη: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος, που ενδεχομένως έχουν, συμψηφίζονται –έχουν ήδη συμψηφιστεί– με το ποσό του ΕΝΦΙΑ με βάση την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών. Όποιος, φυσικά, θέλει να χαρίσει τον ΕΝΦΙΑ 2017 σε ένα τέτοιο «κράτος» μπορεί να το κάνει. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, όμως, δεν νομίζω ότι περισσεύει σε κανέναν να χαρίζει λεφτά σε ένα κράτος που, αντί να μειώνει τα έξοδά του και να γίνεται φιλικό, αποτελεσματικό και χρήσιμο, εξακολουθεί να μας τα παίρνει για να πληρώνει «Καρανίκες».
 Μου λέτε, δηλαδή, ότι δικαίωμα επιστροφής ΕΝΦΙΑ 2017 έχουν μόνο όσοι το διεκδικήσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. 

Έχω την τύχη και την τιμή να συνεργάζομαι με δύο κορυφαίους νομικούς, τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη και την καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη. Την πρωτοβουλία αυτή έχουν αναλάβει οι δικηγορικές εταιρείες «Οικονομόπουλος και Συνεργάτες» (ΑΜ ΔΣΑ 80137, www.ikonomopoulos.gr) και «Φλογαΐτης – Σιούτη και Συνεργάτες» (ΑΜ ΔΣΑ 80517, www.flogaitissioutis.com) σε συνεργασία με έμπειρους φοροτεχνικούς συμβούλους. Παράλληλα, επειδή το πρόβλημα αφορά 7.000.000 Έλληνες, απευθύνεται πρόσκληση στους συναδέλφους δικηγόρους να συνεργαστούν ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες σε όλα τα σημεία της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο diktyo@enfiaprosfigi.gr.

Θα υπάρξουν πάντως σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, αν επιτύχει η προσπάθειά σας. Πάλι με φόρους θα πληρώσουν οι πολίτες το μάρμαρο…

Η πρωτοβουλία για τη μαζικότερη δυνατή ακύρωση του ΕΝΦΙΑ 2017, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, καθώς δεν προτείνουμε στον κόσμο να μην πληρώσει –εάν έχει τη δυνατότητα και εφόσον φοβάται τη δέσμευση όσων λογαριασμών του έχουν παραμείνει ενεργοί–, είναι η πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν αφενός να ξαλαφρώσουν από όποιες παράνομες υποχρεώσεις και χαράτσια κάθε φορολογούμενο, όσο φτωχός και εάν είναι, αφετέρου να εξαναγκάσουν το κράτος, όπου παρανομεί, να τηρεί τον νόμο. Η Δικαιοσύνη, περισσότερο από την εκάστοτε ψήφο, είναι η μόνη πραγματική δύναμη που διαθέτουμε.

Ποια είναι τα πρακτικά βήματα του πολίτη που θέλει να διεκδικήσει το δικαίωμά του ενάντια στον ΕΝΦΙΑ;

Το κυριότερο είναι να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, σήμερα! Όχι αύριο! Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγερση προσφυγής ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι η προηγούμενη άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (διά της αρμόδιας ΔΟΥ). Ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα, αφού η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Σεπτεμβρίου. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται στο www.enfiaprosfigi.gr. Mε μία απλή κίνηση, την τραπεζική, ηλεκτρονική ή και φυσική καταβολή 100 ευρώ συν ΦΠΑ (δηλαδή ενός ποσού ίσου με το, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «χαμηλό πρόστιμο για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης»), όχι μόνο αποστέλλουμε το σχέδιο της κατάλληλης για κάθε φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής και τις σχετικές οδηγίες κατάθεσής της στη ΔΟΥ του μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά δύο καθηγητές Δημοσίου Δικαίου, εγώ και οι συνεργάτες μας αναλαμβάνουμε, επίσης, τη μαζική άσκηση των δικαστικών προσφυγών και τη συζήτησή τους σε κάθε αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 23/9

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa