Πολιτική Συνεντεύξεις

Χρήστος Δερμεντζόπουλος στο «Π»: Η πολιτική στο μεταναστευτικό θα αποδώσει

Τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό θα φέρει αποτελέσματα εκφράζει ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, μιλώντας στο «Π». Στα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι οι συμμαχίες με γείτονες και περιφερειακές δυνάμεις είναι «πολλαπλασιαστές ισχύος». Τέλος, για τα ποδοσφαιρικά, τονίζει ότι είναι άκαιρο να αναλώνεται τόσος χρόνος σε ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες.

Οι πολίτες βαθμολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό. Τι θα γίνει ώστε να αλλάξει η εικόνα; Μήπως η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη;

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο και απαιτητικό πρόβλημα. Αιφνιδιαστήκαμε ενδεχομένως λόγω της απότομης αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τον Αύγουστο του 2019 και μετά. Ήταν μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση, που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και σίγουρα έχει άμεση σχέση και με το γεγονός πως η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, έτσι ώστε να επιτύχει τις πολιτικές της επιδιώξεις. Ωστόσο έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, η κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης ως μέσου αποτροπής των παράνομων ροών, καθώς και η πρόσφατη τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ, που δρούσαν μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα στα νησιά,καταδεικνύουν μια αλλαγή πολιτικής που θα φέρει αποτελέσματα. Ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να επιταχύνονται οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, χρειάζεται λίγη υπομονή και νηφαλιότητα από τους κατοίκους των νησιών και θα διαπιστώσουν σύντομα ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα αποδώσει.

Η Τουρκία αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις και, όπως είδαμε με το «Ορούτς Ρέις», τεστάρει τα αντανακλαστικά μας. Μήπως η απλή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν αρκεί;

Η αντιμετώπιση τέτοιου είδους προκλήσεων δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Το γεγονός πως οι θέσεις μας για την ΑΟΖ είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί στοιχείο που καταδεικνύει πως η χώρα μας δεν αποτελεί αναθεωρητική δύναμη, και έτσι μπορεί ευκολότερα να διεκδικήσει διεθνή υποστήριξη για τις θέσεις της. Εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ευρύτερες παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων δυνάμεων και η δημιουργία συμμαχιών με χώρες με τις οποίες υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων, έτσι ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και να την θωρακίσει αποτελεσματικά απέναντι στις όποιες μελλοντικές Τουρκικές προκλήσεις.

Αν υπάρξει μια μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν του «Ορούτς Ρέις», είναι ισχυρές οι συμμαχίες μας; Ή θα είμαστε μόνοι;

Οι συμμαχίες τόσο με χώρες της περιοχής, (Αίγυπτος, Ισραήλ) όσο και με άλλες μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Γαλλία) αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος για την χώρα μας, καθώς μας παρέχουν κρίσιμη διπλωματική και πολιτική στήριξη. Υπό αυτό το πρίσμα, σε περίπτωση σοβαρότερου επεισοδίου με την Τουρκία, σε πολιτικό επίπεδο δεν θα είμαστε μόνοι μας. Στο στρατιωτικό σκέλος της διαχείρισης μιας ενδεχόμενης κρίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι θα βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις.Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η χώρα μας έχει τόσο τη θέληση όσο και την ικανότητα να υπερασπιστεί δυναμικά και επιτυχώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί. Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και για εμάς είναι απαραβίαστες.

Οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο ταρακούνησαν τη χώρα και την κυβέρνηση. Βαίνουμε, πλέον, προς ένα διεθνές μνημόνιο. Έγιναν, κατά την άποψή σας, οι σωστοί χειρισμοί; Και ελλοχεύει ο κίνδυνος του διχασμού;

Δεν πιστεύω ότι τίθεται κανένα θέμα διχασμού. Σε μια χρονική περίοδο κρίσιμη για την οικονομική ανάκαμψη και για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αποτελεί τουλάχιστον άκαιρο να αναλώνουμε τόσο χρόνο σε ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες. Θεωρώ λοιπόν ότι η κυβέρνηση λειτούργησε πυροσβεστικά, έτσι ώστε να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ, όπως βλέπουμε, έχει αναληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με την UEFA, έτσι ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει δυναμικά στην οικονομία, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Τελικά, τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία; Θα δούμε πλειστηριασμούς;

Κύριε Ευγενίδη, όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές της οικονομίας. Το κόστος δανεισμού έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα επιταχυνθεί σημαντικά το 2020. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Τα «κόκκινα δάνεια» είναι ένα κληροδότημα της δεκαετούς κρίσης που δυσχεραίνει τις προοπτικές επίτευξης μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης, καθώς επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει άμεση διευθέτησή του.

Όσον αφορά τους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου, η καλύτερη επιλογή αποτελεί η υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ως κυβέρνηση έχουμε απλοποιήσει πολύ τις διαδικασίες, για να τους διευκολύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι και από την 1η Μαΐου θα υπάρξει κάποιου είδους προστασία της πρώτης κατοικίας, με αυστηρότερα ωστόσο κριτήρια, έτσι ώστε να προστατευθούν μόνο όσοι πολίτες το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER