Slider Απόψεις Πολιτική Συνεντεύξεις

Χρήστος Κέλλας στο «Π»: Οι κυβερνώντες έχουν αλλεργία με τους θεσμούς!

Επιλέγουν τη διάλυση, με στόχο να εγκαθιδρύσουν ένα ιδιότυπο κομματικό καθεστώς, το οποίο θα τους επιτρέψει να συνεχίζουν να καρπώνονται τα μικροκομματικά οφέλη της εξουσίας…

Της Χρύσας Σαραντοπούλου

Ο Χρήστος Κέλλας είναι βουλευτής Λάρισας και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου 2012.

Άνθρωπος απλός, δραστήριος και οργανωτικός, ιατρός στο επάγγελμα, αναισθησιολόγος, ταγμένος στην προσφορά, ασχολείται χρόνια με τα κοινά ως ενεργός πολίτης.

Το 1982 αποφοιτά από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικεύεται στην Αναισθησιολογία και Εντατική Ιατρική στη Γερμανία και επιστρέφει στην Ελλάδα το 1988 για να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις Πεζοναυτών. Έπειτα εργάζεται ως αναισθησιολόγος στον τόπο του στη Λάρισα, το 1995 ως το 1996 γίνεται Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής Σχολής στο ΤΕΙ και επί χρόνια εκπροσωπεί τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας κατέχοντας θέσεις ευθύνης. Υπηρετεί το Δήμο Λαρισαίων από το 2006 προσφέροντας στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει τη θέση αντιδημάρχου και το 2010 εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος.

Η σύζυγός του, Φωφώ Καραγιάννη, είναι ψυχολόγος σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ενώ έχουν και δύο παιδιά, τον Αχιλλέα, πολιτικό μηχανικό, και τη Λιάνα, δικηγόρο.

Έχοντας μια ήδη επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, πώς αποφασίσατε να γίνετε βουλευτής σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει βάθος, μεγαλύτερο της παρουσίας μου στη Βουλή, ως βουλευτής Λαρίσης. Για χρόνια υπηρέτησα την πόλη μου ως αντιδήμαρχος, βοηθώντας μια δημοτική αρχή που έγραψε τη δική της ιστορία στη Λάρισα. Η εμπλοκή μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ έγινε μετά από πρόταση της ηγεσίας του κόμματος. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, αλλά και όσα έρχονται, θεώρησα υποχρέωσή μου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του εκλογικού σώματος, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, είχα δώσει σημεία γραφής. Οι συμπολίτες μου στη Λάρισα ήταν αυτοί που εκτίμησαν τον πρότερο βίο μου και μου έδωσαν την εντολή να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακριβώς εξαιτίας της «δύσκολης συγκυρίας», όπως ακριβώς αναφέρετε, είναι ακλόνητη πεποίθησή μου πως όλοι θα πρέπει να συστρατευτούν στην εθνική προσπάθεια. Είναι αυτό ακριβώς το προσκλητήριο που έχει απευθύνει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γνωρίζει κι αυτός καλά πως χωρίς την ενεργοποίηση όλων των υγειών δυνάμεων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουμε να εξέλθουμε από τη χειρότερη οικονομική, και όχι μόνο, κρίση, που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα μας.

Η Βουλή είναι ένας «χώρος» όπως τον περιμένατε; Υπάρχει κάτι που σας ξάφνιασε γνωρίζοντάς την εκ των έσω πια;

Η Βουλή είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Καλό θα ήταν να έχουμε πάντα κατά νου πως στο Κοινοβούλιο δεν μπαίνει όποιος επιθυμεί -αν και μετά τα όσα έγιναν με τον Ρουβίκωνα, μάλλον μπορεί να ακούγομαι και ανεπίκαιρος- αλλά αυτοί που λαμβάνουν την εντολή από τον ελληνικό λαό. Ο καθρέφτης της κοινωνίας μας είναι η Βουλή. Αν υπάρχει, όμως, κάτι που με ξαφνιάζει ή που με πληγώνει κιόλας, αν θέλετε, είναι η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ίδιο τον χώρο, μια μεγάλη μερίδα βουλευτών της συμπολίτευσης. Η απαξίωση του Κοινοβουλίου, είτε όσον αφορά τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής διαδικασίες, είτε ακόμη και η αμφίεση που κάποιοι βουλευτές επιλέγουν για να εμφανιστούν στο Κοινοβούλιο, δεν συνάδουν με το ύφος αλλά και με την ουσία της δημοκρατίας μας, μιας δημοκρατίας που καλό είναι να μην ξεχνάμε πως πληρώθηκε με αίμα για να εδραιωθεί, και που δεν μπορεί, επ’ ουδενί να θεωρείται δεδομένη. Το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμπουν οι βουλευτές της χώρας θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες.

Έχετε ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς επί χρόνια ήσασταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λαρισαίων, αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος στην ΚΕΔΕ. Με αυτήν την εμπειρία, πώς κρίνετε τις αλλαγές και την απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση στους δήμους;

Η κυβέρνηση επιχειρεί μεθοδικά και με σχέδιο να «αλώσει» και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φαίνεται πως οι κυβερνώντες έχουν αλλεργία με τους θεσμούς. Αντί να βελτιώσουν τα όποια προβλήματα, επιλέγουν τη διάλυση, με στόχο να εγκαθιδρύσουν ένα ιδιότυπο κομματικό καθεστώς, το οποίο θα τους επιτρέψει να συνεχίζουν να καρπώνονται τα μικροκομματικά οφέλη της εξουσίας, την οποία τόσο πολύ πολέμησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, μα τόσο πολύ αγάπησαν τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν τους ενδιαφέρει η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός. Τους ενδιαφέρει να παραμείνουν με κάθε κόστος στις καρέκλες τους, ακόμα και αν αυτό προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους, προβλήματα σαν αυτά που θα δημιουργήσει η απλή αναλογική, την οποία τόσο πολύ θέλουν να επιβάλουν, ως εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ό,τι δεν ελέγχει, προσπαθεί να το διαλύσει. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί πως μόλις γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει τον σχετικό νόμο -εάν βεβαίως ψηφιστεί η απλή αναλογική- ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.

Ο κόσμος ζητά άμεσες λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Η ΝΔ μπορεί να τις δώσει;

Ο κόσμος ζητάει αξιοπιστία, αλήθεια, διάθεση για συγκλίσεις, κάθαρση, συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί σε όλα τα παραπάνω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως ήδη γνωρίζετε, γυρίζει ολόκληρη τη χώρα, καλώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην υπογραφή ενός συμβολαίου αλήθειας. Καλεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, όλους τους απόμαχους της ζωής, τους νέους και τις νέες σε μια συμφωνία για όλα όσα χρειάζονται επιτέλους να γίνουν στον τόπο, και τα οποία, με ευθύνη του πολιτικού συστήματος, επί δεκαετίες, δεν έγιναν.

Η Δημόσια Υγεία πλήττεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από την κρίση. Ως γιατρός από τη θέση του βουλευτή τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Όπως όλοι οι τομείς, έτσι και η Υγεία έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης. Βεβαίως πρέπει να ομολογήσουμε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες σ’ αυτόν το χώρο υπήρξε μεγάλη σπατάλη. Τώρα, όμως, έχουμε περάσει στο άλλο άκρο. Έχουν διαλυθεί τα πάντα και αν λειτουργεί ο χώρος της Υγείας αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις φιλότιμες προσπάθειες ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Είναι ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια περίθαλψη και το αντίστοιχο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δυστυχώς είναι εκ των προτέρων θνησιγενές, καταδικασμένο στην αποτυχία, με την προχειρότητα και τη σπουδή που το φέρνουν. Μοναδικός τους στόχος, οι βιαστικές προσλήψεις, χωρίς όραμα, χωρίς διάρκεια, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Μια και η Λάρισα περιλαμβάνεται στις μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις της Ελλάδας, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας;

Δύο είναι οι πυλώνες της οικονομίας όπου μπορεί να στηριχθεί η χώρα για να εξέλθει από την κρίση. Πρωτογενής τομέας και τουρισμός. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το αγροτικό αποτελεί κατά την άποψή μου μέρος ενός συνολικότερου στρατηγικού σχεδίου που συνηθίζω να αποκαλώ ως «την επανάσταση της κοινής λογικής».

Με απλά λόγια, να δώσουμε δηλαδή σ’ εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα όλα τα αυτονόητα εχέγγυα και να δημιουργήσουμε ως κράτος τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την παραγωγή εθνικού πλούτου. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά, με μείωση φορολογικών συντελεστών και κόστους παραγωγής σε ένα σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, όπου ο αγρότης θα γνωρίζει τι και γιατί θα καλείται να συνεισφέρει, χωρίς τις σημερινές υπερβολές που οδηγούν στην οικονομική απομύζηση του κλάδου.

Επιπρόσθετα, οφείλουμε να λάβουμε στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις που θα διαχωρίσουν εκείνους που επιθυμούν να παράξουν, από τη λογική της επιδοτούμενης ανάπτυξης. Νέο, δηλαδή, θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τον όρο «αγρότης» και στροφή σε δυναμικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες που θα προσαρμόζονται στις επιθυμίες του καταναλωτή. Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει ένα κράτος που θα δημιουργήσει τις ευνοϊκές συνθήκες και θα δώσει κίνητρα για ποιότητα και γνώση, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ευημερίας για τη χώρα.

Ως αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας πώς αξιολογείτε το έργο του υπουργείου Παιδείας και τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, και στον τομέα της Παιδείας κινείται με γνώμονα το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, το οποίο σας έχω ήδη περιγράψει. Νομοθετούν αποσπασματικά. Δεν χαρακτηρίζονται μόνο από την αναχρονιστική επιστροφή του ασύλου στα πανεπιστήμια, αλλά και την υποχρηματοδότηση, κομματοκρατία και οπισθοδρόμηση. Υιοθετώντας αναχρονιστικές αντιλήψεις, οι οποίες σχετίζονται ευθέως με τις ιδεολογικές καταβολές των μελών της κυβέρνησης, απέναντι σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αριστείας, οδηγούν την εκπαίδευση της χώρας σε διαδρόμους που απέχουν από τα δυτικά σύγχρονα, εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι μόλις γίνει Κυβέρνηση θα διορθώσει όλες εκείνες τις διατάξεις ώστε να προσδώσουν στην εκπαιδευτική κοινότητα έναν άνεμο προόδου και ελευθερίας.

2ο θέμα

Ο Όλυμπος οφείλει επιτέλους να «εμπνεύσει» την πολιτική ηγεσία της χώρας…

Τι είναι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η Λάρισα ως τόπος και τι περιμένουν από σας οι Λαρισαίοι;

Η Λάρισα είναι μια πολύ ζωντανή πόλη της Ελλάδας, με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τις προηγούμενες δεκαετίες, όντας το κέντρο και του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και της Ελλάδας. Σήμερα, έπειτα από εφτά χρόνια μνημονίων, αντιμετωπίζει τα ίδια, λίγο – πολύ προβλήματα, που αντιμετωπίζει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό που περιμένουν όλοι οι πολίτες από τους βουλευτές είναι η διάθεση για προσφορά, η σκληρή και επίμονη δουλειά και κυρίως η αλήθεια.

Ο Όλυμπος θα λέγατε ότι σας εμπνέει;

Ο Όλυμπος, και χαίρομαι που τον αναφέρετε στην κουβέντα μας, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που μπορεί να εξηγήσει τη χρεοκοπία της χώρας μας. Το μυθικό βουνό των Ελλήνων είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου, ως μνημείο πολιτιστικής, ιστορικής και φυσικής ομορφιάς. Ωστόσο δεν είναι επισκέψιμο! Δεν είναι επισκέψιμο, στο βαθμό που θα έπρεπε, γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν τον ενέταξε σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το οποίο με αιχμή τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή μας τομέα, θα ήταν ικανό να προσδώσει στη χώρα μας το συγκριτικό πλεονέκτημα για να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές γίγνεσθαι. Ο Όλυμπος οφείλει επιτέλους να «εμπνεύσει» την πολιτική ηγεσία της χώρας…

Η αγάπη για την Ιατρική υπήρχε από παιδί; Πώς επιλέξατε την Αναισθησιολογία; Αξίζει να πούμε ότι η Λάρισα είναι η γη των προγόνων του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε εκεί.

Κοιτάξτε, στην οικογένειά μας υπήρχαν πολλοί γιατροί, αλλά αυτό που σημάδεψε την οριστική μου απόφαση να γίνω γιατρός ήταν όταν στα μαθητικά μου χρόνια έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από τον Κρίστιαν Μπάρναρντ στο Κέιπ Τάουν και αποτέλεσε κοσμοϊστορικό γεγονός για την εποχή. Όσο για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής, την επέλεξα μετά το τέλος των σπουδών μου, γιατί αποτελεί την «απόλυτη» ιατρική.

Μοιράζοντας το χρόνο σας ανάμεσα σε Αθήνα και Λάρισα πια λόγω των βουλευτικών σας καθηκόντων, τι απομένει για προσωπικές και οικογενειακές στιγμές;

Η «δουλειά» του βουλευτή είναι εξαιρετικά δύσκολη στα μνημονιακά χρόνια που ζούμε. Ελάχιστος χρόνος απομένει για προσωπική ζωή, αλλά αυτό είναι το αντίτιμο που καλούμαστε να πληρώσουμε, αν θέλουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των πολιτών που μας εξέλεξαν. Επιπλέον πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και μετρημένη, καθώς κάθε μας κίνηση υπόκειται σε κριτική και σχόλια.

Αγαπημένες συνήθειες που μόλις ξεκλέψετε χρόνο σπεύδετε να απολαύσετε;

Ασχολούμουν πάντοτε με τα σπορ και κυρίως με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και τώρα προσπαθώ να μη χάνω αγώνα της αγαπημένης μου ομάδας ΑΕΛ, όταν βέβαια μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5/8/2017. 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa