Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: «Ακόμα καλύτερα θα κινηθεί η χώρα το 2020, σε σχέση με το 2019»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε σήμερα από το βήμα του 4ου Thessaloniki Forum του άξονες που θα ακολουθήσει η χώρα στην οικονομική πολιτική ώστε να γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «Ακόμα καλύτερα θα κινηθεί η χώρα το 2020, σε σχέση με το 2019 παρά τους κινδύνους της αυξημένης μεταβλητότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μπορεί να ειπωθεί “με ασφάλεια”».

Ακόμα σημείωσε ότι «Στις δικές μας εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί οι κίνδυνοι (…) Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι, εκτιμώ όμως ότι αν εμείς, ως χώρα, κινηθούμε στην κατεύθυνση που ήδη έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε, τότε περιορίζουμε πολύ τους κινδύνους από το εξωτερικό περιβάλλον. Ακόμη και οι θεσμοί που εκτιμούν υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά χαμηλότερους από ό,τι η κυβέρνηση, δεν προβλέπουν δημοσιονομικό κενό. Αυτό δείχνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με ρεαλιστικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης».

Την ίδια στιγμή σε ότι έχει να κάνει με τις Τράπεζες και το πρόγραμμα «Ηρακλής» υπογράμμισε ότι «Και τώρα, έρχεται η ελληνική Πολιτεία το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ τις επόμενες δύο εβδομάδες, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το σχέδιο “Ηρακλής”, ουσιαστικά για την τιτλοποίηση ενός μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων των πιστωτικών συστημάτων. Φαίνεται ότι θα υπάρχει συμμετοχή όλων των τραπεζών, με μεγάλα ποσά, άρα είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ότι όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά δημιουργούνται οι βάσεις, ώστε να υπάρχει υγιής πιστωτική επέκταση το συντομότερο δυνατόν» και πρόσθεσε ότι δεν φαντάζεται να υπάρχει ξαφνικά μια πιστωτική επέκταση, αλλά χρειάζεται «μια σοβαρή Πολιτεία να δημιουργήσει το περιβάλλον ενίσχυσης της ρευστότητας», κάτι που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει.

Ο υπουργός έκανε και έναν απολογισμό της μέχρι στιγμής πορείας της κυβέρνησης,λέγοντας ότι «Στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης καλύψαμε ένα σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 και συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020. Υλοποιήσαμε 12 προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα σε 100 ημέρες. Η 4η αξιολόγηση ολοκληρώνεται έγκαιρα. Καταγράφεται αισιοδοξία στην κοινωνία, τους εταίρους, τους οίκους αξιολόγησης. Η χώρα βήμα βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa