Slider Πολιτική Συνεντεύξεις

Χρίστος Δήμας στο «Π»: Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα

Ο Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ. Εξελέγη πρώτη φορά στις εκλογές του 2012 και επανεξελέγη το 2015, έπειτα από μία δυναμική πορεία στον επαγγελματικό στίβο.

Εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη The Boston Consulting Group, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο. Διέπρεψε ως ακαδημαϊκός από μικρή ηλικία ακόμη, με πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς έχει διδάξει «Εισαγωγή στις Πολιτικές Επιστήμες» στο London School of Economics (LSE) και στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Η μόρφωσή του πολύ δυνατή, αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα από τα ισχυρά του «όπλα» στη ζωή. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το μεταπτυχιακό του στη «Συγκριτική Πολιτική» και το διδακτορικό του στην «Ευρωπαϊκή Πολιτική» από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Παραλίγο να τον κερδίσει και η δημοσιογραφία, αφού παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Η Απογευματινή» στο Λονδίνο, ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στο BBC.

Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών, αφιερώνει τον περιορισμένο πλέον ελεύθερο χρόνο του στην οικογένειά του, ξεκλέβοντας ακόμη λίγο για να αθληθεί και να διαβάσει. Ορθολογιστής, δίκαιος και μετρημένος, μίλησε στο «Π» για όλα, καθώς είναι ο άνθρωπος που μελετά καθημερινά την ελληνική οικονομία, νέος και άφθαρτος, παρουσιάζοντας φρέσκες και πρωτοπόρες ιδέες για την ανάκαμψή της.

Στο γραφείο του δεσπόζει μία μεγάλη φωτογραφία του παππού του, Κωνσταντίνου Δήμα, ο οποίος ήταν συνταγματάρχης τους Πεζικού και πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου τραυματίστηκε στη μάχη στο Σαραντάπηχο. Αυτός ήταν ο πατέρας του Σταύρου Δήμα, ενός πολιτικού με μακρόχρονη διαδρομή και πολλά υπουργικά χαρτοφυλάκια, ο οποίος τώρα «διδάσκει» με την πείρα του τον γιο του, Χρίστο.

Ξεκινώντας με την επικαιρότητα, θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας για το κοινωνικό μέρισμα που πρόκειται να μοιράσει η κυβέρνηση.

Το ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους είναι κατά πόσο υπάρχει μέρισμα όταν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καταρρέουν και, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι μειωμένα κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω ήδη τρεις φορές και όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου πλησιάζουν τα 6 δισ. ευρώ; Εμείς παρουσιάσαμε στα Γιάννενα μια συνολική πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η κυβέρνηση κινείται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, μοιράζει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με εκείνα που εισέπραξε από την υπερφορολόγηση, η οποία έχει γονατίσει τους Έλληνες.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντιλαμβάνεται την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με τη λογική των επιδομάτων. Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια, μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορεί να σταθεί κάνεις στα πόδια του, δίχως να έχει ανάγκη τα επιδόματα.

Διαβάζοντας την ερώτηση που καταθέσατε για τη δημιουργία φυλακών στην Κόρινθο, πιστεύετε ότι είναι περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ αυτό το ζήτημα, βάσει της εγκληματικής δραστηριότητας μετά και τον «νόμο Παρασκευόπουλου»;

Η εφαρμογή του «νόμου Παρασκευόπουλου» αποδείχθηκε ένα επικίνδυνο νομοθέτημα, μέσω του οποίου αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 2.000 ποινικοί κρατούμενοι, αρκετοί εκ των οποίων επέστρεψαν στο κοινό έγκλημα. Είναι αναγκαία, συνεπώς, η κατάργηση του νόμου και γι’ αυτό, με τροπολογία, ως ΝΔ ζητήσαμε την αλλαγή του. Για την αποσυμφόρηση των φυλακών, απαιτούνται άλλες λύσεις, όπως η δημιουργία νέων καταστημάτων κράτησης. Ήδη υπάρχει ώριμη πρόταση για την κατασκευή νέων φυλακών στον Άγ. Ιωάννη Κορινθίας και θεωρώ πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να την εξετάσουν σοβαρά.

Με αφορμή τις εκλογές στα επιμελητήρια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, τι πιστεύετε ότι μπορεί να ωθήσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυσή τους στο εσωτερικό της χώρας;

Αυτό που οφείλει η Πολιτεία είναι να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο προκειμένου όσοι το επιθυμούν να μπορούν να επιχειρήσουν απρόσκοπτα. Ο διαρκής στόχος πρέπει να είναι η συνεχής μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων μέσα από τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσο περισσότερο καταφέρουμε να μειώσουμε αυτούς τους παράγοντες, τόσο περισσότερο ανταγωνιστικά θα γίνουν τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες, στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Με το ΕΣΠΑ πού βρισκόμαστε;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2016, η κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους που η ίδια είχε θέσει. Στον περασμένο προϋπολογισμό ευελπιστούσαν σε απορρόφηση 2,2 δισ. και τελικά κατάφεραν να απορροφήσουν 1,6 δισ., ενώ το ΕΠΑνΕΚ, που είναι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ήταν και αυτό κάτω του στόχου.

Αν δείτε επίσης τον σχεδιασμό για τις προκηρύξεις που έπρεπε να βγουν εντός του 2017, έχει πέσει συνολικά έξω, ενώ δικαιούχοι που θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από το τέλος του 2016 περιμένουν ακόμα ενημέρωση για το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους. Από όποια διάσταση και να το δει κανείς, έχουμε μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης στο ΕΣΠΑ και είναι πραγματικά κρίμα, διότι θα μπορούσε να προσφέρει ανάσες ρευστότητας και ανάπτυξης σε μια περίοδο που η αγορά τις έχει ανάγκη.

Είστε ο άνθρωπος που με ένα σχεδιάγραμμα κατάφερε να αναδείξει τη μεγαλύτερη διαφορά των τριών μνημονίων. Πιστεύετε ότι ο κόσμος την έχει καταλάβει;

Νομίζω ότι, παρά το γεγονός ότι το διάγραμμα που παρουσίασα αποτύπωνε ευδιάκριτα τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μειγμάτων πολιτικής που ακολούθησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, ο κόσμος γνώριζε την πραγματικότητα. Και τη γνώριζε διότι ξέρει τι συμβαίνει στην τσέπη του. Η υπερφορολόγηση και οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των τελευταίων δυόμισι χρόνων είναι δίχως προηγούμενο και έχουν εξαντλήσει τις αντοχές της κοινωνίας.

Τι  μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προτείνει σήμερα η ΝΔ ώστε να ανασάνει η κοινωνία και να αναπτυχθεί η οικονομία;

Είναι προφανές πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί η υπερφορολόγηση να είναι λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευνοϊκό κλίμα για όσους επιχειρούν, με λιγότερους φόρους και ταυτόχρονα στοχευμένα λιγότερες δαπάνες, ώστε να υπάρχει ουδέτερο δημοσιονομικό πρόσημο για τον προϋπολογισμό.

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος των μνημονίων;

Το τέλος της κρίσης δανεισμού θα επιτευχθεί μόνο όταν μπορέσουμε να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο. Όποιος είναι ρεαλιστής αντιλαμβάνεται πως απέχουμε σημαντικά από αυτόν τον στόχο. Για να μπορέσουμε όμως να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και στην οικονομία.

Εάν εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πατέρας σας, Σταύρος Δήμας, που προτάθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2014 και έτσι η χώρα απέφευγε τις πρόωρες εκλογές τότε, ποια πιστεύετε θα ήταν η πορεία της τώρα;

Αυτό που έχει σημασία είναι τι, τελικά, συνέβη. Έγιναν εκλογές, αποκτήσαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθήθηκε η υποτιθέμενη πολιτική «περήφανης και σκληρής διαπραγμάτευσης» των Τσίπρα – Βαρουφάκη, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε πλέον στην καθημερινότητά μας όλοι.

«Να είμαι ο εαυτός μου, η συμβουλή που μου έδωσε ο πατέρας μου»

Ποια είναι η συμβουλή του πατέρα σας σήμερα σε εσάς, που βρίσκεστε στα βουλευτικά έδρανα;

Η συμβουλή που μου έχουν δώσει οι γονείς μου είναι να είμαι ο εαυτός μου.

Τι είναι η Κορινθία για τον Χρίστο Δήμα;

Είναι ο τόπος μου και αυτό νομίζω τα περικλείει όλα. Τα παιδικά χρόνια, οι μνήμες και, πλέον, η ευθύνη να εκπροσωπώ αποτελεσματικά και δίκαια τους ανθρώπους του τόπου μου, που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Γιατί επιλέξατε να γυρίσετε στην Ελλάδα όταν στο εξωτερικό πήγαιναν καλά τα πράγματα για εσάς, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας εκεί;

Σπούδασα και εργάστηκα στο εξωτερικό, αλλά πάντοτε είχα την επιθυμία να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δυστυχώς τώρα όμως, η αναγκαστική μετανάστευση, δηλαδή το φαινόμενο του «brain drain», είναι γεγονός. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που πρέπει μελλοντικά να ανατρέψουμε. Η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς δουλειές στους ανθρώπους της.

Τι είναι αυτό που θυμάστε έντονα από την περίοδο που ζήσατε στο Λονδίνο;

Τις συζητήσεις με τους φίλους που έκανα και τους συμφοιτητές μου, αλλά και την αγωνία και την προσπάθεια να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου.

Στον ελεύθερο χρόνο σας τι κάνετε;

Προσπαθώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά και την οικογένειά μου και ταυτόχρονα να βρίσκω λίγο χρόνο να παίζω μπάσκετ.

Ένα βιβλίο που διαβάσατε τελευταία…

Διάβασα μια μελέτη για την ιστορία του Πελοποννησιακού Πόλεμου, του Αμερικανού ιστορικού και ερευνητή Ντόναλντ Κέιγκαν, ο οποίος ειδικεύεται στην αρχαία ελληνική ιστορία.

Μετέχετε στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής μαζί με συναδέλφους σας από άλλα κόμματα. Περιγράψτε μας το συναίσθημα όταν όλοι γίνεστε μια παρέα χάρη στο αθλητικό ιδεώδες.

Ο αθλητισμός ενώνει και το μπάσκετ είναι ευχαρίστηση. Γίνεται μάλιστα μια προσπάθεια που συντονίζεται από τον βετεράνο μπασκετμπολίστα Σάκη Τζαλαλή, ώστε η ομάδα μπάσκετ της Βουλής να έχει και κοινωνικό αποτύπωμα. Δίνουμε αγώνες ανά την επικράτεια με παλαίμαχους διεθνείς αθλητές, παλαίμαχους μπασκετμπολίστες και γνωστά πρόσωπα για τη στήριξη κατά τόπους κοινωνικών ζητημάτων.

Συνέντευξη στην Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18/11

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa