Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Χρίστος Λιάπης στο «Π»: Είμαστε πανέτοιμοι και θα κερδίσουμε τις εκλογές

«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει την επόμενη ημέρα», τόνισε ο ιατρός και μέλος του Μητρώου Στελεχών της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστος Λιάπης, μιλώντας στο «Π».

Ταυτόχρονα δηλώνει «παρών» για τις επόμενες εθνικές εκλογές επισημαίνοντας πως «εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο το κυνήγι του χρίσματος μιας βουλευτικής υποψηφιότητας, όσο το να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Χρήσιμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην παράταξη».

Το 12ο Συνέδριο της ΝΔ είναι πρόσφατο.  Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει σε περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές;

«Ελλάδα, μπορούμε!» όπως ήταν και το σύνθημα του 12ου Συνεδρίου μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της αναξιοπιστίας, στον οποίο την κρατά εγκλωβισμένη η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Οι παλινωδίες και η αβελτηρία των κυβερνητικών εταίρων γίνονται καθημερινά όλο και εμφανέστερες, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία κύρωσης της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με αποτέλεσμα η χώρα να σέρνεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει την επόμενη ημέρα, γιατί είναι ενωμένη και ανανεωμένη, με όλα της τα στελέχη επί ποδός. Γιατί φέρνουμε την Ελλάδα που τολμά και μπορεί.

Είστε ένα από τα 32 πρόσωπα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης του Μητρώου Στελεχών του κόμματος. Είναι στις προθέσεις σας να είστε υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο το κυνήγι του χρίσματος μιας βουλευτικής υποψηφιότητας, όσο το να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Χρήσιμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην παράταξη, στην προσπάθειά μας να φέρουμε στην Ελλάδα μας τις ημέρες που της αξίζουν.

Πράγματι, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του με τίμησαν επιλέγοντάς με, μετά από μία σειρά διαδοχικών αξιολογήσεων ανάμεσα στα στελέχη του Μητρώου της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία δεξαμενή νέων –ως επί το πλείστον– ανδρών και γυναικών που σηματοδοτούμε ένα καινούργιο άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Βαδίζοντας παράλληλα και σε συνδυασμό με την εμπειρία και με το αποτύπωμα προσφοράς παλαιότερων στελεχών της παράταξής μας, στη μεγάλη μάχη για να φέρουμε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που χρειάζεται η χώρα.

Σε αυτήν τη μάχη έχω ταχθεί ως απλός στρατιώτης, όχι μόνον τώρα που οι οιωνοί είναι καλοί για την εκλογική μας επικράτηση. Ήμουν στην πρώτη γραμμή και τους δύσκολους καιρούς του 2015, συγκρουόμενος δημόσια με τους εκφραστές των αστοχιών της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δηλώνοντας πρόθυμος να ενισχύσω τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, όπου με χρειαζόταν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της δικής μου συμμετοχής στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και συγκεκριμένα στον Νομό των Τρικάλων, o οποίος αποτελεί τον αγαπημένο τόπο όχι μόνον της καταγωγής μου, αλλά και της παράλληλης με την Αθήνα επαγγελματικής μου δράσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως είμαι στην απόλυτη διάθεση του προέδρου.

Πώς πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει τους πολίτες να σας εμπιστευτούν ξανά; Έχετε κάνει ως κόμμα την αυτοκριτική σας για τα λάθη του παρελθόντος; 

Είναι αλήθεια, κ. Λαιμέ, πως «μία δημοκρατία που δεν ασκεί αυτοκριτική καταδικάζεται στην παράλυση», όπως έγραψε και ο Ζ. Σαραμάγκου, τον οποίο αρέσκεται να χρησιμοποιεί, έστω και φωνολογικώς κακοποιημένον, η πάλαι ποτέ συριζαϊκή συνιστώσα της ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη.

Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, που εμμένουν στα λάθη και τις αυταπάτες τους, η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την αυτοκριτική της. Γιατί, είναι αλήθεια πως, κατά το παρελθόν, υπήρξαν συμπεριφορές και πρακτικές του παλαιού πολιτικού προσωπικού, οι οποίες πλήγωσαν την κοινωνία και τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.

Μεγάλο μέρος των πολιτών που έχουν απογοητευθεί από τις σκανδαλώδεις πρακτικές του πολιτικού «χθες» και των παλαιών και νεόκοπων εκπροσώπων του έχει ανάγκη να δει στην πράξη να έρχονται η ανανέωση και η προοπτική για μια δυναμική πορεία προς τα εμπρός, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Αυτό είναι και το μοναδικό ισχυρό αντίδοτο προς τη λαϊκίστικη εξομοίωση του επικίνδυνα αντιδημοκρατικού «όλοι ίδιοι είναι». Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να σκύψουν πάνω από τα λάθη τους. Όχι η Νέα Δημοκρατία που με τόλμη προχώρησε και στην αναστοχαστική αυτοκριτική και στην τολμηρή ανανέωσή της.

H ίδια η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξής μας, τρία χρόνια πριν, αποτελεί το ζωντανότερο παράδειγμα αυτοκριτικής και ανανέωσης. Γιατί, θα ήθελα να σας θυμίσω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τη βαρύτιμη και μακρά οικογενειακή κληρονομιά του ονόματός του, εξελέγη ως «αουτσάιντερ», από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας που έσπευσε να τον ψηφίσει και να τον εμπιστευθεί μαζικά.

Αλλού, λοιπόν, να αναζητήσετε τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και τη νεο-οικογενειοκρατία που καλλιεργεί και ενισχύει στην πολιτική ζωή της χώρας η καταστροφική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς να καταρρέει παταγωδώς. Όλα αυτά τελειώνουν μέσα στο 2019 με την έκφραση της εμπιστοσύνης του λαού στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φέρνει πραγματική ανανέωση στην παράταξη, με μόνο κριτήριο την προσωπική πορεία του καθενός από εμάς, ως διαδρομή προσφοράς στην κοινωνία.

Δραστηριοποιείστε ιδιαίτερα στα Τρίκαλα, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής σας. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ποια τα προβλήματα της περιοχής;

Χαίρομαι γιατί με την ερώτησή σας μου δίνετε τη δυνατότητα να υπογραμμίσω πως δεν περίμενα να έρθει η ώρα εκδήλωσης του εκλογικού ενδιαφέροντός μου για να αποτυπώσω τη χρησιμότητά μου στους πολίτες των Τρικάλων.

Υπηρέτησα, πριν από 13 χρόνια, ως αγροτικός ιατρός στα ορεινά χωριά της ιδιαίτερής μου πατρίδος, της Καλαμπάκας, και προσέφερα σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, που αποτελούν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών μας χωριών που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, ενώ τώρα ερημώνουν. Αυτό αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής. Μαζί με τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγροτικής ανάπτυξης. Είναι κρίμα, γιατί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι πράγματι πολλά. Τα Μετέωρα, συγκεκριμένα, αποτελούν, αυτήν τη στιγμή τον τρίτο σε επισκεψιμότητα τουριστικό προορισμό της Ελλάδος, μετά την Ακρόπολη και τη Σαντορίνη. Μπορούν, λοιπόν, να γίνουν πάρα πολλά για τη συνολική δυναμική τουριστικής ανάπτυξης του Νομού των Τρικάλων. Με την προώθηση του ιατρικού, του ιαματικού και του συνεδριακού τουρισμού, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη της συναφούς επιχειρηματικότητας και ακόμη περισσότερο της νεανικής αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ως ψυχίατρος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών είχατε προκαλέσει αντικρουόμενες κριτικές, όταν, παραμονές του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, είχατε αρθρογραφήσει υποστηρίζοντας πως ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανίζει το «Σύνδρομο της Ύβρεως». Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει από επιστημονικής άποψης αυτό και αν εμμένετε στη θέση σας; 

Το «Σύνδρομο της Ύβρεως» αποτελεί έκφραση της τοξικής επιδράσεως της εξουσίας στην προσωπικότητα συγκεκριμένων πολιτικών ηγετών και έχει περιγραφεί από τον λόρδο Όουεν (πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, εμπνευστή του σχεδίου Βανς και Όουεν για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ψυχίατρο κατά σπουδές), ο οποίος το έχει αποδώσει σε συγκεκριμένους ηγέτες. Μαζί με τον λόρδο Όουεν και τον καθηγητή μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Tufts, Nassir Ghaemi, έχουμε γράψει και ένα σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίο «Η Τοξίκωση της Εξουσίας» (The Intoxication of Power). Τον Ιούλιο του 2015, λοιπόν, λίγο πριν από το θεσμικώς αναίτιο και πολιτικώς άστοχο δημοψήφισμα που επέφερε το κλείσιμο των τραπεζών και την εφαρμογή των στραγγαλιστικών για την οικονομία μας capital controls, επιχείρησα να αποδώσω τα χαρακτηριστικά του «Συνδρόμου της Ύβρεως», στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιά(ν)νη Βαρουφάκη.

Σε ό,τι αφορά το αν εμμένω στην άποψή μου, θα ήθελα να πω πως οι εμμονές είναι γενικώς κακές. Οι εμμονές, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στον βραβευθέντα, λίγο αργότερα, με το έπαθλο της χειροτέρου διαπραγματεύσεως για το 2015, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, κ. Βαρουφάκη και στον αυταπατηθέντα πρωθυπουργό του, που τού εμπιστεύθηκε το τιμόνι της οικονομίας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι πολίτες κατάλαβαν πόσο ακριβά πληρώσαμε την «υβριστική ανικανότητα» του κ. Βαρουφάκη και τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα. Και αποτελεί, πλέον, πεποίθηση και ελπίδα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η αλλαγή σελίδας στις επόμενες εκλογές.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

  • Διαβάστε την εφημερίδα Παρασκήνιο Read more…

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa