Οικονομία

Χρηματιστήριο: Άνοδος με οδηγό τις τράπεζες

Δυναμικά άρχισε τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας πίσω τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας και δείχνοντας ότι έχει τις δυνάμεις να αφομοιώσει με ευκολία τα επίπεδα πάνω από τις 700 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 703,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 697,25 μονάδων (+0,10%) και 704,49 μον. (+1,14%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,8 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,35%, στις 1.843,29 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.098,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,73% στις 550,07 μονάδες, κοντά στα υψηλά ημέρας.

Αν και στο μέσο της συνεδρίασης, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης – αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΧΑ δέχτηκε κάποιες πιέσεις από τους πωλητές, τελικά κατάφερε να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών σε θετικά εδάφη. Η μεταβλητότητα ήταν παρούσα στην πλειονότητα των τίτλων, εικόνα που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη από τους εγχώριους αναλυτές, αφού το ΧΑ προέρχεται από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Η μεταβλητότητα αυτή αναμένεται να διατηρηθεί βέβαια μέχρι την Παρασκευή, καθώς τότε θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Το ζήτημα είναι οι ροές που θα κινηθούν εκατέρωθεν να μην “διαταράξουν” τις ισορροπίες της αγοράς. Επίσης, την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για τον μήνα Μάρτιο και δεδομένης της αύξησης των short θέσεων η μεταβλητότητα και οι μάχες στο ταμπλό θα είναι μεγάλες.

Μάλιστα, οι short θέσεις αυξήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως έδειξαν και τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με πρωταγωνιστή το fund Oceanwood, το οποίο αύξησε κι άλλο τα shorts του σε Εθνική και Eurobank και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά. Το Lansdowne και το Marshall διατήρησαν αμετάβλητες τις θέσεις τους στις τραπεζικές μετοχές και τη ΔΕΗ.

Τεχνικά τώρα, όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ουσιαστικά το επίπεδο που θέλει προσοχή και θα κάνει τη διαφορά από τη στιγμή που θα κατοχυρωθεί είναι αυτό των 750-800 μονάδων. Το πώς η αγορά θα δοκιμάσει το επίπεδο σίγουρα έχει να κάνει με το αν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο ή αν θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Από την άλλη το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές που βλέπουν λίγο πιο μακριά δεν πρόκειται να προβληματιστούν από τις διακυμάνσεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα. Και αυτό διότι το ΧΑ είναι μία αγορά που τα τελευταία 4 χρόνια κινείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών ανάμεσα στο 600 και το 800 εξαιρώντας τις δύο βιαστικές υπερβολές του 2016 και 2018.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σήμερα παρείχε σημαντικές στηρίξεις στο ΧΑ, φτάνοντας στο κλείσιμο στο +6,50%, με την Jumbo, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου χρήσης σήμερα, να ακολουθεί με το δικό της +3,48%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Coca Cola, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Εθνική και Πειραιώς.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Grivalia, Φουρλής, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ, με τον τελευταίο μάλιστα να εμφανίζει έντονη κινητικότητα μέσω πακέτων. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 2,40%.

Πηγή: Capital.gr

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa