Οικονομία Τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Απογείωση» τραπεζικών μετοχών που προεξοφλεί γενικότερες εξελίξεις

Θετικές εξελίξεις αναμένονται στην οικονομία τις επόμενες εβδομάδες, μετά από μία περίοδο αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, με τον νέο νόμο Κατσέλη, τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα και την αναβολή εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αγορά σπεύδει να τις προεξοφλήσει, πριμοδοτώντας τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες «απογειώνονται» σήμερα, κόντρα στην επιφυλακτικότητα των αναλυτών που βλέπουν «μισοάδειο το ποτήρι» των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Αγνοώντας το μάλλον αρνητικό μήνυμα που εκπέμπει η έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ στη σημερινή ΓΣ των μετόχων της, με την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης, η αγορά εστιάζει στη θετική πλευρά των εξελίξεων, οι οποίες βελτιώνουν τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Εκταμίευση, αναβάθμιση, ομολογιακή έκδοση

Μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, το Eurogroup αναμένεται ότι θα εγκρίνει την Παρασκευή την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ ΄(κέρδη κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα), που εντάσσονται στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Πράσινο φώς θα δοθεί και για την πρόωρη αποπληρωμή του υψηλότοκου μέρους δανείων του ΔΝΤ, ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Επόμενο σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο, η αναβάθμιση από την S&P στις 26 Απριλίου, η οποία θα αποτελέσει μήνυμα προς τις αγορές, διαλύοντας τις επιφυλάξεις και των πλέον «συντηρητικών» διαχειριστών κεφαλαίων, που αντιμετωπίζουν ακόμη με σκεπτικισμό την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, για να προχωρήσει σε έκδοση 3ετούς ομολόγου, που θα έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο – περίπου 1,8%- και θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Εξαγορές και εισροή κεφαλαίων

Στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος συμβάλλει επίσης η κινητικότητα στον επιχειρηματικό χώρο. Μετά την είδηση της Παρασκευής ότι η εταιρεία ειδών ζαχαροπλαστικής «Κανάκης» εξαγοράζεται από νορβηγικό όμιλο, ο οποίος προσφέρει μάλιστα Premium 10% για το free float, σήμερα έγινε γνωστό ότι το fund Oaktree Capital κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 51% του ομίλου «Ιασώ» (κλινικές, νοσηλευτήρια, μαιευτήριο)

Είναι άλλη επιβεβαίωση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, σε κλάδους με αναπτυξιακή δυναμική και προοπτικές.

Στο χρηματιστήριο το ενδιαφέρον αυτό «μεταφράζεται» σε επιταχυνόμενη εισροή ξένων κεφαλαίων, που τοποθετούνται σε διευρυνόμενη γκάμα μετοχών.

Μετοχές και δείκτες

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν λοκομοτίβα και βαρόμετρο της αγοράς. Με αυξημένο όγκο συναλλαγών και μεγάλο τζίρο σήμερα «απογειώνται», οδηγώντας το εν εξελίξει μινι ράλι.

Ο κλαδικός τους δείκτης σημειώνει άλμα +5,30% αυτή την ώρα. Πειραιώς +9,2%, Εθνική και Attica +7,8%, Alpha +5,6%, Eurobank +3,5%.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνδο 2,15% στις 737 μονάδες, διασπώντας βραχυχρόνιες αντιστάσεις.

Κατά 2% ενισχύεται ο ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Grivalia +4%, ΔΕΗ +3,2%, ΑΔΜΗΕ +2,5%, Μυτιληναίος και Motor Oil +2%.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa