Πολιτική Συνεντεύξεις

Χριστόδουλος Στεφανάδης στο «Π»: Το ΕΣΥ αντέχει, απέχουμε από το «κόκκινο»

Απαντήσεις τόσο για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας όσο και για τις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση άφησε το ΕΣΥ «γυμνό», δίνει μέσω του «Π» ο καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής Σάμου της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης. Εξηγεί, παράλληλα, πώς εξελίσσεται η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στη Σάμο.

Πώς εξελίσσεται, κ. καθηγητά, η κατάσταση στη Σάμο; Τι γίνεται με τα σπίτια των ανθρώπων και με τη στέγαση όσων έχουν μείνει ανέστιοι; Κινούνται γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης;

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες. Δύο χιλιάδες περίπου σπίτια σε όλο τον βόρειο άξονα του νησιού κατέρρευσαν ή κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για στέγαση. Το οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρές βλάβες, όπως και πολλά δημόσια κτίρια, σχολεία και τα λιμάνια.

Στις καταστροφές προστέθηκαν και εκείνες που προκάλεσε ένα τσουνάμι, το οποίο ισοπέδωσε τα ισόγεια κτίρια που υπάρχουν στην παραλιακή ζώνη του νησιού. Μέσα σε αυτή την καταστροφή υπήρξε και ένα τραγικό γεγονός, ο θάνατος δύο νέων μαθητών από κατάρρευση κτιρίου.

Το κράτος από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και επιστήμονες βρέθηκαν στη Σάμο, κοντά στους κατοίκους, για τη στήριξη και την άμεση αποτίμηση των καταστροφών.

Τα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν, είναι πολύ θετικά, ιδιαίτερα στην οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα, και αφορούν την άμεση οικονομική ενίσχυση, την αποζημίωση των ζημιών, φορολογικές ελαφρύνσεις κτλ. Ήδη διατέθηκε από ένα εκατομμύριο ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο δήμους για τις άμεσες ανάγκες κατοίκων και δομών.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού, διά της υπουργού κας Λίνας Μενδώνη, που κατέβηκε στη Σάμο, κατέγραψε όλες τις καταστροφές στα αρχαιολογικά μνημεία και τα διατηρητέα και δρομολόγησε άμεσες λύσεις αποκατάστασης. Οι κάτοικοι, των οποίων τα σπίτια είτε κατέρρευσαν είτε κρίθηκαν ακατάλληλα, μεταστεγάστηκαν ή σε ξενοδοχεία ή σε σκηνές που διέθεσαν ο Στρατός, η Περιφέρεια και οι δήμοι.

Η Σάμος είναι ένα ευλογημένο νησί. Στα χώματά της περπάτησαν, γεννήθηκαν και δημιούργησαν γίγαντες της παγκόσμιας διανόησης: ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Επίκουρος… Αυτό, παράλληλα με τις φυσικές ομορφιές που έχει, την καθιστούν ένα μοναδικό ελληνικό νησί.

Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί άλλα ένα μεγάλο πλήγμα, το μεταναστευτικό κύμα που κατέκλυσε το νησί. Ο σεισμός, επομένως, ήρθε να ολοκληρώσει μία καταστροφική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, οι Σαμιώτες έχουν αποδείξει ιστορικά ότι ξέρουν να αγωνίζονται. Επομένως, και αυτή η μεγάλη δοκιμασία, με την αμέριστη συμβολή του κράτους, σίγουρα θα ξεπεραστεί.

Η εξέλιξη της πανδημίας προξενεί ανησυχία για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Πόσο απέχουμε από το «κόκκινο»;

Η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης, βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά από έναν πρωτόγνωρο ιό και μία πανδημία. Έναν νέο ιό που τις ιδιότητές του, τον τρόπο μετάδοσης, τη νόσο που προκαλεί και τις επιπλοκές τώρα διερευνά η επιστήμη. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ασχολείται με το πρόβλημα. Οι γνώσεις συσσωρεύονται με τέτοια ταχύτητα, την οποία η ιατρική επιστήμη δεν είχε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, έχουμε μάθει πολλά σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών για τον τρόπο μετάδοσης, τη συμπτωματολογία της νόσου και τις σοβαρές επιπλοκές.

Το πόσο απέχει η Ελλάδα από το «κόκκινο» θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Η βασικότερη είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας. Ακολουθούν οι πιθανές μεταλλάξεις του ιού, οι ηλικίες που προσβάλλονται, η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που συστήνονται από τους ειδικούς – με κυριότερα την προστατευτική χρήση μάσκας και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Αυτήν τη στιγμή, το Σύστημα Υγείας αντέχει και απέχει αρκετά από το «κόκκινο». Ελπίζουμε, με το τελευταίο μέτρο της καραντίνας –το οποίο είναι αποτελεσματικό αποδεδειγμένα και ιστορικά– ότι θα απομακρυνθούμε ακόμα περισσότερο από την «κόκκινη» περιοχή.

Πώς απαντάτε στις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης, ότι επί μήνες η κυβέρνηση έμεινε αδρανής και, μετά το πρώτο κύμα, ουσιαστικά δεν θωράκισε το ΕΣΥ;

Η κριτική και οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό είναι τουλάχιστον άδικες και ατεκμηρίωτες. Αγνοείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε κατά άριστο τρόπο το πρώτο κύμα του κορονοϊού, που έπληξε τη χώρα την άνοιξη, αφού αντικειμενικά, εκ του αποτελέσματος, η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις από πλευράς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, αποτελώντας παράδειγμα υγειονομικής διαχείρισης του προβλήματος.

Και μετά το πρώτο κύμα όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αδράνησε, αλλά με ταχύτατους ρυθμούς προέβη σε διορισμό μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με περισσότερους από 6.000 υγειονομικούς, και κυρίως αύξησε τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ στο διπλάσιο σε σχέση με τις κλίνες που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ήδη, σε αναλογία κλινών μονάδων ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στον μέσο όρο των ανάλογων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ κατά την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στις τελευταίες θέσεις.

Θεωρείτε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της αγοράς είναι επαρκή; Γιατί όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους για λουκέτα…

Σίγουρα, το lockdown δημιουργεί μικρά ή μεγάλα προβλήματα, κυρίως στον χώρο της αγοράς. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης και για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζομένους και προτίθεται να πάρει ακόμα περισσότερα.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης της ΝΔ η χώρα αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα. Αυτά αφορούν την άκρα επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τη γενικότερη αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, την επιδημιολογική κρίση και τις καταστροφές, όπως ο σεισμός στη Σάμο και οι πλημμύρες.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση κρατάει την Ελλάδα όρθια. Μάλιστα αποκατέστησε το διεθνές κύρος της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Μία απόδειξη είναι η πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τον αυστηρό οίκο αξιολόγησης Moody’s, η οποία αντικατοπτρίζεται και στον πρόσφατο δανεισμό μας από τις διεθνείς αγορές με πρωτοφανές επιτόκιο κάτω του 1%.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa