Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Ψήφιση της Συμφωνίας και «κεντροαριστερή» ταυτότητα

Φώτης Σιούμπουρας

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε μια επανάληψη του μοντέλου που ζήσαμε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με την εξουσία αυτήν τη φορά να τροφοδοτεί τον λαϊκισμό, την καιροσκοπική δημαγωγία, την κατάρρευση των ηθικών και ιδεολογικών φραγμών.

Κατ’ αρχάς η Συμφωνία των Πρεσπών, εκ των πραγμάτων, έδειξε ότι ως αφετηρία δεν είχε την επίλυση ενός κρίσιμου εθνικού θέματος που μας ταλάνιζε (και θα μας ταλανίζει;) τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ήταν το όχημα για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Θα είναι ο καταλύτης «για τη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων», όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και δεν είχε επιδιώξει σε καμιά φάση τη συναίνεση και τον διάλογο, αλλά στόχευε στο να διαμορφωθεί μια νέα διαχωριστική γραμμή. Και πρωτίστως για να καταφέρει να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία, ιδανικά προσάπτοντάς της την ταμπέλα της «ακροδεξιάς», που βολεύει τη νέα ρητορική του και, δευτερευόντως, εκ του περισσού, να βλάψει άλλα μικρότερα κόμματα.

Αυτό ήταν ολέθριο λάθος του. Γιατί με τον τρόπο που επέλεξε να πολιτευτεί στο θέμα, αντί να επιδιώξει, και πιθανότατα να καταφέρει, μια κοινή εθνική γραμμή, που θα οδηγούσε σε μια Συμφωνία απολύτως αξιοπρεπή για την Ελλάδα, δημιούργησε περισσότερους και φανατικότερους εσωτερικούς εχθρούς.

Για τη μορφή της Συμφωνίας που η κυβερνητική πλειοψηφία και μερικοί «πρόθυμοι» βουλευτές ψήφισαν, φταίει βεβαίως και απολύτως η κυβέρνηση. Η Συμφωνία όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά μάλλον είναι η χειρότερη δυνατή, στα πλαίσια που έθεσαν οι ξένοι σύμμαχοι. Κι αυτό γιατί, αντί να φροντίσουμε με κάποιο απλό αντάλλαγμα να ανατρέψουμε το περί «Μακεδονίας» status quo και να διασφαλίσουμε εθνότητα και γλώσσα, περάσαμε στα πολιτικά παιχνίδια που μας δέσμευσαν στη σημερινή συμφωνία, που ψηφίστηκε, σχεδιασμένη στα Σκόπια, με τις πλάτες κάποιων διεθνών υποστηρικτών τους.

Η Συμφωνία είναι άθλια, όχι γιατί αναγνωρίζει το «Βόρεια Μακεδονία» ως erga omnes ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά γιατί από εκεί και πέρα είναι απολύτως μαξιμαλιστική. Το αποτέλεσμα αυτό έγινε εφικτό χάρη σε έναν πρωθυπουργό που από τη μια έβλεπε ακροδεξιούς «ανεμόμυλους» στη Νέα Δημοκρατία και από την άλλη έκανε καθετί το δυνατό για να μη στενοχωρήσει τις δυνάμεις στις οποίες προσβλέπει, καλώς ή κακώς, για τη μακροβιότητά του, την Αμερική, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καλώς προσβλέπει, αλλά όχι και τόσες υποκλίσεις πια. Γιατί το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα μπροστά μας.

Επανέφεραν στο προσκήνιο, όπως και πριν το 2015, με άλλους όρους, έναν βαθύτατο διχασμό, μια οξύτατη πόλωση τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα. Ακόμη και στην τελευταία ειρηνική συγκέντρωση χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών, τα σκοτεινά κυβερνητικά υπόγεια χαρακτήρισαν «ακραίους», ακροδεξιούς τους διαδηλωτές, εναντίον των οποίων έριξαν δακρυγόνα, αυτά που είχαν υποσχεθεί ότι θα καταργούσαν εν μία νυκτί, με το αιτιολογικό δήθεν ότι θα καταλάμβαναν την… απροστάτευτη Βουλή.

Κι όμως, οι προϋποθέσεις για την επίλυση του «Μακεδονικού» στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος υπήρχαν. Το πλαίσιο εθνικής συνεννόησης υπήρχε, αλλά το αγνόησαν. Κι αυτό, γιατί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα εθνικό θέμα ως μοχλό μικροκομματικών επιδιώξεων. Δυστυχώς, σε κάποιον βαθμό το πέτυχαν.

Όμως ο προοδευτικός πόλος που σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας –και φαίνεται ότι βρίσκει μερικούς πρόθυμους να συμπλεύσουν μαζί του για να διασώσουν τα πολιτικά τους ιμάτια– ουδεμία σχέση έχει με την πρόοδο και, πολύ περισσότερο, με τις ανάγκες της χώρας. Η όποια μετάλλαξή του δεν παραπέμπει σε ένα προοδευτικό κόμμα, αλλά εδράζεται στις πιο παλιές παλαιοκομματικές πρακτικές, οι οποίες οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση και στον διχασμό της κοινωνίας. Οδήγησαν στα άκρα την πολιτική αντιπαράθεση και εν τέλει υπονόμευσαν την πορεία της χώρας προς την ομαλότητα.

Η δε νέα «κεντροαριστερή» ταυτότητα που επιδιώκει, υποτίθεται, ο κ. Τσίπρας, εξελίσσεται σε έναν ευτελισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa