Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Όλα οδηγούν στην αυτοδυναμία. Αν όμως όχι;

Αν μετά από μία εκλογική σου συντριβή και καταδίκη της κυβέρνησής σου, αντί να κάνεις αυτοκριτική, προβαίνεις σε εξαγγελίες. Αν δίνεις ξανά υποσχέσεις, ανάλογες με αυτές που δεν τήρησες, κάνοντας κακές αντιγραφές προγραμμάτων άλλων κομμάτων. Αν, αντί να σκεφτείς σοβαρά τι έφταιξε και μέσα σε 4,5 χρόνια ηττήθηκες πολιτικά και ιδεολογικά, χύνεις κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη, την οποία έχεις εξαφανίσει. Ε, τότε το… αναγνωρίζεις κι εσύ πως ο νικητής της 7ης Ιουλίου είναι προδιαγεγραμμένος. Και είναι από τις σπάνιες φορές στα εκλογικά χρονικά της χώρας που δεν συζητάς, δεν συζητάμε όλοι, για τη νίκη αλλά για το εύρος της.

Η αντίστροφη μέτρηση βέβαια για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου άρχισε την περασμένη Δευτέρα, εν μέσω της οργιώδους ρουσφετολογίας του απερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ και της τυπικής διάλυσή της Βουλής. Το αποτέλεσμά τους προδιαγεγραμμένο και από το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, αλλά και από αυτό των νέων δημοσκοπήσεων.

Η ΝΔ θα είναι αναμφισβήτητα νικήτρια και, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πιθανόν να κατακτήσει και την αυτοδυναμία (αυτό εξάλλου δείχνει η προβολή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών σε επίπεδο εθνικών εκλογών). Έτσι το βράδυ της 7ης Ιουλίου δύο δρόμοι είναι πιθανόν να ανοίξουν: Είτε η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια, από το 2009, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει την κυβέρνηση που έχει στο μυαλό του και οι υπόλοιποι από τη θέση της αντιπολίτευσης θα αναμετρηθούν ποιος θα είναι ο πολιτικός αντίπαλός του την επόμενη τετραετία. Είτε η ΝΔ δεν θα πάρει αυτοδυναμία, οπότε τα σενάρια συνεργασιών ανοίγουν και η κατάσταση μπερδεύεται.

Εάν επισυμβεί η δεύτερη εκδοχή, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Φώφη Γεννηματά και στο Κίνημα Αλλαγής. Τι θα κάνει; Και κυρίως, τι θα μπορεί να κάνει; Είναι πασιφανές ότι εντός του Κινήματος Αλλαγής συγκρούονται δύο στρατηγικές. Του Βαγγέλη Βενιζέλου, από τη μια, ο οποίος μπορεί να εξαναγκάσθηκε σε φυγή, αλλά η «σπορά» του παραμένει και ξεκάθαρα έχει πει ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να βρίσκεται στο ρεύμα των νικητών επί του ΣΥΡΙΖΑ και να συνδιαμορφώσει τη νέα κανονικότητα της χώρας. Από την άλλη, η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά έχει ως προτεραιότητα να κυριαρχήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς μια κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ θεωρείται στο επιτελείο του ΚΙΝΑΛ ότι θα το εκθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα του παραχωρήσει ανοικτό αντιπολιτευτικό πεδίο να ανακάμψει. Να γίνει μάλιστα το νέο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ να τεθεί στο περιθώριο, καθόσον θα έχει καταστεί δορυφόρος της ΝΔ.

Οπότε το δίλημμα παραμένει και η κα Γεννηματά θα κληθεί, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, να απαντήσει: Συνεργασία με τη ΝΔ ή νέες εκλογές με απλή αναλογική, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που θα προκύψει; Η απόφαση της κας Γεννηματά για ρήξη με τον κ. Βενιζέλο, υπέρμαχο της πολιτικής συναινέσεων και συνεργασιών, οδηγεί βέβαια στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Όμως στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν και φωνές που μιλούν για συνεννόηση και αλλαγή πολιτικής, ώστε η χώρα να πάρει οριστικά τον δρόμο για την έξοδο από τη κρίση, αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο συνεργασίας. Και οτιδήποτε γίνει θα γίνει, λένε, με προγραμματική συμφωνία.

Είναι εφικτό; Η απάντηση ουσιαστικά θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Και πρέπει να δοθεί. Εκτός και αν ο λαός, εν μέσω θέρους και μετά από εννέα χρόνια κρίσης, αντέχει να του τεθούν νέα διλήμματα, στα οποία και πρέπει να απαντήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Με απλή αναλογική βεβαίως. Για να κυβερνηθεί ο τόπος, όπως θα διοικηθούν τώρα οι δήμοι…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa