Παρασκηνιακά

Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στην… αρένα της Αττικής

Το Λεκανοπέδιο Αττικής θα κρίνει σε µεγάλο βαθµό την µάχη των εθνικών εκλογών του 2019, καθώς για πρώτη φορά «έσπασε» η Β’ Αθηνών σε τρία κομμάτια και ειδικά μέσα στη ΝΔ ανέτρεψε ισορροπίες δεκαετιών, κάτι που άλλωστε ήταν και επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και αποφάσισε να υπερψηφίσει την σχετική νομοθετική ρύθμιση προς έκπληξη πολλών μέσα στο κόμμα

Εφόσον η Ν.∆. έρθει πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναµη, οι εκτιµήσεις θέλουν να εκλέγει 7 βουλευτές στον Νότιο Τοµέα, 4 στον ∆υτικό και 7 στον Βόρειο. Αν είναι αυτοδύναμη πάει για 9 βουλευτές στο Νότιο Τομέα, 5 στον Δυτικό και 8 στον Βόρειο Τομέα.

Η μεγάλη «σφαγή» και αυτή που θα κρίνει πολλά θα γίνει στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Αντίθετα με τον Βόρειο Τομέα που η ΝΔ σαφώς υπερτερεί και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα και του δυτικού τομέα που δύσκολα θα ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα εκλέξει το πολύ πέντε βουλευτές, στον τεράστιο νότιο Τομέα που ξεκινά από τη Ν.Σμύρνη και φτάνει μέχρι την Βουλιαγμένη και τον Υμηττό, η ΝΔ πάει για οκτώ βουλευτές ίσως και για εννέα.

Η λεγόμενη «Β3 Νοτίου Τοµέα Αθηνών» έχει μετατραπεί σε αρένα αφού όλοι θέλουν να είναι υποψήφιοι, αλλά δεν χωράνε όλοι: Τέσσερις νυν βουλευτές, ο Νίκος ∆ένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, η Αννα Καραµανλή και ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταµιού (εφόσον βέβαια ενταχθεί τελικά στη Νέα ∆ηµοκρατία) δύο νυν δήµαρχοι που θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά την τύχη τους στην κάλπη των εθνικών εκλογών: Ο δήµαρχος Παλαιού Φαλήρου, ∆ιονύσης Χατζηδάκης, και ο δήµαρχος ∆άφνης-Υµηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η πρόεδρος της οργάνωσης «Αθηναΐδες», Ρένα Βασιλάκη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Βασίλης Σπανάκης και ο Τάσος Γαϊτάνης, η Ντόρα Πάλλη, η Ιωάννα Γκελεστάθη, ο αντιστράτηγος της Αστυνοµίας ε.α. Χρήστος Κονταρίδης, ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ο Νίκος Παπάζογλου της Γλυφάδας, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος φαρµακευτικής εταιρείας, είναι οι μέχρι στιγμής φερόμενοι ως «βέβαιοι» υποψήφιοι.

Ποιοι δεν είναι που θα ήθελαν υποψήφιοι στο Νότιο Τομέα να είναι και πίεσαν την Πειραιώς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα: Ο διατελέσας τρεις φορές υπουργός (Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Εργασίας) Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Στον μεν πρώτο αντιπροτάθηκε να είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, αλλά δεν το δέχθηκε, δεδομένου ότι οι τρεις πρώτες θέσεις είναι «κλεισμένες» από τον ίδιο τον Κ.Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που προτίμησε τον Δυτικό Τομέα από την «σφαγή» του Νότιου Τομέα και τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να κάνουν μπουν «σφήνα», όπως θα δούμε παρακάτω. Έτσι ο Π.Παναγιωτόπουλος μάλλον θα επιλέξει να μην είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα και να μείνει εκτός Βουλής, παρά να φθαρεί στην προεκλογική μάχη του Δυτικού Τομέα.

Ο Γιώργος Παπανικολάου ουδέποτε έκρυψε την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα και πίεσε αφόρητα την Πειραιώς προς αυτή την κατεύθυνση. Τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές είναι ο μοναδικός δήμαρχος, εκλεγμένος με τη ΝΔ που δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο ή όχι, αναμένοντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή έστω ευρωβουλευτής.

Η τοποθέτηση του συνονόματού του, Δημήτρη Παπανικολάου στη λίστα του Νότιο Τομέα, μάλλον ήταν η απάντηση της Πειραιώς που έκλεισε οριστικά την πόρτα του Κοινοβουλίου, στην παρούσα φάση, στο νυν δήμαρχο της Γλυφάδας, ο οποίος όμως τώρα φλερτάρει με μία θέση στην Ευρωβουλή: Ήταν άλλωστε ευρωβουλευτής το 2009-2014.

Ενα προσωπικό πρόβλημα του δημάρχου του Παλαιού Φαλήρου Δ.Χατζηδάκη, προς στιγμήν δημιούργησε την εντύπωση ότι, και λόγω ηλικίας (72 ετών), δεν θα κατέλθει υποψήφιος, οπότε θα άνοιγε μία θέση στο ψηφοδέλτιο του Νότιο Τομέα, αλλά τελικά θα είναι υποψήφιος, τιμής ένεκεν της υπηρεσίας που προσέφερε τόσα χρόνια στο κόμμα.

Σοβαρές πιθανότητες για το νότιο τομέα συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναµένεται να είναι η ψυχολόγος Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή και η Κορίνα ∆αµουλιάνου, πρόεδρος της Α.Ε. του ∆ήµου Καλλιθέας.

Η Β1 Βορείου Τοµέα Αθηνών, όπως ονοµάζεται επισήµως, θεωρείται πιο προνοµιακός χώρος για τη Ν.∆., αφού περιλαµβάνει δήµους όπου το κόµµα συγκεντρώνει παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά (Κηφισιά, Ψυχικό-Φιλοθέη κλπ.)

Υποψήφιοι θα είναι εκεί από τους νυν βουλευτές και οι δύο αντιπρόεδροι του κόµµατος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γιώργος Κουµουτσάκος και η Νίκη Κεραµέως, που είχε εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

∆ύο πρώην βουλευτές του κόµµατος θα ριχτούν και πάλι στη µάχη του σταυρού στην ίδια περιφέρεια, ο εκπρόσωπος Τύπου των κυβερνήσεων Καραµανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Εκεί θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά να εκλεγούν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Σάκης Ιωαννίδης, η γνωστή δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννα Καλαντζάκου, καθώς και τρία κοµµατικά στελέχη: Ο Νίκος Ρωµανός, η Ζωή Ράπτη και ο Βασίλης Ξυπολυτάς.

Στον «ανταγωνισµό» προστίθεται και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Πολύ πιθανή είναι η υποψηφιότητα και του πρώην δηµάρχου Μελισσίων Μανώλη Γραφάκου, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο δηµοσιογράφος Φώτης Καρύδας.

Στο «δύσκολο» Β2 ∆υτικό Τοµέα Αθηνών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιµος Γιακουµάτος, όπως, φυσικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχωρίζουν, αλλά είναι άγνωστο φυσικά ακόµα αν θα επιλέξει να κρατήσει αυτή την έδρα ή μία άλλη.

∆ύο γνωστοί δηµοσιογράφοι θα πολιτευτούν επίσης στα δυτικά, ο Αντώνης Πανούτσος και ο Γιάννης Λοβέρδος, αλλά και δύο γνωστοί αυτοδιοικητικοί: ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και πρώην δήµαρχος Αιγάλεω, ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος, και ο πρώην δήµαρχος Χαϊδαρίου, ∆ηµήτρης  Μαραβέλιας. Υποψήφιος θα είναι και ο δηµοτικός σύµβουλος στο Ιλιον και συνδικαλιστής εφοριακός, Μπάµπης Καούκης.

Στην Α’ Αθηνών, όπου εκτιµάται ότι η Ν.∆. ως πρώτο κόµµα (χωρίς αυτοδυναµία) θα εκλέξει περί τους 6 βουλευτές, αλλά με αυτοδυναμία, μπορεί να φτάσει και τους 7, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι τρεις στους τέσσερις σηµερινούς βουλευτές, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη «µετακοµίζει» στα Χανιά. Πρόκειται για τους Βασίλη Κικίλια, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νικήτα Κακλαµάνη που εύκολα ή δύσκολα θα επανεκλεγούν.

Ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης θα πολιτευτεί επίσης στην Αθήνα.

Αλλος ένας βουλευτής, ο Γιώργος Αµυράς του Ποταµιού, θα κατέβει εκεί, αν βέβαια πραγµατοποιηθεί η µεταγραφή του στη Ν.∆. (ωστόσο έχει και τον «χρυσοφόρο» από άποψη ψήφων Νότιο Τοµέα στα υπόψιν).

Η Φωτεινή Πιπιλή και ο δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης θα είναι επίσης υποψήφιοι. Για πρώτη φορά θα διεκδικήσει σταυρό η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, που έχει επιλεγεί µέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών.

∆ύο υποψηφιότητες που δεν έχουν «κλειδώσει» ακόµα, αλλά αναµένεται να περιληφθούν τελικά στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών, είναι ο καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Αγγελος Συρίγος, ο οποίος χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα του Σκοπιανού εκ μέρους της ΝΔ («Θα θέλαμε να καταργήσουμε την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν μπορούμε») και ο δηµοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο δικηγόρος και οικονοµολόγος ∆ηµήτρης Ιατρίδης, της «σκληρής» νεοφιλελεύθερης πτέρυγας και ενδέχεται να είναι ξανά και ο οικονοµολόγος και επικεφαλής χρηµατιστηριακής εταιρείας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

πηγή pronews.gr

 

Σχολιάστε ...
Tags

NEWSLETTER

 

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa