Slider Περιφέρειες - Δήμοι

Όλα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της ΕΝΠΕ – Αποκλειστικές δηλώσεις και φωτορεπορτάζ

Την σημασία του ρόλου των Περιφερειαρχών αλλά και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» επισημαίνουν μιλώντας στο paraskhnio.gr περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που συμμετείχαν στο 5ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος εξήρε το θεσμό και την αποτελεσματικότητα  των Περιφερειών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Περιφερειάρχες, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι από ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν στο διάλογο που αφορά την Περιφέρειες.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο κ. Νίκος Στουπής Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Πατσαρίνος Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, Σπύρος Τζόκας Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Θόδωρος Γαλιατσάτος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης, Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Σγουρός Α’ Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός Πρόεδρος ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Χρήστος Μιχαλάκης Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Δημήτρης Μαραβέλιας Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοππονήσου, Ελένη Παναγιωτοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Σπύρος Σπύρου Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων.

Το «Π» παρακολούθησε από κοντά όλες τις εξελίξεις και τις εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας) και συνάντησε πρόσωπα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όπου έκαναν δηλώσεις σχετικά με το συνέδριο αλλά και το μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις στο «Π»:

Ο κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ανέφερε:

«Είναι ένα κομβικό συνέδριο και αντιμετωπίζετε από όλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα άλλωστε για αυτό και για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθη και κήρυξε την έναρξη των εργασιών, δίνοντας μεγάλη σημασία και βέβαια τιμώντας και τις εργασίες και την προσφορά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι περιφέρειες. Η περιφέρεια είναι ένας σημαντικός, πετυχημένος και αποτελεσματικός θεσμός που ποτέ δεν σήκωσε τα χέρια, δεν παραδόθηκε και πέτυχε και εκ’ του αποτελέσματος κρινόμαστε με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα είναι η μόνη αλήθεια και συνεχίζουμε αλλά από ότι φαίνεται στη χώρα μας ότι πάει καλά δεν αρέσει γιατί όλοι θέλουν να συγκρινόμαστε προς τα κάτω να βάζουμε βαρίδια, στα λόγια στρώνουνε κόκκινα χαλιά για τις περιφέρειες αλλά από την άλλη ναρκοθετούν. Γιατί όταν έχεις ένα θεσμό που λειτουργεί άψογα και σε βοηθάει στα έργα, στην ανάπτυξη, στην απορροφητικότητα, στη λειτουργία του κράτους , βοηθάει σε κρίσιμες καταστάσεις, βοηθάει στα σχολεία, για το νερό, για την άρδευση, για την κτηνοτροφία, για τη γεωργία, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις φτωχές οικογένειες, τις ευάλωτες ομάδες  και ενώ λειτουργεί αντί να του δώσεις τη δυνατότητα να λειτουργήσει καλύτερα, προσπαθείς να του βάλεις βαρίδια. Αυτό είναι ένα ιδίωμα της λειτουργίας του κράτους και της αβελτηρίας του μεσσιανισμού, διότι πιστεύουν όλοι ότι είναι οι μεσσίες. Μεσσίας είναι ο ελληνικός λαός.

Σχετικά με τους πόρους και τη χρηματοδότηση ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Δεν έχουμε πόρους ούτε χρηματικούς , ούτε ανθρώπινους. Έχει μειωθεί στις περιφέρειες το προσωπικό κατά 40% με 45% οριζόντια κατά μέσο όρο και έχει μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 400 εκατομμύρια το χρόνο σύμφωνα με το νόμο. Γιατί σύμφωνα με το νόμο πρέπει να παίρνουμε το 4,2 και το 4% του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε λιγότερα και επίσης δεν έχουμε από το υπουργείο Εσωτερικών το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να κάνουμε τις συντηρήσεις των δρόμων αυτό που επιτάσσει ο νόμος και βέβαια έχουμε το ΕΣΠΑ το οποίο είναι βάση ενός προγραμματικού αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει κάνει η κάθε περιφέρεια ανάλογα με τις ανάγκες της και ταυτόχρονα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό κράτος, άρα όλα αυτά τα χρήματα που δίνουν για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό πηγαίνουν είτε σε δήμους, είτε σε ΔΕΥΑΑ, είτε σε βιομηχανίες και επιχειρηματικότητα, σε λιμάνια, σχολεία ή στον ΟΣΕ για να κάνουν σιδηροδρόμους. Ταυτόχρονα, έχουμε μια συνεργασία με τον κ. Χαρίτση κάθε τέλος του χρόνου παίρνουμε κάποια χρήματα για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε έστω στο ελάχιστο τις υποδομές τις οποίες έχουμε και είμαστε υπεύθυνοι και  βέβαια έχουμε την ευθύνη των αρμοδιοτήτων πλήρως, εμείς θέλουμε να έχουμε πλήρως τις αρμοδιότητες και όχι στο περίπου, γιατί στο περίπου όταν θέλεις να βρεις την ευθύνη δεν την βρίσκεις είναι διάχυτη. Επίσης, έχουμε ένα κράτος όπου εκεί που τιμωρεί εκεί και αθωώνει, εκεί που απαγορεύει εκεί και επιτρέπει, εκεί που σου λέει πήγαινε γρήγορα σου βάζει εμπόδια.

 

Ο κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

 

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε:

«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο γιατί έρχεται σε μια στιγμή που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχει έρθει η ώρα να μεταβούμε από την εποχή των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων στην εποχή των περιφερειακών κυβερνήσεων. Από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, έτσι μόνο η χώρα θα μπορέσει να φύγει από το αδιέξοδο, έτσι μόνο θα μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα γιατί πολλά απλά οι περιφέρειες απέδειξαν σε αυτά τα χρόνια, τα 7 χρόνια  που λειτουργούμε ως θεσμός ότι μπορούν και καλύτερα και αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα σε κάθε περιοχή γιατί πολύ απλά γνωρίζουν καλύτερα από το κεντρικό κράτος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα προβλήματα κάθε περιοχής. Εμείς οι περιφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλοι, είμαστε εδώ για να στείλουμε ηχηρά το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα σήμερα, η Ελλάδα να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί από την Ευρώπη ήδη και δεν είναι άλλο από το μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης».

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

 

Ο κ. Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισε:

«Τα θέματα που απασχολούν τις περιφέρειες είναι γνωστά σε εμάς εξάλλου ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχουμε θέσει και στα προηγούμενα συνέδρια αλλά και σε αυτό θέματα σχέσεων Περιφέρειας με κράτος ,με κεντρική διοίκηση, το θέμα της περιφερειακής διακυβέρνησης όπως έχει τεθεί από το προηγούμενο συνέδριο. Υπάρχουν πολλά θέματα και πολλές δυσλειτουργίες και κάθε τόσο θα πρέπει ή κάθε τόσο αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στο κράτος για την επίλυση ακόμη και μικρών θεμάτων. Αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει  το έργο των περιφερειών, μη ξεχνάτε ότι οι περιφέρειες έχουν πάρει ουσιαστικά πάνω τους το θέμα της ανάπτυξης και αν σημειώσω ότι και η δική μας περιφέρεια αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελευταία  θέση κατάταξης των περιφερειών της χώρας όσον αφορά την ανάπτυξή της και μια από τις τελευταίες στην Ευρώπη. Το ζητούμενο για την ανάπτυξη είναι ακόμη πιο σημαντικό για εμάς.

Ο κ. Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής δήλωσε στο «Π» :

«Εκτιμώ ότι το συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την αυτοδιοίκηση, μιας και έχει ανοίξει η συζήτηση και για την αλλαγή του Καλλικράτη και κυρίως για την συνταγματική αναθεώρηση που έχει πάρα πολλά πράγματα που αφορούν τους θεσμούς διοίκησης της χώρας μας και ιδιαίτερα πως θα διαρθρωθεί η διοίκηση και αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Βεβαίως βλέποντας εδώ και τις εισηγήσεις και ακούγοντας και τον υπουργό νομίζω ότι  είναι πολύ πιο χαμηλά από τις προσδοκίες που θέλουμε για μια πραγματική αποκέντρωση, δεν  υπάρχει κάποια πολιτική βούληση για να εξελιχθεί ο θεσμός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης των περιφερειών σε ένα βαθμό διακυβέρνησης, τοπικής διακυβέρνησης όπως είναι στο εξωτερικό απλά πολύ μικρά μέτρα προτείνονται με κάποιες  μικρές αρμοδιότητες και μένει ένα ασαφές τοπίο όσον αφορά τη διοίκηση. Από αυτά που ακούσαμε από τον υπουργό θα έλεγα ότι δεν είναι στην κατεύθυνση της πραγματικής αποκέντρωσης καταργώντας το θεσμό των Αντιπεριφερειαρχών στην ουσία ,γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχοντας ισχυρές δομές και ισχυρές αποκεντρωμένες λειτουργίες μπορεί να προσφέρει  καλύτερα και όχι συγκεντρωτικά, στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και μόνο. Δυστυχώς και η κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση και θα δούμε βέβαια και εδώ με το διάλογο πως θα εξελιχθεί».

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

 

Ο κ. Γιάννης  Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών στο Π:

«Το ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και μάλιστα πάρα πολλά είναι δεδομένο κυρίως αφού επίκειται η αναμόρφωση του Καλλικράτη και μάλιστα αλλάζει άρδην πάρα πολλά πράγματα, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία μας. Πιθανότατα και στον Α’ βαθμό οι δήμοι και στον Β’ βαθμό οι περιφέρειες να δυσκολευτούν πάρα πολύ από εδώ  και μπρος εφόσον ισχύσουν αυτά τα οποία μας είπε ο υπουργός θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Είναι πολύ σοβαρό και πολύ κρίσιμο στον βαθμό που θα μπορούσε να επηρεάσει τα τεκταινόμενα αυτά που σκοπεύει να κάνει το υπουργείο. Αν τυχόν ισχύσει η απλή αναλογική και εάν δεν υπάρχουν οι αντιπεριφερειάρχες έτσι όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

Ο κ. Γιάννης  Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών

 

Ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε:

«Θεωρώ ότι η πρόταση και κατάθεση απόψεων που έγινε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος τον κ. Κώστα Αγοραστό ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Εν τούτοις, η απλή αναλογική με την εφαρμογή της επί της ουσίας δεν θα διασφαλίσει εκτιμούμε την ενότητα των περιφερειών αλλά εμπεριέχει και εμπερικλείει κάποιες παρενέργειες  γενικά σε ότι αφορά στην ισχυροποίηση του θεσμού. Αυτό σας το λέω στη λογική ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά στο να υπάρχουν ισχυρές περιφέρειες αλλά θα βάλει τη λογική της συνδιαλλαγής και κάποιες άλλες αντιφάσεις οι οποίες θα προκύψουν και από την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης κάθε περιοχής…».

Ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

 

Ο κ. Τάσος Χειβιδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας υποστήριξε:

«Το συνέδριο έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση της αυτοδιοίκησης γενικότερα στη χώρα αφού επίκειται ένα συνολικό πλαίσιο αλλαγών που ανακοίνωσε και ο υπουργός  σε σχέση με τον τρόπο διοίκησης της αυτοδιοίκησης, του τρόπου εκλογής συγκεκριμένων οργάνων και φυσικά την απλή αναλογική ως κύριο εργαλείο. Άρα λοιπόν είναι ορισμένα θέματα που μπαίνουν μπροστά στην ατζέντα. Το ζήτημα που προκύπτει όσον αφορά την απλή αναλογική πρέπει να ξέρετε ότι γενικότερα στην αυτοδιοίκηση είναι πλειοψηφικό ρεύμα οι θιασώτες της απλής αναλογικής ασχέτως τον κομματικό μηχανισμό τον οποίο ανήκουν .Όμως είναι ένα εφαρμοσμένο σύστημα  στην αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη την Ευρώπη κρατάει όμως ορισμένες δικλείδες τις οποίες δεν είναι αναλυτικές στη χώρα μας…..».

Ο κ. Τάσος Χειβιδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας

Ρεπορτάζ: Σοφία Χύτου

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa