Κόσμος

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο… Bremain – Οι Βρετανοί αποφάσισαν για το μέλλον τους

Προβάδισμα στο Bremain δείχνουν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγες μόνο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία

Οι περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν οριακή διαφορά για το Bremain, αλλά και αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται δεν θα υπάρξει ανακοίνωση αποτελεσμάτων exit polls, καθώς κρίθηκε ότι το περιθώριο στατιστικού λάθους θα τα καθιστούσε μη αξιόπιστα.

Δείτε αναλυτικά τις δημοσκοπήσεις

Populus: Το «ναι» μπροστά με 10%

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η εταιρεία Populus σε διαδικτυακή μέτρηση χθες, έδειξε ότι το Bremain είναι μπροστά κατά 10 μονάδες. Συγκεκριμένα υπέρ της παραμονής ψήφισε το 55% ενώ υπέρ της εξόδου το 45%.

Ipsos Mori: Bremain 52% – Brexit 48%

Μια νέα σημερινή δημοσκόπηση της Ipsos Mori για την «Evening Standard» σε δείγμα 1.592 ατόμων δείχνει το Bremain να προηγείται με 4 μονάδες (52%-48%). Ωστόσο ένα κρίσιμο 12% από όσους ψήφισαν δηλώνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει στρατόπεδο την τελευταία στιγμή, προσδίδοντας αβεβαιότητα στα αποτελέσματα.

ComRes: 6 μονάδες μπροστά το Bremain

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το προβάδισμά της επί της εκστρατείας υπέρ του Brexit, κατέδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV και δημοσιεύθηκε χθες.

Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τη 17η ως την 22η Ιουνίου, κατέδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με έξι μονάδες, συγκεντρώνοντας το 48%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου.

Σκηνές από Ελλάδα

Σκηνές «Ελλάδος» από το περσινό καλοκαίρι διαδραματίστηκαν στο Λονδίνο τις τελευταίες ώρες, μόνο που οι Βρετανοί δεν σχημάτιζαν ουρές στα ΑΤΜ αλλά έξω γραφεία ανταλλαγής συναλλάγματος υπό το φόβο να επικρατήσει το Brexit στο σημερινό δημοψήφισμα.

Παρόμοια δραστηριότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times κατέγραψαν και οι διαδικτυακές εταιρείες ανταλλαγής συναλλάγματος ανταλλαγής συναλλάγματος καθώς οι πελάτες τους επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν την αύξηση κατά 3% της αξίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Παρόμοια αύξηση κατά 2,6% κατέγραψε η στερλίνα έναντι και του ευρώ.

Τα ταχυδρομεία ανακοίνωσαν όταν την Τρίτη έδωσαν τέσσερις φορές περισσότερο συνάλλαγμα από ό,τι την αντίστοιχη ημέρα του 2015.

«Ο κόσμο φοβάται το αύριο» δήλωσε στους FT ταμίας σε γραφείο ανταλλαγής συναλλάγματος υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλούς περισσότερους πελάτες με τοςυ περισσότερους να ζητούν να ανταλλάξουν στερλίνες για ευρώ.

Ωστόσο όπως παρατηρούν στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times πολλοί είναι αυτοί που απλά ετοιμάζονται για τις διακοπές τους στη Γερμανία, την Ισπανία ή την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, μεγάλες είναι πολύ πιθανόν να είναι οι αλλαγές και η ζημιά που θα υποστούν οι Έλληνες φοιτητές, σε περίπτωση που κερδίσει το Brexit στη δημοσκόπηση που θα κρίνει το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι οι συνέπειες που θα γίνουν γρήγορα αντιληπτές, είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στους Βρετανούς και τους αλλοδαπούς.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό νιώθουν πως η αίσθηση της ενότητας που προάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα με την έξοδο της Βρετανίας.

Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Έλληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, ένα Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων (θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ) καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Η διαφορά των home students με τους overseas students

Για τους «home students» τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα υπάρξουν προβλήματα και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως πολίτες της Ε.Ε.

Αναλυτικά:

1) Θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να εκβιάσουν μισθούς και ταχύτητα ανέλιξης, μιας και θα χρειάζεσαι πλέον visa που εκείνες θα σπονσοράρουν,

2) Θα αλλάξει ο νόμος στο επαγγελματικό όπως ήταν πριν, δηλαδή 18 μέρες άδειας (25 τώρα),

3) Θα αλλάξει η ανάγκη να σου δώσουν 3 μήνες περίοδο πριν απολυθείς, στο να γίνεται αμέσως,

4) Θα είναι πολύ εύκολο πλέον για τις εταιρείες να πάρουν προσωπικό από χώρες της Ασίας σε χαμηλότερους μισθούς και για περισσότερες ώρες, οπότε το εργασιακό τοπίο θα θυμίσει μεσαίωνα

5) Το νόμισμα θα χάσει την αξία του, οπότε πλέον δε θα έχει τόσο μεγάλη αξία να δουλεύεις στην Αγγλία για να επιστρέψεις κάποια στιγμή στη χώρα σου έχοντας κάνει καλές αποταμιεύσεις,

6) Θα υπάρξει μεγαλύτερη δυσκολία και κόστος για τους πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα νοσοκομεία και ότι γενικότερα αυτή τη στιγμή έχουν δωρεάν – κυρίως την περίθαλψη.

Συνοψίζοντας,  καταλαβαίνει κανείς ένα ενδεχόμενο Brexit θα φέρει σε δεινή θέση τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους…

Διαβάστε επίσης: Δημοψήφισμα μετά… πλημμύρας (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER