Ελάχιστα είναι εκείνα που έγιναν γνωστά από το τι συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στην τετ α τετ συνάντηση των δυο ηγετών όσο και στις διευρυμένες επαφές των υπουργών.

Ως προς το Αιγαίο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αποφασίστηκε να υπάρχει διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, με πρώτη ευκαιρία τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την αποκλιμάκωση και επίλυση πιθανόν εντάσεων.

Για το Κυπριακό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις ωστόσο δεν συμφωνήθηκε ούτε σε ποιο επίπεδο ούτε και χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια ώρα η δήλωση του Ερντογάν ο οποίος ζήτησε την επίλυση του ζητήματος των μουφτήδων στη Θράκη με αντάλλαγμα την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, έδειξε πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα η Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως η απομάκρυνση των διορισμένων μουφτήδων και η τοποθέτηση τοποτηρητών στη θέση τους είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι μουφτήδες θα πρέπει να εκλέγονται και όχι να διορίζονται

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες πως υπήρξαν και ιδέες της εκλογής μουφτήδων από τους ιμάμηδες και όχι από όλο τον κλήρο, στα πρότυπα άλλων χωρών. Μέχρι στιγμής, η διαφορά στο θέμα αυτό παραμένει, όμως δεν αποκλείονται νέες κινήσεις από την ελληνική πλευρά.

Σχολιάστε ...