Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Όταν αγνοείς την πραγματικότητα

Τελικά είναι «να μη βρεθείς κάτω από τη ρόδα». Αυτό φαίνεται να ισχύει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που βρίσκεται συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις, αδιάκοπα διαψευδόμενη και σε αδυναμία να ανασυνταχθεί και να αλλάξει το κλίμα ήττας και αποτυχίας που τη συντροφεύει.

Ας δούμε τι συμβαίνει ένα, ενάμιση χρόνο τώρα. Ανά διαστήματα κάνει μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί. Όχι για να μη χάσει στις εκλογές, αλλά για να εμποδίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ και το άθροισμα 180, ώστε να επαναληφθεί το 2015, η πτώση δηλαδή της νέας κυβέρνησης το 2010 λόγω μη δυνατότητας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας! Τα κουσούρια δεν φεύγουν… Η κυβέρνηση, αφού έστρωσε ένα ναρκοπέδιο για την επόμενη κυβέρνηση με μέτρα μέχρι και το 2021, επιδιώκει να διαμορφώσει και ένα πολιτικό σκηνικό που θα τη βολεύει. Δεν «της βγαίνει» όμως.

Ανοίγει το σκάνδαλο Novartis με εμφανή στόχο να ενοχοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της αντιπολίτευσης και κάθε τόσο διαρρέει ότι θα βγουν στοιχεία που θα συνταράξουν! Ψηφίζει Προανακριτική. Τι κάνει τώρα; Τρέχει να κλείσει την Επιτροπή που αυτή ψήφισε, γιατί δεν είναι –όπως ισχυρίζεται– αρμόδια, ενώ αρνείται να εξεταστούν καν μάρτυρες! Αυτογελοιοποίηση. Αυτά όμως παθαίνει μια κυβέρνηση που υιοθετεί τακτική σκανδαλολογίας τύπου Βαξεβάνη.

Λανσάρει το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου», άρσης της εποπτείας και περί όμορφων ημερών που έρχονται, ημερών με αυξήσεις και διορισμούς. Έρχεται όμως την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης ο επικεφαλής του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ και ξεκαθαρίζει: Αδέλφια, θα υπάρχει αυξημένη εποπτεία και βέβαια για κάθε ρύθμιση για το χρέος θα υπάρξουν όροι! Πάει δηλαδή το αφήγημα, που κανένας δεν πίστευε κιόλας. Όλοι ήξεραν ότι εποπτεία θα υπάρχει μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. Στην τελική λοιπόν ευθεία για την έξοδο από το Πρόγραμμα, εμφανίζονται θέματα και αρχίζει να εκδηλώνεται μια αμφισβήτηση από τους εταίρους. Λογικό, όταν καλά-καλά δεν έχεις ξεμπερδέψει και εσύ ανακοινώνεις διορισμούς, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις…

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα παιχνίδια ακολουθούνται παραβλέποντας την πραγματικότητα και σε μια φάση που όλα τα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, που η ειρήνη στη Μεσόγειο μπορεί να απειληθεί από την επιθετικότητα Ερντογάν, που κρίνονται οι όροι για την έξοδο από το Πρόγραμμα. Όλα αυτά γίνονται ενώ η οικονομία παραπαίει και οι πολίτες δεινοπαθούν.

Δεν είναι καλά μαντάτα αυτά για τη χώρα. Δεν είναι καλά μαντάτα για την κυβέρνηση αυτά, ενώ ταυτόχρονα τύποις υπάρχει κυβέρνηση με συνοχή και ενιαία στάση σε κορυφαία θέματα, όπως το Σκοπιανό.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa