Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία, αλλά και η αναμενόμενη ακόμη μεγαλύτερη στο επικείμενο της Αθήνας, είναι σίγουρο ότι αιφνιδίασε πολλούς.

Αιφνιδίασε σίγουρα την κυβέρνηση, που θεώρησε ότι μπορούσε εύκολα και χωρίς ουσιαστικό αντίλογο να προωθήσει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Οι εκ των υστέρων βέβαια κυβερνητικές δηλώσεις περί σεβασμού του δικαιώματος των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους περισσότερο αμηχανία πρόδιδαν, παρά αποδοχή της πραγματικότητας.

Γι’ αυτό και συνεχίζει απτόητη τις διαπραγματεύσεις, ορίζοντας ως ημερομηνία κατάθεσης της πρότασής της τον Φεβρουάριο. Είναι προφανές ότι για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του ονόματος δεν είναι «θέμα», αλλά δεν ισχύει και το ίδιο για τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ.

Όμως δεν αιφνιδιάστηκε μόνον η κυβέρνηση. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγεσία του σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να «σηκώσει ψηλά» το ζήτημα, ενώ κάποιοι διέρρεαν ότι δεν επιθυμούσε να υπάρχει συμμετοχή του κόσμου της ΝΔ στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη όμως του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μακεδονία τού έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθεί από «πρώτο χέρι» ότι ο κόσμος «έβραζε» με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδιαπραγμάτευτη βούληση κάποιων στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης, κυρίως από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, να «σηκώσουν ψηλά» το θέμα, οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης. Αλλαγή πλεύσης που εκφράστηκε ξεκάθαρα στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος επίσημος θεσμικός φορέας που εξέφρασε πρώτος και πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανακοίνωση που τασσόταν κατά της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας ήταν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αφού λάμβαναν καθημερινά τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών από τους δήμους.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι ο μόνος θεσμός που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και αφουγκράζεται τις αγωνίες τους είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αντίθεση με τα κόμματα και τις ηγεσίες τους, που βλέπουν τους πολίτες να τους «προσπερνούν». Και αναγκάζονται εκ των υστέρων να ακολουθούν, αντί να καθοδηγούν, τον λαό. Γεγονός που αναδεικνύει το σοβαρό πολιτικό έλλειμμα της χώρας σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη, από κάθε άποψη, συγκυρία.

του Σωτήρη Παπαδημητρίου

Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3/2

Σχολιάστε ...