Κοινωνία Σαν Σήμερα

Όταν ο Μανώλης Γλέζος συμμετείχε στην Πορεία Ειρήνης το ’63 μαζί με Λαμπράκη και Κύρκο (ΦΩΤΟ)

Μια φωτογραφία που είναι τραβηγμένη στο Λονδίνο απαθανατίζει τον Μανώλη Γλέζο μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο που συμμετείχαν στην Μεγάλη Πορεία ειρήνης που διήρκεσε για 4 μέρες καιν πραγματοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα  από τις 12 μέχρι τις 15 Απριλίου. Η φωτογραφία ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας.

Σε ότι έχει να κάνει με την ιστορία της φωτογραφίας μπορούμε να την δούμε σε απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γρηγόρη Λαμπράκη που δημοσιεύτηκε στην iefimerida.gr στο οποίο έγραφε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Έφθασα στο Λονδίνο το βράδυ της παραμονής της Πορείας. Είναι Μεγάλη Πέμπτη. Βρέθηκα στο County Hotel, δωμάτιο 416, όπου έμενε ο Γλέζος (δωμάτιο 423) και ο Λ.Κύρκος. Τους άφησα σημείωμα στην πόρτα του δωματίου τους, και έπεσα να κοιμηθώ.

Στις 12 μεσάνυχτα, μου χτύπησε την πόρτα του δωματίου ο Μανώλης, με φίλησε. Τρέχω, είπε, να φέρω τον Λεωνίδα. Κι ήρθαν. Τους έδωσα από ένα πακέτο τσιγάρα, και φιστίκια και εφημερίδες σημερινές. Τις ξεφύλλισαν με αγωνία. Μου είπαν ότι θα σηκωθούμε στις 6 το πρωί…».

Η συγκεκριμένη πορεία είχε αφετηρία το Aldermaston όπου ήταν το Ίδρυμα Πυρηνικών Ερευνών, και κατάληξη η Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης συνεχίζει και αναφέρει πως «Πρώτοι θα είναι οι Ιάπωνες (μου είπε ο Μανώλης), λόγω Χιροσίμας. Μετά ακολουθεί η ελληνική αντιπροσωπεία. Λόγω Μανώλη Γλέζου, είπα εγώ. Ο Μανώλης, σαν παρθένα κατέβασε σεμνά το κεφάλι και δεν απάντησε…».

 

Όλο το φωτογραφικό υλικό από το ημερολόγιο του Λαμπράκη είναι ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκας

Πηγή: iefimerida.gr

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER