Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Όταν το ποδόσφαιρο γεννά πολιτική

Ακόμα και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν χωρά πολιτική –μια ανιστόρητη σίγουρα άποψη–, στη χώρα μας το ποδόσφαιρο όχι μόνο τη χωρά αλλά και την παράγει κιόλας. Και μάλιστα την παράγει με τον χειρότερο τρόπο.

Η τωρινή «περίπτωση ΠΑΟΚ – Ξάνθης» δεν είναι δυστυχώς η πρώτη και μοναδική φορά που το κράτος δείχνει να είναι αιχμάλωτο του θυμικού τοπικών «ποδοσφαιρικών» κοινωνιών, τους πολιτικούς έτοιμους να επαναστατήσουν για τους «ψηφοφόρους της μπάλας» και τον πολίτη να μελαγχολεί βλέποντας τους νόμους να αλλάζουν κατά πώς μας βολεύει ή όποτε δεν μας βολεύει. Ήταν το 1987 όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έδινε εντολή να «διαγραφεί» η ποινή της αφαίρεσης τεσσάρων βαθμών που είχε επιβληθεί στη Θεσσαλική ομάδα Λάρισα, επειδή, κατά την εξέταση των παικτών για ντοπάρισμα, βρέθηκαν παράνομες ουσίες στον οργανισμό ποδοσφαιριστή της. Παράλληλα αποσύρθηκε και το σχετικό άρθρο του ΚΑΠ , που προέβλεπε την ποινή. Πάντα με εντολή του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος έδειξε να υποκύπτει στην «εξέγερση και τον εκβιασμό» του θεσσαλικού κάμπου. Τη χρονιά εκείνη η Λάρισα κατέκτησε το Πρωτάθλημα και όλη η περιοχή το βίωσε ως «κοινωνική δικαίωση της παραγνωρισμένης ελληνικής επαρχίας ενάντια στο κατεστημένο του αθηνοκεντρικού κράτους».

Ασφαλώς και δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι φταίει το τότε για το τώρα. Όμως τότε η περίπτωση της «Λάρισας» ήταν η αιχμιακή στιγμή που θα μπορούσε να έχει τροχοδρομηθεί μια διαφορετική πορεία, αλλά χάθηκε. Εντάξει μπορεί να μην καταφεύγαμε στο πολυχρησιμοποιημένο παράδειγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που έβγαλε τις ομάδες της χώρας της πέντε χρόνια εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ή τις «ιστορικές» ευρωπαϊκές ομάδες που υποβιβάστηκαν, όταν διαπιστώθηκε η μη εναρμόνισή τους με τον νόμο (Μίλαν, Λάτσιο, Γιουβέντους, Μαρσέιγ, «Ρέιτζερς» κ.ά.), αλλά τουλάχιστον δεν θα καταφεύγαμε σε σολομώντειες λύσεις. Οι οποίες, όπως και η περίπτωση «ΠΑΟΚ – Ξάνθης», προφανώς αποφορτίζουν την κατάσταση προς το παρόν, ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα η κοινωνική δυναμική από διαδοχικές κυβερνήσεις, με τον εναγκαλισμό της πολιτικής με τους ισχυρούς του αθλητικού θεάματος, οι οποίοι και χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικών στρατών, οποιαδήποτε απόφαση, και η πιο δίκαια, θα εκλαμβανόταν ως μεροληψία υπέρ του ενός εκ των αντιμαχομένων. Εκεί όμως που θα πρέπει να σταθούμε στην προκειμένη περίπτωση είναι το μήνυμα που αποστέλλεται με τη σολωμόντεια λύση. Μια λύση που δίνει το «δικαίωμα» σε κάθε ομάδα συμφερόντων, σε κάθε οπαδικό, συντεχνιακό σχήμα που διαθέτει υποτυπώδη ισχύ, να αρνείται στο εξής συμμόρφωση στον νόμο, να εκβιάζει και να επιτίθεται με σφοδρότητα όποτε και όταν νιώθει ότι θίγονται ακόμη και τα άνομα συμφέροντά του. Κάτι που εν τινί μέτρω συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που νοσεί εδώ και δεκαετίες. Σύμπτωμα κι αυτό μιας ολόκληρης κοινωνίας που ανέχεται φαινόμενα παραβατικότητας, αρκεί να κερδίζει η ομάδα της.

Πάντως η εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να επέλθει με σολομώντειες λύσεις. Απαιτείται ατσάλινη κυβερνητική επιμονή και «εθνική συνεννόηση». Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι μόνον η κυβέρνηση που έριξε την όλη υπόθεση «στα μαλακά». Είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, αντί να λάβει θέση επί της ουσίας, ζήτησε, για λόγους αποπροσανατολισμού, την αποπομπή, ως αποδιοπομπαίου τράγου, του Αυγενάκη για το «χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία» (sic). Είναι το ΚΙΝΑΛ που μίλησε για «ωμή παρέμβαση της πολιτικής στον χώρο της αθλητικής δικαιοσύνης», ξεχνώντας την «παρέμβαση του Ανδρέα», ο οποίος και είχε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa