Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Όχι πολιτική εκμετάλλευση της «κοινωνικής κόπωσης»

Δεκατρείς μήνες μετά την «έκρηξη» της πανδημίας και στην κορύφωση αυτής της μεγάλης περιπέτειας, με τον ιό να πιέζει αφόρητα, η χώρα μας δείχνει να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Πέρυσι, Μάρτιο του 2020, η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανατρέπει την εικόνα μίας χώρας που, για σχεδόν μία δεκαετία, αδυνατούσε να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση δημοσίου χρέους που αντιμετώπιζε. Στη νέα, πρωτοφανή υγειονομική κρίση που ξέσπασε και που συνοδεύτηκε από ένα ντόμινο συνεπειών, το μέχρι πρότινος «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ έγινε, μέσα από ένα μείγμα έγκαιρων και συγκροτημένων κυβερνητικών χειρισμών, που είχαν σε μεγάλο βαθμό τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, παράδειγμα αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα στην κορύφωση της μάχης για την αντιμετώπιση της «φωτιάς», η κυβερνητική προσπάθεια, με τα όποια λάθη της, για να ριχτεί φως στο πιο βαθύ σκοτάδι αυτής της μεγάλης περιπέτειας, δείχνει να «υπονομεύεται» από τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, από αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και από τη δικαιολογημένη εν πολλοίς «κούραση» μεγάλης μερίδας πολιτών.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία όμως ο ίδιος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης με τα συλλαλητήρια που συγκαλεί ή στηρίζει και τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του Covid-19. Καταφεύγει σε «αστοχίες» τύπου Siemens και, ενώ βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης και απαιτείται σε κάποιον βαθμό συναίνεση για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ, ανέχεται την καλλιέργεια διχαστικού κλίματος από στελέχη του κόμματός του.

Από την άλλη, εκατοντάδες πολίτες χωρίς μάσκες συνωστίζονται σε… πανηγύρια, γάμους και βαφτίσια. Υπάρχει και η δικαιολογημένη κόπωση των πολιτών, η οποία όμως μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο σοβαρών προβλημάτων στη διασπορά του κορονοϊού και να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην όλη προσπάθεια για επιστροφή στην όποια κανονικότητα και στην ανόρθωση της οικονομίας. Πιστεύει όμως το Μέγαρο Μαξίμου ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των self tests και βεβαίως με τους εμβολιασμούς, θα ανοίξει τον δρόμο για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι συνθήκες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, αν εξαιρέσει κανείς το τι επικρατεί στο «εσωτερικό μέτωπο», και που θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την επάνοδο στην όποια κανονικότητα και κυρίως στην ανόρθωση της οικονομίας, είναι σχετικώς ευνοϊκές.

Πριν από λίγες μέρες, η Ελλάδα εξέδωσε 30ετές ομόλογο, προσελκύοντας προσφορές ύψους 26 δισ. ευρώ με εξαιρετικό μάλιστα επιτόκιο, ύψους 1,93%. Όπως έγραψε και το Bloomberg, η έκδοση αυτή συνιστά την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά τα μνημόνια και την κρίση της επιδημίας. Είναι χαρακτηριστική επίσης η αναφορά του Human Development Index του ΟΗΕ σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης των χωρών μετά την κρίση του πανδημίας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 35 περισσότερο αναπτυγμένες χώρες της υφηλίου (βρίσκεται στην 32η θέση) και μεταξύ των 40 πλέον δημοκρατικών χωρών του πλανήτη. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα σχόλια παγκόσμιων κολοσσών των ΜΜΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για το πρόγραμμα εμβολιασμού, ακόμη και για τα Covid-free νησιά μας, τότε έχουμε κατοχυρώσει ένα πολύτιμο κεφάλαιο στη διεθνή αξιοπιστία μας.

Απομένει να ενισχυθεί και η αξιοπιστία στο «εσωτερικό μέτωπο», με το πολιτικό μας σύστημα να συνειδητοποιεί ότι σε θέματα υψίστης εθνικής σημασίας, όπως η κρίση της πανδημίας, δεν υπάρχει χρόνος για στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε χώρος για πολιτική εκμετάλλευση της κρίσης και της «κοινωνικής κόπωσης».

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa