Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Όχι «τρικλοποδιές» για το μεταναστευτικό

Οι πρώτες 146 ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν φαίνεται αρκετές για να καταγραφεί μια τρόπον τινά ιστορική αλλαγή: Για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, η βασική ανησυχία των Ελλήνων δεν είναι ούτε η οικονομία ούτε η ανεργία! Είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Η λήψη φιλολαϊκών μέτρων, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, το «ξεκλείδωμα» εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και η προσεκτική και μεθοδική εξωτερική πολιτική, με κινήσεις τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς τη Λαϊκή Κίνα αλλά και τη Μόσχα, δημιούργησαν, βάσει και στοιχείων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ένα πλαίσιο στο οποίο όχι μόνο η οικονομία έχει βγει από την επικαιρότητα, αλλά οι πολίτες νιώθουν, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, πολύ πιο ασφαλείς. Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαπενταετία, η κοινωνική ατζέντα της χώρας αλλάζει και η οικονομική κατάσταση δεν είναι στην πρώτη θέση των αντιλαμβανόμενων προβλημάτων της. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση των αυθόρμητων αναφορών.

Βέβαια, η πορεία ανόδου της ανησυχίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είχε αρχίσει να καταγράφεται σταδιακά την άνοιξη, λίγο πριν από τις εκλογές, και εκτινάχθηκε στην κυριολεξία από τον Σεπτέμβριο και μετά. Και τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να μην υπολόγιζε την περασμένη άνοιξη, όταν η προοπτική της εξουσίας είχε αρχίσει να φαίνεται ξεκάθαρα. Ίσως και να το υποβάθμισε, αν σκεφθεί κανείς ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταργήθηκε και ενσωματώθηκε ως χαρτοφυλάκιο στο Προστασίας του Πολίτη, με αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Αλλά η έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δημιουργεί μια νέα συνθήκη και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς αναδεικνύει φωνές που προκαλούν αμηχανία, αν όχι ενόχληση, στο Μαξίμου. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του νεοεκλεγέντος βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, ο οποίος αγωνίζεται να φύγουν οι μετανάστες-πρόσφυγες, που έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στον ορεινό όγκο της περιοχής, με το αιτιολογικό ότι η παραμονή τους εκεί είναι αρνητική για την… τουριστική ανάπτυξη του τόπου, του Κώστα Κυρανάκη (με τα μπάρμπεκιου χοιρινού), αλλά και του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που πρότεινε οι πρόσφυγες να πάνε σε ξερονήσια! Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα θέμα βέβαια που προσφέρεται για άγρα ψήφων. Επειδή ακριβώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι απαράδεκτη και προκαλεί τον δικαιολογημένο, σε πολλές περιπτώσεις, θυμό στους πολίτες.

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε. Καταργεί τα κολαστήρια στα νησιά και προσπαθεί να δημιουργήσει ανθρώπινες δομές φιλοξενίας. Και ταυτόχρονα προσπαθεί να αναμορφώσει τις διαδικασίες, έτσι ώστε να αποφασίζεται γρήγορα αν θα παραχωρείται άσυλο ή όχι στους αιτούντες. Εκμεταλλευόμενοι κάποιοι, ηθελημένα ή αθέλητα, το αντιμεταναστευτικό ρεύμα της εποχής και προκειμένου να κερδίσουν σε δημοτικότητα, δεν χρειάζεται να βάζουν «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση, που δίνει έναν τιτάνιο αγώνα εντός και εκτός συνόρων. Από το να προστατεύσει αθώους ανθρώπους μέχρι να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό εθνικό θέμα. Ναι, πρόβλημα υπάρχει! Εθελοτυφλούμε αν δεν το βλέπουμε.

Αλλά η λύση στο πρόβλημα δεν είναι σίγουρα αυτή που προτείνεται από μερικούς βουλευτές. Εξάλλου υπάρχουν και οι συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα και καλό θα ήταν να τις έχουν υπόψη τους μερικοί.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa