Οικονομία

Ύποπτο «λουκέτο» στην Αναπτυξιακή Αχαΐας

Πρωτόγνωρες καταστάσεις που, αν μη τι άλλο, θεωρούνται τουλάχιστον ύποπτες (είναι ο κομψότερος χαρακτηρισμός που μπορεί να ειπωθεί) καταγράφονται από τις αρχές της εβδομάδας στην εταιρεία Αναπτυξιακή Επιμελητηρίου Αχαΐας-ΑΝΕΠΑ, που είχε συστήσει το Επιμελητήριο του νομού.

Μέσω της συγκεκριμένης επιχείρησης, υλοποιούνταν μέχρι σήμερα πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ενώ προβλεπόταν και η δημιουργία καρναβαλικού πάρκου στην περιοχή των παλαιών Σφαγείων της Πάτρας.

Αντί όλων αυτών όμως, τώρα η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου αποφάσισε να… διαλύσει την εν λόγω μη κερδοσκοπική εταιρεία!

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, κι ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας η παράταξη «Επιμελητήριο για Όλους» είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Πάτρας για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΑΝΕΠΑ με σκοπό την διεκπεραίωση των τρεχουσών υποχρεώσεών της και την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου εντός τριμήνου, καθώς, σύμφωνα με νόμο του 2017, όλα τα Επιμελητήρια που έχουν συστήσει τέτοιου είδους εταιρείες είναι υποχρεωμένα να διασφαλίσουν την εναρμόνισή τους με τις διατάξεις του νόμου 4497 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Με άλλα λόγια, συνέβη το εξής πρωτάκουστο. Το Πρωτοδικείο της Πάτρας να ενημερώνει τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της πόλης κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα ότι η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η προαναφερθείσα παράταξη θα γίνει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, και λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της ίδιας ημέρα, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου να αποφασίζει να βάλει λουκέτο στην ΑΝΕΠΑ. Αν μη τι άλλο, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς ποιος ήταν ο λόγος.

Το θέμα έχει ήδη φτάσει ακόμη και στη Βουλή, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής του νομού και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, που ως γνωστόν εκτελεί και χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Όπως αποκαλύπτεται στην ερώτηση, «η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Αχαΐας έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Παρά ταύτα, ο φορέας συνέχισε να λειτουργεί με το ίδιο ΔΣ και ήδη εγκαλείται, διότι, μετά την καταστατικώς προβλεπόμενη λήξη της θητείας του, ελάμβανε άκυρες και παράνομες αποφάσεις, όπως αναφέρει και η παράταξη “Επιμελητήριο για Όλους”.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ΔΣ του Επιμελητηρίου, με το σκεπτικό ότι είχε επιμηκυνθεί ο χρόνος της θητείας του, έλαβε στις 27 Απριλίου του 2016 απόφαση παράτασης της θητείας του ΔΣ της ΑΝΕΠΑ. Μετά τις τελευταίες επιμελητηριακές εκλογές, και συγκεκριμένα στις 22 Ιανουαρίου, ο πρόεδρός του κ. Μαρλαφέκας, συγκάλεσε τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου και ορίσθηκαν τα νέα μέλη του ΔΣ της ΑΝΕΠΑ, χωρίς τη συμμετοχή συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κατά παράβαση της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας». Και συνεχίζει με νόημα: «Υπό το βάρος καταγγελιών για την ανωτέρω παρατυπία, ακυρώθηκε στη συνέχεια η εν λόγω απόφαση και ορίσθηκαν στην ΑΝΕΠΑ μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, αν και κάποια δεν είχαν εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές του Δεκεμβρίου 2017!».

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι… κάτι δεν πάει καλά στο Επιμελητήριο Αχαΐας, με επίκεντρο τον τρόπο λειτουργίας της ΑΝΕΠΑ και τις διάφορες παρατυπίες ή και παράνομους ελιγμούς για να χαθούν ενδεχομένως τα ίχνη και οι ευθύνες της αμφιλεγόμενης δράσης της.

Αν μη τι άλλο, τώρα οι αρμόδιες ελεγκτικές και φορολογικές Αρχές θα πρέπει να προβούν σε ενδελεχείς ελέγχους της διαχείρισης του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος, να τεθούν επί τάπητος τα πεπραγμένα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας των τελευταίων δυόμισι ετών και να αποδοθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, και να σταλούν στους οικονομικούς εισαγγελείς τα πορίσματα των ελέγχων, όπου αυτό προβλέπεται. Ο δε βουλευτής κ. Νικολόπουλος προχωρά και ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας να μάθει εάν έχει σχηματιστεί μεταξύ άλλων και δικογραφία για την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Έχει δε κοινοποιήσει την ερώτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στους οικονομικούς εισαγγελείς, στους οικονομικούς επιθεωρητές και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οψόμεθα…

Γ. Σ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ