Σε τροχιά εκκίνησης φαίνεται πως βρίσκεται, ήδη από την Κυριακή του Πάσχα του 2021, ένα νέο πολιτικό σχήμα που αναμένεται να διαταράξει αρκετά τα ήδη λιμνάζοντα θολά νερά στο συνολικό κομματικό κατεστημένο. Το υπό ίδρυση (υπό σύσταση) νέο πολιτικό υποκείμενο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», φέρνει πολλές καταιγιστικές καινοτομίες όχι μόνο στην πολιτική (ξεπερασμένη κομματική) σκηνή, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, καθώς αναζωογονεί την ελπίδα που μοιάζει να έχει χαθεί εδώ και χρόνια.

Το νέο που σηματοδοτεί φαίνεται να προμηνύει πολλές και κραδασμικές αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό (κομματικό) σύστημα, καθώς βασική κεντρική πολιτική φιλοσοφία του εδράζεται και ξεκινά από τους κόλπους της ελληνικής διασποράς. Αλλαγές, τέτοιες και τόσες που αφορούν όχι μόνο τον τρόπο πολιτικής δράσης, τη νοοτροπία, τη δημόσια ρητορική, αλλά κυρίως και πρωτίστως νέες επαναστατικές αλλαγές με πρακτικές και μεθόδους σχεδόν άγνωστες για τα ελληνικά κομματικά δρώμενα.

Αλλαγές που δεν επικεντρώνονται μόνο στο ζήτημα της εσωτερικής δομής και οργάνωσης συνολικά των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Τέτοιες και τόσες συστημικές αλλαγές, που με την εμφάνισή τους θα δρομολογήσουν εξελίξεις και στο εσωτερικό των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων.

Αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις ντόμινο, καθώς ένα από τα κυρίαρχα σημεία του νέου υπό σύσταση πολιτικού φορέα είναι ότι φαίνεται να προσομοιάζει αρκετά στο εσωτερικό «αμερικανικό πολιτικό σύστημα», αφού κάθε φορά το χρίσμα λαμβάνει ένα εκλεγμένο –ακόμα και απλό νέο εισερχόμενο στο πολιτικό σχήμα– μέλος για την ηγεσία. Δεν έχει δηλαδή μόνιμο, παγιωμένο, σταθερό εκλεγμένο ηγέτη. Δεν είναι αρχηγικό εκ φύσεως και εκ γενετής, όπως θα προκύπτει και από το καταστατικό του. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.

Χρίσμα στον κάθε φορά και διαφορετικό νέο ηγέτη δίδεται όταν η χώρα κατέρχεται στις εθνικές εκλογές. Αντιθέτως –και εδώ βρίσκεται η τεράστια διαφορά του με το αμερικάνικο σύστημα–, ενώ στις ΗΠΑ στα κόμματα οι υποψήφιοι για το χρίσμα μετά τις εκλογές «χάνονται», στο υπό σύσταση νέο πολιτικό σχήμα όσοι φτάσουν στο τέλος της προκριμματικής διαδικασίας παραμένουν ως εκλεγμένη διασυλλογική πολιτική ηγεσία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Επίσης, το νέο πολιτικό σχήμα το νέο μοντέλο που εισάγει στην πολιτική ζωή της χώρας μας είναι ότι στην καρδιά της δομής του έχει εγκατεστημένη την ουσία της συμμετοχικής πολυμετοχικής Δημοκρατίας με συνεχείς προκριματικές διαδικασίες, ανά δύο έτη, που οδηγούν στην ανάληψη αξιωμάτων από τα μέλη και τα στελέχη του από τη βάση και φτάνουν σταδιακά κάθε φορά έως την κορυφή.

Πολλές από τις καινοτομίες του, που περιγράφονται στον καταστατικό του χάρτη (καταστατικό), ο οποίος εκτός απροόπτου αναμένεται να κατατεθεί την επομένη λήξης του «ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου με την κοινωνία», αναμένεται να φέρουν πολλές εσωτερικές ρήξεις και στο υπόλοιπο κομματικό σύστημα.

Μία από τις βασικές του καινοτομίες είναι ότι, στη σύσταση του πυρήνα της βάσης του, ως ιδρυτικά στελέχη ενυπάρχουν ομογενείς Έλληνες εκ Διασποράς σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πόστα – εκλεγμένα και μάλιστα και μη μέλη του νέου υπό σύσταση πολιτικού σχήματος.

Ήδη, οι εξελίξεις στους κόλπους αρκετών ελληνικών κοινοτήτων, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φαίνεται να προδιαγράφονται κάτι περισσότερο από θετικές ως προς τις «προεγγραφές μελών με κλειστές λίστες», που ήδη κυκλοφορούν από mail σε mail.

O σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό του νέου πολιτικού σχήματος, που σήμερα αποκαλύπτει το «Π», οι επόμενες στοχευμένες δράσεις μέχρι την επίσημη σύσταση του υπό ίδρυση νέου πολιτικού σχήματος, αν και περιγράφονται στο δεύτερο κεφάλαιο του πολιτικού κειμένου που έχει ήδη δοθεί σε αυστηρά περιορισμένο κύκλο προσώπων στη δημοσιότητα, συνοπτικά και περιληπτικά είναι οι εξής:

·       Η επίσημη παρουσίαση και το εθνικό προσκλητήριο προς την ελληνική κοινωνία και την ελληνική διασπορά αναμένεται, σχεδιάζεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο του 2021, σε ημερομηνία άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος.

·       Την επομένη της επίσημης παρουσίασης, ξεκινά και ο επίσημος ανοιχτός και δημόσιος διάλογος με την ελληνική κοινωνία και την ελληνική διασπορά (ομάδες πολιτών, σωματεία, συλλόγους, κινήματα, επαγγελματικές τάξεις, ανένταχτους κομματικά φορείς κτλ.).

·       Τίθεται ευθέως και ανυπερθέτως ευθεία «κόκκινη γραμμή» φραγμός στα συστημικά κομματικά σχήματα (κινήματα αλλά) αλλά και στα πρόσωπα που έχουν «καεί» πολιτικά και κοινωνικά, είτε τα έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία.

·        Ο διάλογος με την κοινωνία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2022.

·        Όσοι μετέχουν στο νέο πολιτικό σχήμα και στην όλη διαδικασία, μετέχουν πολιτικά αυτόνομα και με αυθύπαρκτη πολιτική παρουσία συλλογικά, χωρίς απαραίτητα να αυτοκαταργηθούν, αποδεχόμενοι πλήρως δυο βασικούς καθοριστικούς άξονες: α) ο πρώτος άξονας: μετέχουν αυτόνομα ως πολιτικές οντότητες αποδεχόμενοι πλήρως τους βασικούς πολιτικούς όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εκ προιμίου στο βασικό πολιτικό κείμενο με εξαίρεση σημείων που αγγιζουν συνειδησιασκά ζητήματα (θρησκευτικές πεποιθήσεις κτ.λ) και ο β) δεύτερος πολιτικός άξονας είναι η κοινή αμοιβαία συμφωνία για πλήρη αποδοχή των όρων και των βασικών προϋποθέσεων για την εσωτερική, οργάνωση, διεκδίκηση αξιωμάτων, εκλογή ηγεσίας, και τη συνολική εσωτερική διάρθρωση του νέου πολιτικού σχήματος, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και διορθωτικές βελτιώσεις (στο υπό κατάρτιση καταστατικό).

·        Οι μετέχοντες τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, εφόσον συμφωνούν σε αυτούς του βασικούς πυλώνες, τότε αμέσως κατά περίπτωση, στο μεσοδιάστημα, καταρτίζουν και συνυπογράφουν από κοινού τα εξής πολιτικά κείμενα:

–         Την κοινή πολιτική και ιδεολογική σύγκλιση

–         Την κοινή προγραμματική πολιτική ιδρυτική διακήρυξη

·       Τέλη του 2022 με αρχές του 2023 κατατίθεται το καταστατικό του υπό σύσταση νέου πολιτικού σχήματος στον Άρειο Πάγο, στο οποίο από κοινού όλοι έχουν μετάσχει στην περαιτέρω βελτίωσή του.

·       Εντός του 2023, επισήμως (εκτός απροόπτου) έτους και εθνικών εκλογών, συγκαλείται το ιδρυτικό συνέδριο του υπό σύσταση νέου πολιτικού σχήματος και λαμβάνει το χρίσμα ο πρώτος φυσικός –ιστορικός κατά τα φαινόμενα– ηγέτης του νέου πολιτικού σχήματος και εκλέγεται η πρώτη ιστορική διασυλλογική ηγεσία που παραμένει στην ηγεσία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

·        Στο συνέδριο εγκρίνονται σήματα, διακριτικά, λογότυπα αλλά και κοινό όνομα του νέου πολιτικού σχήματος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο