Με αγωνία παρακολουθούν ο επιστήμονες τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Από τις αρχές του μήνα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 2000 αύξηση κατά 176,87% με τον κορωνοϊό να χτυπά τους νέους.
Η παραλλαγή «Δέλτα» εντοπίστηκε σε 12 περιοχές της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη εκεί όπου το σύνολο των μολύνσεων οφείλεται στην ινδική μετάλλαξη.
Η ανησυχία έχει επιστρέψει καθώς καθημερινά καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, η μετάλλαξη «Δέλτα» θα μολύνει όλους τους ανεμβολίαστους.
Αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους απευθύνουν οι ειδικοί, καθώς όπως τονίζουν είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούν οι πολίτες από τη νέα επίθεση του ιού.

Έσπασε το φράγμα των 2000 κρουσμάτων το Σάββατο 10 Ιουλίου
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.327, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 437.345
(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.787 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον #ΕΟΔΥ είναι 28,5 έτη. pic.twitter.com/OerKgl1SwA

— Panagiotis Arkoumaneas (@arkouman) July 10, 2021
Κατασκηνώσεις
Περισσότερα από 40 κρούσματα είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου σε 4 κατασκηνώσεις σε Χανιά, Χαλκιδική, Σοφικό Κορινθίας και Καπανδρίτι. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται εκεί και κάνουν rapid test.
Η κατασκήνωση στα Χανιά, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 18 κρούσματα ανέστειλε τη λειτουργία της μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ειδικών, τα πρωτόκολλα στις κατασκηνώσεις τηρούνται στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά λόγω της μετάλλαξης Δ, οι συρροές κρουσμάτων εμφανίστηκαν πολύ νωρίς στην κατασκηνωτική περίοδο.
«Είναι το αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δ, φέτος το βλέπουμε νωρίς και έντονα. Αυτό κάνει αυτή η μετάλλαξη, κάνει εύκολα μεγάλες συρροές», δήλωσε στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα κορωνο-πάρτι εστίες μετάδοσης για τους νέους
Την ώρα που η αύξηση κρουσμάτων είναι εκθετική, κάποιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι διοργανώνοντας κορωνο-πάρτι, μέσα από τα οποία ο ιός διαδίδεται αστραπιαία.
Στην Πάτρα πάντως δεν τα κατάφεραν αφού η αστυνομία επενέβη και ματαίωσε τα σχέδιά τους. Στις 10:30 χτες το βράδυ, νεαροί έχοντας εξοπλισμό για υπαίθριο πάρτι, επιχείρησαν να οργανώσουν την “φιέστα” χωρίς μέτρα προστασίας.
Χάρις στην συντονισμένη επιχείρηση, η ΕΛΑΣ, το πάρτι δεν έγινε ποτέ και ο εξοπλισμός κατασχέθηκε.
Στην Κρήτη, τα πρόστιμα έπεσαν βροχή τη νύχτα.
Συνολικά οι αρχές διενέργησαν 906 ελέγχους.
Κύρια παράβαση η εξυπηρέτηση πελατών που ήταν όρθιοι σε εσωτερικούς χώρους.
Ειδικότερα στα Χανιά, είχαμε σε τρεις επιχειρήσεις εστίασης πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ημερη αναστολή λειτουργίας.
Στο Ρέθυμνο, σε δύο ακόμα επιχειρήσεις εστίασης επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.000 ευρώ και 7ημερη αναστολή λειτουργίας και επιπλέον στο Ρέθυμνο είχαμε και πρόστιμα σε 2 εργαζόμενους ύψους 300 ευρώ για τον καθένα επειδή δεν φορούσαν μάσκα κατά την διάρκεια της εργασίας τους.
Και στο Ηράκλειο, σε δύο περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ και 7ημερη αναστολή λειτουργίας.

Η αύξηση κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ο μεγάλος αριθμός νέων διαγνώσεων οφείλεται και το γεγονός ότι πολλαπλασιάστηκαν τα τεστ λόγω των μετακινήσεων στα νησιά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown
Βάσει των παραπάνω στοιχείων δεν πρέπει να θεωρούμε… απίθανη την επιβολή ενός νέου lockdown το Φθινόπωρο. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Παρασκευής στην ερώτηση εάν «θα κλειστούμε πάλι μέσα το Φθινόπωρο» απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. Από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα».

«Να τηρούμε σωστά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, να τηρούμε το μέτρο της απομόνωσης, της φυσικής απόστασης. Αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μετά από ενάμιση χρόνο και συνεχή περιοριστικά μέτρα, έχουμε όλοι μας κουραστεί, η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός» είπε.