Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έξι φορές μέσα στο 2022, για την άντληση… λιγότερων χρημάτων, προβλέπει η Citigroup.

Σε σχετικό report, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει παραπάνω από 10 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά μέσω κρατικών ομολόγων, έναντι 16 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει μέχρι στιγμής φέτος, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Βέβαια, η Citigroup διευκρινίζει ότι η έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, θα γίνει, εάν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα θα βγει το 2022 με μία έκδοση “πράσινου” ομολόγου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η πρώτη έκδοση αναμένεται τον Ιανουάριο με 10ετές ομόλογο προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει ποσό 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η επόμενη έξοδος θα γίνει τον Μάρτιο, για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα βρει την Ελλάδα με 6 δισ. ευρώ αντληθέντα κεφάλαια από τις αγορές, ενώ αναμένεται και επανάνοιγμα του 30ετούς τίτλου, για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Η Citigroup αναφέρει στο report ότι για το υπόλοιπο του 2022, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θα πραγματοποιήσει δύο επιπλέον εξόδους και πιο συγκεκριμένα θα εκδόσει 10ετές ομόλογο για επιπλέον 2 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και έκδοση 15ετούς ή 20ετούς ομολόγου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι οι εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης, αναμένεται να φτάσουν τα 1,182 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη χρονιά και θα είναι μειωμένες κατά 18 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2021 και 36 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2020. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στις επισημάνσεις της Citigroup, είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των εκδόσεων, περίπου 380 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το τέλος Μαρτίου. Επιπλέον, από τις εκδόσεις των “πράσινων” ομολόγων την επόμενη χρονιά θα αντληθούν κεφάλαια, ύψους 73 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 6% του συνολικού όγκου, τη στιγμή που οι εκδόσεις ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα 200 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων περίπου 20 δισ. ευρώ θα στραφούν στα άλλα προγράμματα στήριξης. Όπως εκτιμά η Citigroup, το 30% της χρηματοδότησης του προγράμματος ομολόγων θα προορίζεται για «πράσινα» έργα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να εκδώσει έως και 55 δισ. ευρώ «πράσινων ομολόγων» το 2022.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνκό τριετές ομόλογο από αρνητικό επιτόκιο πριν 10 μέρες, χθες έκλεισε στο 0,12%, το 5ετές έχει αναρριχηθεί στο 0,60%, το επταετές στο 0,64%, το 10ετές και το 15ετές κινούνται πέριξ του 1,35%, το 20ετές στο 1,45% και το 30ετές “φλερτάρει” με το 2%.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Political