Μείωση σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot), αφού το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση, ότι η Λευκορωσία δεν είχε διαβουλευθεί με τη Μόσχα πριν απειλήσει να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η Gazprom παραμένει αξιόπιστος εξαγωγέας αερίου.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, προειδοποίησε χθες για ενδεχόμενα αντίποινα κατά των όποιων νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιπαράθεση όσο αναφορά τους μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του να σταματήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου και προϊόντων μέσω της Λευκορωσίας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές spot για το αέριο αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στα 75,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες πριν υποχωρήσουν προς το τέλος της ημέρας καταδεικνύοντας ότι η αγορά δεν πήρε πολύ στα σοβαρά την απειλή από τη Λευκορωσία, που έχει τη Ρωσία ως τον πιο κοντινό σύμμαχό της.

Το λευκορωσικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη, μια εκ των διαδρομών για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανήκει στο ρωσικό κρατικό μονοπώλιο Gazprom.

«Αυτή είναι δήλωση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θέλω να σας θυμίσω τη δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία ανέκαθεν τηρούσε τις συμβατικές υποχρεώσεις… η Λευκορωσία είναι σύμμαχός μας, αλλά είναι κυρίαρχο κράτος».

Το ολλανδικό συμβόλαιο για το αέριο, που θεωρείται ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, υποχώρησε στα 75,12 ευρώ/MWh μετά τα σχόλια του Πεσκόφ, από τα 79,40 ευρώ σήμερα το πρωί και περίπου στο μισό των 155 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ανήλθε τον Οκτώβριο, όταν οι ελαφρώς μεγαλύτεροι των προβλεπόμενων όγκοι που εξήγαγε η Ρωσία έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα για τις τιμές.

Οι τιμές αερίου έχουν αυξηθεί φέτος λόγω μιας σειράς παραγόντων μεταξύ των οποίων τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση ύστερα από τη χαλάρωση των lockdowns της COVID-19. Στη Βρετανία, κάποιες ενεργειακές εταιρίες χρεοκόπησαν και οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι βιώνουν επίσης τις επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι πίσω από την τροφοδοσία αερίου υποβόσκουν πολιτικές σκοπιμότητες και η Ρωσία αυτή την εβδομάδα άρχισε να γεμίζει και πάλι τις ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσης, με τον Πεσκόφ να επαναλαμβάνει τη θέση της Μόσχας ότι η Ρωσία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής».