Με σκηνές από ταινίες που άφησαν εποχή στον Ελληνικό κινηματογράφο, τιμά η Φίνος Φιλμ τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και στέλνει το μήνυμα πως καμιά φωνή δεν πρέπει να φιμωθεί.
Η ιστορική εταιρεία παραγωγής ταινιών, αποτυπώνει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, δίνοντάς τους το πρόσωπο των μεγαλύτερων αστέρων της μεγάλης οθόνης στην Ελλάδα. Η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, η Νόρα Βαλσάμη και πολλές άλλες ηθοποιοί, σε εξαιρετικές σκηνές δραματικών ταινιών, αποκρυσταλλώνουν το μήνυμα της ημέρας. «Η βία σε βάρος των γυναικών δεν υποδηλώνει ανδρεία, είναι δειλία».
Με ανάρτησή της στο Instagram, η Φίνος Φιλμ , που σχολιάζει μοναδικά ημερομηνίες ορόσημο μέσα από σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου αναφέρει, πως τα αποσπάσματα του βίντεο προέρχονται από τις ταινίας «Όλγα Αγάπη Μου», «Εγωισμός», «Το Παρελθόν Μιας Γυναίκας», «Χωρίς Ταυτότητα» και «Λόλα». Χαρακτηριστικός είναι και ο λόγος που ακούγεται πάνω από το βίντεο, ο οποίος προέρχεται από σκηνή της ταινίας «Η Λεωφόρος του Μίσους» και η φωνή που ακούτε είναι του Κώστα Καζάκου.
«Η Φίνος Φιλμ παίρνει θέση σε μια από τις πιο επίμονες και διαχρονικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και καλεί όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή την θέση, να οπλιστούν με θάρρος και να μιλήσουν», επισημαίνεται στην ανάρτηση. «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό και διαπολιτισμικό, ενώ θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ερευνητικές καταγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες» προσθέτει με νόημα.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με βασικό και κύριο σκοπό, να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες προεκτάσεις. Η Διεθνής Ημέρα είχε καθιερωθεί πάντως, 18 χρόνια νωρίτερα, το 1981, από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.