Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες στοχεύουν σε καθαρές χορηγήσεις δανείων ύψους 7-8 δισ. ευρώ. Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζονται σε καθαρές χορηγήσεις δανείων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ η καθεμία, κάτι που μεταφράζεται σε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 6%-7%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό.

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης να δοθεί σημαντική ώθηση στην κατανάλωση και τον τουρισμό.

Οι καθαρές ροές νέων δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώνονται στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 στα -1,34 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο ήταν -1,7 δισ. το 2020 και -2,22 δισ. ευρώ το 2019. Το 2022 θα είναι σημαντικά βελτιωμένη η εικόνα, λόγω της μεγάλης αύξησης της απασχόλησης αλλά και της πολύ καλής πορείας της αγοράς ακινήτων, που καθιστά ελκυστική την αγορά κατοικίας, ωστόσο είναι απίθανο η καθαρή ροή νέων δανείων να είναι θετική.

Oι στόχοι ανά τράπεζα

Για το 2022, η Εurobank έχει σχεδιάσει καθαρές εκταμιεύσεις 1,5-2 δισ. ευρώ, οι οποίες εντάσσονται στον τριετή σχεδιασμό για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 20% στην τριετία με νέες εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ ή σε καθαρό δανεισμό 3,5 δισ. στην τριετία.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η στρατηγική της στο μέτωπο των χορηγήσεων, σύμφωνα με το πρότζεκτ «Tomorrow», περιλαμβάνει καθαρή εκταμίευση 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ θα αφορούν την Ελλάδα μέχρι το 2024. Για το 2022 υπολογίζεται ότι η καθαρή εκταμίευση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 2 δισ.

Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, στο 11μηνο του 2021 πραγματοποίησε νέες εκταμιεύσεις 5,4 δισ. ευρώ, με τον στόχο για πέρυσι να τίθεται στα 5,7 δισ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναφέρει στους αναλυτές πως το μεικτό ποσό χορηγήσεων για την περίοδο 2020-2024 προβλέπεται στα 20-23 δισ. ευρώ και την περίοδο 2021-2024 στα 18-20 δισ. ευρώ. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, οι νέες εκταμιεύσεις για το 2022 αναμένονται στα 6-6,5 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι μικρότερη.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα στο εννεάμηνο του 2021 παρουσίασε θετική πιστωτική επέκταση κατά 2,8 δισ. ευρώ, με ετήσιο στόχο γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα νέα δάνεια για την επόμενη διετία θα ανέρχονται σε 5-5,5 δισ. ετησίως για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 εκτιμάται γύρω στα 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους αναλυτές

Euroxx: Περιθώρια ανόδου από 28% έως 54% για τις τραπεζικές μετοχές

Αντοχές επέδειξαν στην κρίση του κορονοϊού οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η κεφαλαιακή τους θέση στα τέλη του εννεαμήνου του 2021 παρέμεινε επαρκής (με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,6% κατά το γ’ τρίμηνο του 2021 έναντι 15,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν εξαιτίας της πανδημίας, της εκκαθάρισης των ισολογισμών και των μεταβατικών προληπτικών προσαρμογών στο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9 / IFRS 9). Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Euroxx σε report της, οι πρόσφατες επιτυχείς εκδόσεις κοινών μετοχών (SCIs) από δύο συστημικές τράπεζες κατά το α’ εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, επέτρεψαν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν στα φιλόδοξα σχέδια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), με στόχο να φθάσουν σε μονοψήφιο ποσοστό (δηλαδή 7%) έως τα τέλη του 2022.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία επιβεβαιώνει τη σύσταση «overweight» που έχει εκδώσει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δίνει περιθώρια ανόδου από 28% έως 54% στις μετοχές τους.

Παράλληλα, ανεβάζει τις τιμές-στόχους στο 1,60 ευρώ (από 1,25 ευρώ) για την Alpha Bank, στο 1,30 ευρώ (από 0,88 ευρώ) για τη Eurobank και στα 4,20 ευρώ (από 3,40 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα. Η Euroxx διατηρεί την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,20 ευρώ, υπολογίζοντας τα περιθώρια ανόδου στο 54%.

Όπως επισημαίνει η Euroxx, η αξιοσημείωτη μείωση των ΝΡΕs κατά 32 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, υπό την ομπρέλα των σχεδίων «Ηρακλής» 1 και 2. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες, ελεύθερες από τα διαχρονικά ρίσκα και με τη στήριξη της άφθονης ρευστότητας που διαθέτουν, αλλά και τα κεφάλαια του NGEU, φαίνονται έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα τους επιτρέψουν να ευδοκιμήσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Euroxx υπολογίζει την πιστωτική επέκταση στα 26 δισ. ευρώ και πλέον περιμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,485 δισ. ευρώ το 2021, που θα αυξηθούν στα 1,799 δισ. ευρώ το 2022 και στα 2,101 δισ. ευρώ το 2023. Για το 2024, τα καθαρά κέρδη προβλέπονται αυξημένα κατά 15%.

Η βελτίωση, μέσω της εκκαθάρισης, των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την Eurobank Equities, η οποία υπενθυμίζει ότι το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στους ισολογισμούς.

Μετά από αποφασιστική εφαρμογή των φιλόδοξων στρατηγικών τους σχεδίων, οι τράπεζες πέτυχαν απότομη μείωση των NPEs (περίπου 11% από 45% το 2018), ενώ μέσω μιας σειράς ενεργειών κατάφεραν να διατηρήσουν άνετα εποπτικά κεφαλαιακά αποθέματα πέρα ​​από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η εστίαση θα παραμείνει στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει την άποψη ότι η αγορά μετατοπίζει σαφώς την εστίασή της στις προοπτικές κερδοφορίας, σε αντίθεση με την κατάσταση των προηγούμενων ετών, όταν η δυναμική του ισολογισμού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των επενδυτών.

Μια απότομη μείωση των LLPs σε συνδυασμό με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και υψηλότερα F&C θα πρέπει να καταστήσει όλες τις τράπεζες κερδοφόρες το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τάσεις NII θα παρακολουθούνται στενά, δεδομένης της σημασίας τους και της αναμενόμενης αδυναμίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των NPEs.

Η Eurobank Equities στοιχειοθετεί επίσης και τις θετικές εξελίξεις που μπορεί να επιδράσουν στην πορεία των τραπεζών το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα:

i) η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας για να υποστηρίξει το θετικό κλίμα της αγοράς,

ii) οι πιθανές αναβαθμίσεις αξιολόγησης που ενδεχομένως να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια θέση επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας έτσι επενδυτές από μια μεγαλύτερη γκάμα,

iii) η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα ήταν αρκετά υποστηρικτική και μπορεί να οδηγήσει τις αναβαθμίσεις,

iv) το ΤΧΣ μπορεί να ξεκινήσει το σχέδιο αποεπένδυσης που να οδηγεί σε ενδεχόμενη πλήρη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών,

iv) οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ευνοηθούν από τη διεθνή εναλλαγή σε μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

Βελτίωση των αποτιμήσεων

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι αποτιμήσεις θα κινηθούν υψηλότερα – οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,5x σε όρους P/TBV το 2022, με discount 15% σε σχέση με τον κλάδο της περιφέρειας της ΕΕ.

Το σχετικό discount έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης βελτίωσης του ισολογισμού.

Στο μέλλον, η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν υψηλότερα λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

i) περαιτέρω σύγκλιση με τον κλάδο της περιφέρειας της ΕΕ ως αποτέλεσμα των θετικών προοπτικών κερδοφορίας,

ii) επαναξιολόγηση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ ως προς την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων,

iii) αυξανόμενη TBV από το 2022 και

iv) αυξανόμενη εστίαση της αγοράς στα πολλαπλάσια κέρδη.

Αλλαγή στις εκτιμήσεις

Οι νέες συνολικές εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων έσοδα αναθεωρούνται κατά 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2022-23, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα βασικά έσοδα, ενώ οι εκτιμήσεις καθαρών εσόδων αυξάνονται κατά 7% κατά μέσο όρο, παρά τις ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις.

Μάλιστα, η Eurobank Equities επαναλαμβάνει την άποψη ότι τα κέρδη του κλάδου θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το 2022 και μετά, αν και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας.

Υψηλότερες τιμές-στόχοι, καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις

Η Eurobank Equities δίνει τιμή-στόχο 1,25 ευρώ για την Alpha Bank, 4,20 ευρώ για την Εθνική και 1,91 ευρώ για την Πειραιώς.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο