Αστάθεια και νευρικότητα προκαλεί στις διεθνείς αγορές η ουκρανική κρίση. Περιουσιακά στοιχεία σε όλο το φάσμα έχουν επηρεαστεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το σιτάρι, το ρωσικό ρούβλι, αλλά και ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα, το γιεν Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο.

Ο Φίλιπ Λάισιμπαχ, επικεφαλής αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε ότι οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη αποκλιμάκωση θα δώσει ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας.

«Εάν έχουμε, ας πούμε, μια λύση όσον αφορά τα γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή, θα φανταζόμουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα πάρει μια ανάσα, τα επικίνδυνα στοιχεία της αγοράς σίγουρα θα ανακάμψουν, η κυκλικότητα και η αξία του εμπορίου πιθανώς να βελτιωθούν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, ιδιαίτερα, θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις, επομένως σίγουρα θα εξετάσουμε αυτήν την οπτική γωνία ειδικά», δήλωσε ο Λάισιμπαχ.

Δεδομένης της μεγάλης σειράς πιθανών αποτελεσμάτων της τρέχουσας αντιπαράθεσης, οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να παρουσιάσουν ένα βασικό σενάριο, επιλέγοντας αντ’ αυτού την προσεκτική αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου για τον μετριασμό των πιθανών καθοδικών κινδύνων μιας ρωσικής εισβολής.

«Σπάνια θα αναζητούσαμε θέση για σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς είναι τόσο αβέβαιος. Έτσι, έχουμε ορισμένες γενικές γεωπολιτικές αντισταθμίσεις στο χαρτοφυλάκιο, κυρίως χρυσό και, ανάλογα με την πηγή του κινδύνου, κάποια έκθεση στο πετρέλαιο, καθώς και, φυσικά, ορισμένα κρατικά ομόλογα, αν και με μειωμένη διάρκεια», δήλωσε ο Άντονι Ράινερ της Premier Miton Investors.

Πετρελαϊκό ράλι

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα αυξηθούν πάνω από τα 100 δολάρια. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προβλέπουν ότι η τιμή θα φτάσει τα 125 δολάρια και ακόμα υψηλότερα.

«Δεδομένου ότι έχεις αυτήν την υποεπένδυση στην εξόρυξη, έχουμε εξαντλήσει το φυσικό πετρέλαιο, έχουμε έλλειψη προμήθειας», δήλωσε στο CNBC ο Τζον Ντρίσολ, διευθυντής της JTD Energy Services. «Υπάρχει ένα σενάριο όπου θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα 120 δολάρια, ακόμη και τα 150 δολάρια το βαρέλι», υποστήριξε ο ίδιος.

«Η αγορά βρίσκεται σε αυτό που ονομάζουμε μια απότομη οπισθοδρόμηση, που δίνει ένα premium σε οποιοδήποτε άμεσο φυσικό διαθέσιμο πετρέλαιο. Αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι η ζήτηση βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και εξετάζουμε τις ελλείψεις προσφοράς», εξήγησε.

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει σίγουρα τα 120 δολάρια ανά βαρέλι και η παγκόσμια οικονομία θα αλλάξει ραγδαία, εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, εξέφρασε ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής Ντέιβιντ Ρος.

Παγκόσμια αναταραχή

Μιλώντας στο CNBC, ο Ρος αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ρωσίας ως «το φάντασμα στο δωμάτιο», που έχει τη δυνατότητα να διαταράξει μαζικά τις παγκόσμιες αγορές.

«Πιστεύω ότι αν γίνει εισβολή στην Ουκρανία και επρόκειτο να επιβληθούν κυρώσεις που είτε εμπόδιζαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε μηχανισμούς συναλλάγματος κ.λπ., είτε την εμπόδιζαν να εξάγει τα εμπορεύματά της, ή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή άνθρακα, νομίζω εκείνη τη στιγμή θα βλέπατε σίγουρα τις τιμές του πετρελαίου στα 120 δολάρια το βαρέλι», είπε ο ίδιος.

Άνοδος για τον χρυσό

Θετικά ξεκίνησε το έτος ο χρυσός, ξεπερνώντας σε επίδοση ομόλογα και μετοχές, καθώς οι επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας στράφηκαν στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί περισσότερο από 5% τον Φεβρουάριο, «σπάζοντας» το φράγμα των 1.900 δολαρίων. Η κρίση στην Ουκρανία έχει προσφέρει σημαντική ώθηση για την άνοδο, παρότι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει ευνοηθεί και από τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Fed, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. «Η πιθανότητα λάθους πολιτικής και ο αυξημένος κίνδυνος του πληθωρισμού προσφέρουν στήριγμα», αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup Άακας Ντόσι, που πιστεύει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να αγγίξει τα 1.950 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες.

Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ που άγγιξε τον Αύγουστο του 2020 και να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια. Η επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι, ενώ τυπικά τα πραγματικά επιτόκια συνδέονται αρνητικά με τον χρυσό, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Καθώς τα πραγματικά επιτόκια έχουν αυξηθεί, ο χρυσός έχει παραμείνει ανθεκτικός.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο