Σε όλη την περίοδο της πανδημίας, ένα από τα πρόσωπα που μπήκαν στα ελληνικά σπίτια με τη γνώση και τη γνώμη του για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας είναι ο αν.καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Δημήτρης Παρασκευής.

Στη συνέντευξή του στο «Π», μας εξηγεί γιατί θα πρέπει να προσέχουμε το φετινό Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι, ακόμα κι αν είμαστε τριπλά εμβολιασμένοι.

Γιατί κολλάνε ακόμα και οι τριπλά εμβολιασμένοι;

Η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι της μόλυνσης είναι σημαντική αλλά δεν είναι απόλυτη, ακόμα και αν έχουμε πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση. Με άλλα λόγια, η τρίτη δόση του εμβολίου μειώνει σημαντικά το κίνδυνο να μολυνθούμε, αλλά δεν τον μηδενίζει. Αντίθετα με την αναμνηστική δόση μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου,κάτι που αρκετοί από εμάς θα έχουν βιώσει, αν έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους.

Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε το Πάσχα για να μη χαλάσει η επιδημιολογική μας εικόνα;

Την περίοδο του Πάσχα αλλά και γενικότερα,θα πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, που δεν μπορεί να τηρηθεί το μέτρο της απόστασης. Επίσης, στους κλειστούς χώρους, εκτός της οικίας μας, θα πρέπει απαραίτητα να φοράμε μάσκα προστασίας, ενώ θα ήταν χρήσιμο πριν από το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα να πραγματοποιήσουμε self-test, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουμε μολυνθεί μεκορονοϊό. Τηρώντας μερικά βασικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και τωνself-tests, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, το ψήσιμο του οβελία δεν θα μας επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Όλοι αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα χωρίς μάσκες. Το βλέπετε εφικτό; Πότε το προσδιορίζετε;

Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους θα μας συνοδεύει όσο οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν υπολογίσιμοι ή ο κίνδυνος για έξαρση παραμένει ορατός. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας όλες τις δραστηριότητές μας ακόμα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η μόνη εξαίρεση ήταν το διάστημα της μεγάλης έξαρσης της παραλλαγής «Όμικρον», που τα μέτρα ήταν ήπια και κρίθηκαν αναγκαία απ’ όλη την κοινότητα. Την περίοδο του καλοκαιριού, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, η άρση των μέτρων θα γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και για τους ανεμβολίαστους.

Τριπλά ή διπλά εμβολιασμένος με νόσηση γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να προσέχει;

Ένας εμβολιασμένος που έχει ήδη μολυνθεί διατρέχει πολύ μικρό κίνδυνο νόσησης, αν τυχόν επαναμολυνθεί. Τηρώντας όμως τα βασικά μέτρα, χωρίς να περιορίζεται, προστατεύει τον εαυτό του και το στενό του περιβάλλον και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Το καλοκαίρι μας φέτος θα είναι όπως παλιά; Δηλαδή θα ταξιδεύουμε χωρίς μάσκα, θα τρώμε στον μπουφέ του ξενοδοχείου χωρίς πρωτόκολλο; Θα «πετάξουμε» τη μάσκα στην εστίαση;

Σίγουρα φέτος το καλοκαίρι είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, και αυτό θα μεταφραστεί και σε λιγότερους περιορισμούς στουςχώρους εστίασης των εστιατορίωνή και στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα υγιεινής θα συνεχίσουν να υφίστανται γιατί, ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, μας προστατεύουν γενικότερα από την έκθεσή μας σε παθογόνα.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα longCovid συμπτώματα που είναι ήδη εμφανή σε πολλούς ενήλικες και παιδιά;

Καταρχάς, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο των συμπτωμάτων longCovid, θα πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και, συνεπώς, και του longCovid. Αν τυχόν αντιληφθούμε πιθανά συμπτώματα longCovid, θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί, παρότι οι σκληροί δείκτες υποχωρούν;

Με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερο ποσοστό της κοινότητας ανοσοποιείται, η νόσος γίνεται λιγότερο επικίνδυνη και συνεπώς η κατάσταση σιγά-σιγά θα ομαλοποιείται. Αυτό που μας ανησυχεί, χωρίς να μας πανικοβάλει, είναι η ανάδυση κάποιας παραλλαγής που μπορεί να ανατρέψει τη μέχρι τώρα κατάσταση. Αυτό το σενάριο δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά δεν θεωρείται και απίθανο. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία μας αλλά και τα μέσα της επιστήμης αποτελούν τα «όπλα» μας για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων.

 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο