Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός διακατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το επιτελείο του ομίλου Energean,για τις επικείμενες έρευνες και την ανάπτυξη διαπιστωμένων κοιτασμάτων με ζητούμενο: ο εθνικός αυτός στόχος να υιοθετηθεί από όλη τη διοίκηση, σε κεντρικό,περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αν, με άλλα λόγια, στην πορεία αυτής της προσπάθειας,οι οperators«χαθούν» μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων (συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής γραφειοκρατίας) και άλλων μικροσυμφερόντων, που θα επιδιώξουν να εμποδίσουν τις έρευνες, ενδέχεται να χαθεί οριστικά το θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας από την αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων.

Οι όποιοι προβληματισμοί δεν μειώνουν, αναμφιβόλως, το «πολύ θετικό γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους οperators στην Ελλάδα και, μάλιστα, πραγματοποίησε αυτήν τη συνάντηση όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα γραφεία της ΕΔΕΥ (Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων). Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ενθαρρύνει και γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα την Ιταλία, όπου ακόμη υπάρχουν επιφυλάξεις για την επανεκκίνηση των ερευνών και την ανάπτυξη διαπιστωμένων κοιτασμάτων».

Απ’την άλλη,όσο και αν υπάρχει αισιοδοξία για την ανακάλυψη και την αξιοποίηση κοιτασμάτων από την κυβέρνηση και τους οperators, «η μόνη οριστική διαπίστωση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε κοιτάσματα έρχεται μέσα από τις γεωτρήσεις!».

Σημειώνεται ότι σε δέσμευση της Energean, όπως έχει διατυπωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μαθιό Ρήγα, υπογραμμίζεται: Προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε κάθε δυνατότητα που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο. Θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να διασφαλίσουμε ότι ως εταιρεία, ως Έλληνες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Στην εκτέλεση της ερευνητικής γεώτρησης στον Νομό Ιωαννίνων από την Energean, η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 (το «πράσινο φως» δόθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων), θα εφαρμοστεί με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο» και κατά δήλωση της εταιρείας «θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Η σεισμική έρευνα, η οποία έγινε σε έξι συνολικά δήμους της Ηπείρου το 2019, έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στον Νομό Ιωαννίνων που φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση».

Αναλυτικός προγραμματισμός

·       Στο χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων (100% Energean) έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία της σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία εκτιμάται ότι, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα έχει εγκριθεί μετά και τη διαβούλευση με τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές αρχές, έως το τέλος του 2021.Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η αναζήτηση γεωτρύπανου στην αγορά, με στόχο την επιλογή του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η προετοιμασία του για τη μεταφορά και τη μετακίνησή του στο σημείο της γεώτρησης, το οποίο αναζητείται μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου. Αν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η γεώτρηση θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει στα μέσα του 2023, ενώ αναμένεται να διαρκέσει περί τους τέσσερις μήνες σε μια επένδυση της τάξης των 40 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ερμηνεία των αποτελεσμάτων της για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα: δηλαδή προετοιμασία για ανάπτυξη, εφόσον έχει υπάρξει ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, ή επιστροφή της παραχώρησης στο Ελληνικό Δημόσιο.

·       Στο θαλάσσιο μπλοκ 2 (75% Energean, 25% ΕΛΠΕ), βορειοδυτικά της Κέρκυρας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του οίκου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες θα εκτελεστούν τον χειμώνα 2022-2023. Θα ακολουθήσουν η ερμηνεία και η επεξεργασία των δεδομένων που θα έχουν αποκτηθεί, διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, και στις αρχές του 2024 αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, να έχουμε εικόνα για το αν αξίζει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Δηλαδή στην προετοιμασία και εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης, ή αν θα επιστρέψουμε την παραχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο.

·       Στο θαλάσσιο κοίτασμα του Κατάκολου Ηλείας, υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο θα ήταν δυνατό να καλύψει τοπικές καταναλώσεις. Η εταιρεία προχωρά στην εμπορική αξιολόγηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου (έως τώρα, η θετική αξιολόγηση αφορούσε την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου),αλλά είναι σε εκκρεμότητα από τον Δεκέμβριο του 2019 (!) η περιβαλλοντική άδεια, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη. Επίσης εκκρεμεί και η επικύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για την ερευνητική άδεια στην ίδια παραχώρηση, η οποία έχει υπογραφεί με το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάιο του 2018!

Η Energean, είναι «η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες, στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Θάλασσα. Διαθέτει πλέον του 1 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα, εκ των οποίων περίπου το 80% είναι σε αέριο. Η παραγωγή του ομίλου προέρχεται από την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συνολικές επενδύσεις της σε εξέλιξη είναι της τάξης των 3 δισ. δολαρίων».

Ανάπτυξη κοιτασμάτων

Το μεγαλύτερο project της Energean, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ. Τα τρία κοιτάσματα διαθέτουν περίπου 100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.Στην Ελλάδα, η εταιρεία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας. Η μέση ημερήσια παραγωγή του 2020 ήταν 1,8 χιλ. βαρέλια πετρελαίου, μειωμένη περίπου κατά 45% σε ετήσια βάση. Συνολικά, από τα κοιτάσματα του Πρίνου έχουν παραχθεί περίπου 130 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο