Το αφήγημα Μητσοτάκη για να αποφύγουμε το «σύνδρομο Μακρόν»

Αναμφίβολα έχουν επηρεάσει το Μέγαρο Μαξίμου όσα συμβαίνουν στη γαλλική πολιτική σκηνή, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό το φάσμα της πολιτικής ακυβερνησίας στη Γαλλία.

Διότι και στην Ελλάδα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα και το πολιτικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, θα βρίσκεται σε μία κατάσταση ακυβερνησίας, την ώρα μάλιστα που θα σοβούν σοβαρές κρίσεις, όπως η ενεργειακή και ο πληθωρισμός.

Δυνητικοί σύμμαχοι

Βέβαια, η γαλλική πολιτική σκηνή δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την ελληνική. Εκτός από το διαφορετικό εκλογικό σύστημα και την Προεδρική Δημοκρατία, στη γαλλική αντιπολίτευση δεν υπάρχει εμφανής σύμμαχος που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Στην ελληνική σκηνή υπάρχουν δυνητικοί σύμμαχοι που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο εταίρου, αλλά τα μικροκομματικά ζητήματα δεν αφήνουν περιθώρια για μία τέτοια συζήτηση προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, πιο πιθανός είναι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Διπλές εκλογές (;)

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός κινείται με ορίζοντα δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τη σταθερότητα και την υπεύθυνη διακυβέρνηση που πρέπει να έχει μία χώρα σε αυτές τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Και αυτήν τη διακυβέρνηση την εξασφαλίζει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και τα διλήμματα που θα τεθούν, όταν έρθει η εκλογική μάχη, θα είναι κρίσιμα και, όπως τα έχουν περιγράψει κορυφαία στελέχη, θα συμπυκνώνονται στα εξής: «Κυβερνησιμότητα ή περιπέτειες;» και «Αυτοδύναμη Ελλάδα σημαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ».

Άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε εμφατικά ότι η πολιτική αστάθεια που επιφέρει η απλή αναλογική είναι καταστροφική και ανασταλτικός παράγοντας για τη σημαντική αναβάθμιση της χώρας. Συγκεκριμένα, μίλησε για το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας που θα δημιουργήσει συνθήκες πιο εύκολου και φθηνού δανεισμού για την ελληνική οικονομία.

Σε πορεία ανάπτυξης

Παράλληλα, όπως φάνηκε προσφάτως από την ΕΛΣΤΑΤ, όπου η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2022 ήταν αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, οι εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη θα ανέβουν προς το θετικότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μηνύματα του τουρισμού για το καλοκαίρι του 2022. Τα παραπάνω εκτιμώνται ότι είναι τεκμήρια αξιοπιστίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Βάσει όλων αυτών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουν σκληρό διλημματικό χαρακτήρα, αφού είναι εμφανές ότι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, με τοξικότητα και στοιχεία ακυβερνησίας, θα βγάλει τη χώρα από τη ρότα της αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει μπει.

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο