«Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης πέταξαν τα μολύβια, και προκρίνουν τις εκλογές», επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και χαρακτηρίζει θεσμικά ορθό την εξάντληση της τετραετίας. Τονίζει ότι οι συνεργασίες δεν προδικάζονται αλλά υπαγορεύονται από τους πολίτες και θεωρεί ότι «στη χώρα μας, δεν υπάρχει κουλτούρα προγραμματικών συμμαχιών».
Εκτιμάτε ότι τελικά ο πρωθυπουργός «θα πατήσει το κουμπί» των πρόωρων εκλογών;
Ο πρωθυπουργός έχει τη διακριτική ευχέρεια να προκηρύξει εκλογές, παρότι το ορθό θεσμικά είναι η εξάντληση της τετραετίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι υπουργοί πέταξαν τα μολύβια και μαζί με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκρίνουν τις εκλογές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας. Αν τελικά, όμως, οι εκλογές γίνουν πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας, τότε τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του πρωθυπουργού. Μέχρι τώρα, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, επιχειρεί να εμφανίζεται θεσμικός, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ ταυτόχρονα οι υπουργοί και το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζονται για εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, όποτε και να προκηρυχθούν εκλογές, είμαστε έτοιμοι με προγραμματικό πλαίσιο για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και τους πολίτες.
Πώς θα αντιμετωπίσετε την πίεση για συνεργασία που, όπως αναμένεται, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί;
Έχουμε κάνει ξεκάθαρη τη θέση μας. Οι συνεργασίες δεν προκύπτουν εκ των άνωθεν, ούτε προδικάζονται. Υπαγορεύονται από τους πολίτες και την ψήφο τους, που δίνει τη δυναμική στα κόμματα. Στη χώρα μας, επίσης, δεν υπάρχει κουλτούρα προγραμματικών συμμαχιών. Αποτυπώθηκε και στον νόμο για την απλή αναλογική, με την οποία τότε διαφωνήσαμε, και την απουσία επαρκούς χρόνου για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε οργανωμένη Δημόσια Διοίκηση, που να μπορέσει να θωρακίσει μια τέτοια διαδικασία. To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προτάξει τη δική του σοσιαλδημοκρατική πρόταση και επ’ αυτής θα συζητήσουμε. Άλλωστε, οι συνεργασίες χτίζονται πάνω σε προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις.
Θα επηρεάσει τη δυναμική του κόμματός σας το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε δεύτερο εκλογικό γύρο;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως πατριωτικό κόμμα, απέδειξε ότι αναλαμβάνει ευθύνες χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Άλλωστε το 2009-2011 σήκωσε το βάρος για να μη χρεοκοπήσει η πατρίδα. Το ίδιο περιμένουμε σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Εμείς κριθήκαμε. Είναι συνταγματικό ατόπημα και αλαζονικό να μιλάμε για δεύτερο εκλογικό γύρο. Είναι σαν να προδικάζουμε και ταυτόχρονα να απαξιώνουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν μπορούμε να μιλάμε στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων, δημιουργώντας εντυπώσεις. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει τις ιδέες μας, τις θέσεις μας, τις προτεραιότητες μιας σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Έχουμε θέσει το μεγάλο ζήτημα των ανισοτήτων που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με τις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή) και καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις πώς θα το αντιμετωπίσει. Στις εκλογές αναμένουμε την πρώτη μας αξιολόγηση. Οι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι, έχοντας αξιολογήσει τη στάση και τις θέσεις των κομμάτων, θα κρίνουν εάν και πώς θα βιώσουμε τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν με την πρωτόγνωρη απλή αναλογική.
Από την επαφή σας με τους πολίτες, ποια είναι τα εμπόδια που δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει η κυβέρνηση στον δρόμο για τις κάλπες;
Εκτιμώ ότι οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη σημαντική πρόκληση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων που συνδέονται με τις ανισότητες στις ευκαιρίες που έχει το κάθε άτομο στην κοινωνία μας. Κι ενώ είχαμε ως χώρα τη μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης να σχεδιαστούν πολιτικές που θα μειώνουν αυτό το χάσμα μεταξύ λίγων προνομιούχων και των πολλών μη προνομιούχων, αυτή φαίνεται να χάνεται. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, όπως έκαναν άλλες χώρες. Το ίδιο και με την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως μοχλό για τη διάχυση των ΑΠΕ μέσω των οικιακών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων, δεν το έκανε. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας και βεβαίως η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια δίκαιη μετάβαση. Αλλά και στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπίσει αφενός την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αφετέρου δε να οδηγήσει την Ευρώπη να αποδοκιμάσει σαφώς τις διαδοχικές ενέργειες ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού της Τουρκίας.
Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο