Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα, τέσσερα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Βάσει της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ και οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι ηλικίας 65 έως 78 ετών. Μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό που γίνεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες, κάθε χρόνο ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων, είναι μεγαλύτερος, καθώς σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης, καθώς στις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα δεν επιτρέπονται αιμοδοσίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές στην επικράτεια, περιλαμβάνουν 8 δήμους από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Κορδελιού – Ευόσμου, Θέρμης, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου) και 1 δήμο από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμος Τεμπών).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (κάτω από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.