Οι έρευνες 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών, παραμένουν έως τώρα άκαρπες.

Μέχρι στιγμής, έχουν περισυλλεγεί 29 άτομα, όλοι άνδρες, δύο μεταφέρθηκαν από ελικόπτερο super puma στην Κάρπαθο και 27 από ένα ελληνόκτητο τάνκερ στην Κω. Οι μετανάστες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά περίπου 60 με 80 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν επιχειρούν δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο super puma.

Το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, έχει τον έλεγχο και τη δικαιοδοσία του περισταστικού, ενώ τα παραπλέοντα πλοία, δεν ανταποκρίνονται σε οδηγίες από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έχουν φθάσει σε κοντινή απόσταση από το σημείο του συμβάντος.

Βάσει πληροφοριών, οι μετανάστες που επέβαιναν στη βάρκα είχαν ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, όταν το σκάφος βρέθηκε χθες βράδυ σε δυσχερή θέση.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυστυχώς δεν βοηθούν την επιχείρηση καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 με 6 μποφόρ και έχει ταραγμένη θάλασσα. Από τους διασωθέντες ένας μικρός αριθμός αυτών φορούσε σωσίβιο ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών.

Η Δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη:

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων στην περιοχή, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου ύστερα από τη βύθιση σκάφους που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.

Η Ελλάδα – όπως πάντα – σώζει ζωές στο Αιγαίο.»