«Όταν αισθανθώ πως δεν είμαι χρήσιμος στην πολιτική θα αποχωρήσω», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Γιάννης Μελάς και τονίζει πως η πολιτική είναι για αυτόν προτεραιότητα αλλά όχι αυτοσκοπός. Παράλληλα, μας μιλάει για τη γνωριμία και τον πρόσφατο γάμο του με τη Χρίστινα, για τα παιδικά του χρόνια, ενώ θυμάται πως, όταν ήταν μικρός, μίλησε στο τηλέφωνο με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ.

Είναι γεγονός πως η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες. Εσείς τι κλίμα εισπράττετε από την επαφή σας με αυτούς;

Ζούμε σε συνθήκες πολέμου! Δεν αύξησε κάποιον φόρο η κυβέρνηση, ούτε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα κάποιας λανθασμένης πολιτικής που εφαρμόστηκε. Είναι δύο φαινόμενα τα οποία οξύνονται κάθε μέρα που περνάει,λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένας πόλεμος που διαμορφώνει νέες ισορροπίες διεθνώς και επηρεάζει δραματικά τις οικονομίες όλων των χωρών και, επομένως, τη ζωή και την καθημερινότητα κυρίως των πολιτών της Ευρώπης.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας να αντιμετωπίσει αυτή την ασύμμετρη κατάσταση, στηρίζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Σας ανησυχεί η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα; Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα;

Οι ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων, μας προβληματίζουν αλλά δεν μας εκπλήσσουν, γι’ αυτό και δεν μας φοβίζουν. Η Τουρκία, εξάλλου, όπως είδαμε στον Έβρο και στα νησιά μας, δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και τους μετανάστες για να εκβιάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη και για να πετύχει τους σκοπούς της.Εύχομαι η Άγκυρα να μην κάνει το λάθος και προκαλέσει κανένα θερμό επεισόδιο, γιατί σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή θα απαντήσουμε με αποφασιστικότητα, τόλμη και πάνω από όλα θα μας βρει ενωμένους.

Μεγαλώσατε σε ένα πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον, μιας και ο πατέρας σας υπηρέτησε πολλά χρόνια τη χώρα ως βουλευτής. Ποιες είναι οι πρώτες μνήμες που έχετε από την πολιτική;

Οι πολιτικές συζητήσεις κυριαρχούσαν πάντα στο σπίτι μας, χειμώνα-καλοκαίρι! Οι καλοκαιρινές διακοπές μάλιστα ήταν στα νησιά της εκλογικής περιφέρειας,στον Αργοσαρωνικό, παρέα με οικογενειακούς φίλους από τα νησιά, που συζητούσαν με τον πατέρα μου για τις πολιτικές εξελίξεις του χειμώνα.

Τι θυμάστε πιο έντονα;

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου. Όπως το πάθος του κόσμου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 1990, όταν φώναζαν «ζει, ζει ο Μπακογιάννης ζει». Κάτι που θυμάμαι επίσης πολύ έντονα είναι το μεσημεριανό τηλεφώνημα του αείμνηστου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ την Κυριακή των εκλογών του 1996 στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού μας. Σήκωσα το ακουστικό καιτον άκουσα στην άλλη γραμμή. Ήταν η πρώτη φορά που συνομίλησα με πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας!

Υπήρξε τότε κάποιο περιστατικό που σας έκανε να αισθανθείτε άβολα;

Υπήρξαν και στιγμές που ήρθα, ως παιδί πολιτικού, σε δύσκολη θέση. Ένας δάσκαλός μου στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μού έκανε bullying γιατί διαφωνούσε με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν το είπα ποτέ στους γονείς μου για να μην τους στεναχωρήσω.

Τελικά, είναι ευχή ή κατάρα να έχεις πολιτική κληρονομιά;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο! Ο καθένας που αποφασίζει να εμπλακεί με την πολιτική καταγράφει τη δική του προσωπική διαδρομή και κρίνεται κάθε φορά από τον κόσμο. Σίγουρα στην αφετηρία αυτής της διαδρομής αποτελεί πλεονέκτημα να έχεις, αυτό που λένε,«καλό όνομα», όμως παίζει ρόλο μόνο στην αρχή.

Στην πολιτική έχουμε δει πολιτικούς με σπουδαία πολιτική κληρονομιά που ήταν «άνθρακας ο θησαυρός», αλλά και το αντίθετο.

Ποια συμβουλή του πατέρα σας έχετε κρατήσει όσον αφορά την πολιτική;

Να μη χάσω ποτέ την επαφή μου με τον κόσμο. Οι πολιτικοί που χάνουν την επαφή τους με τον κόσμο χάνουν! Εξάλλου, πώς μπορείς να είσαι χρήσιμος στους συμπολίτες σου, αν δεν γνωρίζεις τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ποια ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή σας με την πολιτική;

Η πρώτη ουσιαστική επαφή μου ήταν ως πρωτοετής η εγγραφή μου στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.Έζησα τις εποχές των μεγάλων αναταράξεων στα ΑΕΙ. Η συζήτηση για αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 και ο νόμος της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκάλεσαν μακράς διάρκειας καταλήψεις. Η γενιά μου έδωσε αγώνες για την εξυγίανση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για την προστασία των φοιτητών, των καθηγητών και των κτιρίων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από ταραξίες και παραβατικούς. Οι αγώνες αυτοί σήμερα δικαιώνονται από την κυβέρνηση

Από μικρός θέλατε να ασχοληθείτε με την πολιτική ή προέκυψε αργότερα;

Πολύ μικρός ήθελα να γίνω ρεπόρτερ δημοσιογράφος, επηρεασμένος από τον ήρωα της αγαπημένης μου παιδικής σειράς. Μεγαλώνοντας,η τεχνολογία και οι υπολογιστές κέρδισαν έδαφος στη ζωή μου και είναι ο λόγος που σπούδασα ηλεκτρονικός μηχανικός και αργότερα ολοκλήρωσα μεταπτυχιακές σπουδές στα προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα.

Πότε μπήκε η πολιτική στη ζωή σας;

Η πολιτική μπήκε παράλληλα με τις σπουδές στη ζωή μου και πάντα πατούσα σε δύο βάρκες. Δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά στον τομέα ΤΠΕ (τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας), δεν χάνω επαφή με τον κλάδο, όμως η πολιτική αποτελεί προτεραιότητα σήμερα στη ζωή μου.

Σπουδάσατε, λοιπόν, ηλεκτρονικός μηχανικός. Γιατί; Σας άρεσε η τεχνολογία;

Οι νέες τεχνολογίες, που συνεχώς αναπτύσσονται στον τομέα ΤΠΕ, και οι προοπτικές που ανοίγουν είναι εντυπωσιακές. Η εργαλειοθήκη της πληροφορικής έρχεται με software και hardware και αλλάζει τον κόσμο μας οριζόντια σε όλους τους τομείς και τις πτυχές της ζωής μας, στην ιατρική, στον τρόπο λήψης αποφάσεων, στις οικονομικές συναλλαγές, στη βιομηχανία, στη ναυτιλία, στην εκπαίδευση, στις μετακινήσεις, παντού!

Ένα πολύ μικρό δείγμα, το gov.gr, αρκεί από μόνο του για να αντιληφθεί και ο πιο «ψηφιακά αναλφάβητος» πολίτης την αξία της τεχνολογίας.

Ασχολείστε με τα socialmedia;

Τα socialmedia είναι εργαλείο για έναν νέο πολιτικό και από τους βασικότερους τρόπους επικοινωνίας με τον κόσμο.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η επικοινωνία πολίτη-πολιτικού περνούσε από φίλτρα.Της γραμματέως, του ιδιαίτερου του γραφείου, του διευθυντή, και η απευθείας επικοινωνία με τον βουλευτή ή τον υπουργό, αντικειμενικά, ήταν δύσκολη για τον πολίτη. Σήμερα στέλνουν ένα μήνυμα στον βουλευτή, στον υπουργό μέσω των socialmediaκαι η επικοινωνία αυτή δεν περνάει, τις περισσότερες φορές, από φίλτρα.

Χειρίζεστε ο ίδιος προσωπικά τους λογαριασμούς σας στα socialmedia;

Ναι, χειρίζομαι τους λογαριασμούς μου ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι νέοι πολιτικοί.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Όποια στιγμή σε αυτήν τη διαδρομή δεν θα αισθάνομαι πλέον χρήσιμος, να είστε σίγουρη ότι θα αποχωρήσω από την πολιτική. Εξάλλου,η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός.

Τι σημαίνει για εσάς ο Πειραιάς;

Ο Πειραιάς για εμένα είναι όλη μου η ζωή. Στον Πειραιά γεννήθηκα και μεγάλωσα, στον Πειραιά κατοικώ, στον Πειραιά είναι οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και φυσικά ο Ολυμπιακός. Υπηρέτησα σχεδόν 10 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Πειραιώτες με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Δεν μπορώ να φανταστώ όχι μόνο εγώ αλλά και η σύζυγός μου, η Χριστίνα, τη ζωή μας μακριά από τον Πειραιά. Στον Πειραιά θα μεγαλώσουμε τη νέα μας οικογένεια.

Πρόσφατα ανεβήκατε τα σκαλιά της εκκλησίας. Πώς έγινε η γνωριμία σας με τη Χριστίνα;

Με τη Χριστίνα, αν και πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο, εκείνη μερικά χρόνια μικρότερη από εμένα, δεν γνωριζόμασταν. Τη γνώρισα πριν από 12 χρόνια στις δημοτικές εκλογές του 2010 στον Πειραιά. Ήμασταν υποψήφιοι στον ίδιο δημοτικό συνδυασμό. Τη διεκδικούσα χωρίς επιτυχία για δέκα χρόνια και τελικά…ο επιμένων νικά!

Η Χριστίνα είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, εσωτερικά και εξωτερικά. Τη θαυμάζω και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς εκείνη.

Γαμήλιο ταξίδι σκοπεύετε να κάνετε;

Όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις, ευτυχώς εκείνη δείχνει κατανόηση.

Είστε νέος άνθρωπος και φαντάζομαι και οι παρέες σας αποτελούνται από νέους. Η νέα γενιά πώς αντιμετωπίζει σήμερα τους πολιτικούς;

Οι νέοι βλέπουν τους πολιτικούς με καχυποψία. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί νέοι, είτε επιστήμονες είτε όχι, έφυγαν από τη χώρα και αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό. Όσοι έμειναν, δυσκολεύτηκαν ακόμα και για να αποκτήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή να σπουδάσουν, να βρούνε μια δουλειά, να μείνουν μόνοι τους, να κάνουν οικογένεια.

Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει πολύπλευρες πολιτικές για τη στήριξη των νέων. Το πρώτο ένσημο, ενίσχυση με 2.000 ευρώ στα νέα ζευγάρια για κάθε παιδί που γεννιέται και το πρόγραμμα 6+1 σημείων για τη στήριξη των νέων είναι κάποιες από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων, όμως γίνονται βήματα και το χαμένο έδαφος κερδίζεται.

Έχετε χόμπι; Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για έναν βουλευτή ώστε να ασχοληθεί με αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο για κάποιον που έχει βαρύ πρόγραμμα αν δεν είναι στο πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα είναι μια-δυο φορές στο πρόγραμμα το μπάσκετ. Προσπαθώ να μην το χάνω και είναι απαραίτητο για να εκτονωθεί η ένταση της εβδομάδας.

 

Συνέντευξη στην 

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο