«Η πολιτική δεν γίνεται εν θυμώ», λέει ο Ανδρέας Κουτσούμπας εξιστορώντας μας το περιστατικό για το οποίο είπε τη συγκεκριμένη φράση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π» θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια στη ΔΑΠ, με συμφοιτητές τον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Νίκο Δένδια, και μας αποκαλύπτει τι συμβουλή δίνει στα παιδιά του.

Ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και βάσει της οποίας θα κριθεί, κατά τη γνώμη σας, η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές;

Κατά τη γνώμη μου, στις επόμενες εκλογές και στο διάστημα μέχρι τη διενέργειά τους,θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ψηφοφόρους ότι η παράταξή μας υλοποίησε πολλές από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που είχε δώσειστους πολίτες. Και μάλιστα, σε περιόδους σοβαρών κρίσεων και μεγάλων προσκλήσεων, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και προέβη σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόσο στη λειτουργία του κράτους όσο και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε δίπλα στους πολίτες με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις και στήριξε την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας. Συνεπώς, η παράταξή μας είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Γιατί έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα ζητήματα. Όμως στις επόμενες εκλογές πρέπει η παράταξη να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, για να μας κρίνουν συνολικά με γνώμονα ποια παράταξη μπορεί στο κρίσιμο αυτό σημείο να εγγυηθεί ένα μέλλον με σταθερότητα και ανάπτυξη.

Πώς ξεκινάει η δική σας πολιτική διαδρομή; Προέρχεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Όχι. Γεννήθηκα σε ένα «κονάκι» χωριό δίπλα στη Λιβαδειά, στους Τσουκαλάδες. Η μητέρα μου κι ο πατέρας μου ήταν Σαρακατσάνοι. Η οικογένειά μας δεν είχε πολιτικούς δεσμούς. Ο πατέρας μου ωστόσο, επειδή ήταν αγαπητός στο χωριό, ήθελε πάντα να είναι χρήσιμος για τους συντοπίτες του.

Τι δουλειά έκανε ο πατέρα σας;

Ήταν κτηνοτρόφος, ασχολιόνταν και με τη γη. Είχαμε λίγα πρόβατα και μερικά χωράφια. Με αυτά ζούσε την οικογένειά του και μεγάλωσε τα παιδιά του και κατάφερε να σπουδάσουμε. Επειδή όμως ήταν αγαπητός στο χωριό και ενδιαφερόταν για τους συνανθρώπους του, μπήκε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Κατάφερε μάλιστα να γίνει και πρόεδρος στον μικρό αγροτικό συνεταιρισμού του χωριού μας, ο οποίος τότε αποτελούνταν από περίπου 40 οικογένειες. Εκείνα τα χρόνια, ο πατέρας μου πολιτικά υποστήριζε την παράταξη της ΕΡΕ.

Είχε επαφή με την ΕΡΕ;

Είχε επαφή με τον τότε βουλευτή της ΕΡΕ και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Θεμιστοκλή Κονίτσα. Ήταν ένας πολύ έντιμος άνθρωπος και άξιος πολιτικός. Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με την οικογένειάς μας και με βάπτισε, έγινε νονός μου.

Από τον νονό σας «κολλήσατε» το μικρόβιο της πολιτικής;

Πάντοτε ήθελα να είμαι χρήσιμος άνθρωπος στον τόπο μου και να είμαι κοντά στους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο δεν έφυγα ποτέ από τη Λιβαδειά. Μένω με την οικογένειά μου στη Λιβαδειά και πηγαινοέρχομαι στην Αθήνα.

Εσείς στη Λιβαδειά τελειώσατε το σχολείο;

Ναι,εκεί τελείωσα και το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Μάλιστα, στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου, όταν έπεσε η δικτατορία, τότε άρχισα δειλά-δειλά να πολιτικοποιούμαι και να συμμετέχω στις πολιτικές συζητήσεις που γίνονταν. Τότε έθεσα και για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αργότερα, όταν σπούδαζα στη Νομική Αθηνών, ήμουν και πάλι υποψήφιος στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ποια χρονιά μπήκατε στη Νομική;

Το 1976…

Από όσο γνωρίζω, εκείνα τα χρόνια η Νομική ήταν κατά κάποιον τρόπο «φυτώριο» μετέπειτα πολιτικών στελεχών και βουλευτών.

Δεν έχετε άδικο. Εκείνα τα χρόνια, στη Νομική ήμουν συμφοιτητής με τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Επίσης ήμουν συμφοιτητής με τον Νίκο Δένδια και με τον Κώστα Κουτσογιαννακόπουλο. Ήμασταν ωραία παρέα.

Και αυτή η παρέα, από το αμφιθέατρο της Νομικής, συναντήθηκε μετά από χρόνια στα έδρανα της Βουλής…

Ναι, βέβαια. Εμείς τότε είμαστε λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία και βάλαμε στην ΟΝΝΕΔ, άλλα νέα τότε παιδιά που εξελίχθηκαν σε πολύ ικανά στελέχη μετέπειτα.

Όταν ανταμώνετε τώρα, θυμάστε καμιά φορά τα φοιτητικά σας χρόνια;

Ναι και βέβαια. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής μάς έκανε πρόσφατα και μια πολύ ωραία έκπληξη. Βρήκε ένα παλιό ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ στη Νομική με τις υποψηφιότητές μας και μας το έδωσε.

Σε τι ηλικία ξεκινήσατε την πολιτική διαδρομή σας;

Στα 34 κατέβηκα για πρώτη φορά υποψήφιος νομάρχης απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, αλλά κατάφερα να πάρω ένα σημαντικό ποσοστό.

Ποιες πολιτικές προσωπικότητες έχετε ξεχωρίσει;

Ως άνθρωπος δεν είμαι μηδενιστής και γι’ αυτό θεωρώ πως υπήρξαν αρκετοί πολιτικοί που άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα για τον τόπο. Ωστόσο, αν έπρεπε να διαλέξω μια και μόνον προσωπικότητα, τότε αναμφισβήτητα θα ξεχώριζα την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της παράταξης.

Με τον Κώστα Καραμανλή, τον πρώην πρωθυπουργό, είχατε στενή σχέση. Τι θυμάστε από εκείνον;

Πάρα πολλές στιγμές θυμάμαι. Εκείνο όμως που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι το εξής περιστατικό: Επί προεδρίας του Κ. Καραμανλή, σύσσωμη η ΝΔ είχε αποχωρήσει από κάποια ψηφοφορία στην Βουλή. Εγώ τότε είχα διαφωνήσει με την τακτική αυτή και του είχα πει πως «πρόεδρε, θα πρέπει να μείνουμε στην Ολομέλεια και να πολεμήσουμε». Τότε εκείνος μου απάντησε: «Ανδρέα, η πολιτική δεν γίνεται εν θυμώ!». Αυτό το θυμάμαι πάντα και πορεύομαι με αυτή την προτροπή του. Έχω τη χαρά και την ευτυχία να με τιμάει με προσωπική και οικογενειακή φιλία, πολλά χρόνια.

Έχετε συχνές συναντήσεις μέχρι σήμερα;

Φυσικά, ανταλλάσουμε απόψεις και προβληματισμούς συχνά πυκνά.Και αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, κα Καραβοκύρη, είναι πως ο Κώστας Καραμανλής βάζει τη χώρα πάνω από όλα.

Με τις νέες τεχνολογίες, με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασχολείστε;

Η αλήθεια είναι πως δεν ασχολούμαι τόσο πολύ, γιατί στον νομό μου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και προσπαθώ να κρατώ ζωντανή την προσωπική επαφή με τους πολίτες. Μου αρέσει να είμαι κοντά στους ανθρώπους και να συζητάω πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους τα προβλήματά τους.

Ποιο ήταν το όραμά σας για τον τόπο σας, όταν ξεκινήσατε την πολιτική σας σταδιοδρομία;

Από την αρχή της ενασχόλησής μου με τα κοινά, έθεσα δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν η ολική μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο. Ο φοιτητής, ο γεωπόνος, ο καθηγητής να είναι κοντά στον αγρότη – στους νέους αγρότες αν θέλουμε να συνεχίσουν την ενασχόληση με τη γεωργία. Και τούτο όχι για λόγους τοπικιστικούς. Αλλά γιατί η Αλίαρτος προσφέρεται. Είναι στην Κωπαΐδα, έχει ιδιόκτητες εκτάσεις και υποδομές και θα είναι εύκολη η απόφαση μεταφοράς. Το έθεσα αυτό από το 1994 σαν υποψήφιος νομάρχης, το έθεσα και στον πρωθυπουργό προεκλογικά και μετεκλογικά και συνεχίζω να το θέτω και στους αρμόδιους υπουργούς. Ευελπιστώ ότι θα εισακουσθεί η πρότασή μου και θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή. Ο δεύτερος στόχος μου είναι η ολοκλήρωση του αναδασμού της Κωπαΐδας και η άμεση εκτέλεση αρδευτικού δικτύου κλειστού ή με υποδομή που θα περιορίσει το κόστος παραγωγής. Έφερα υπουργούς στην περιοχή, κατανόησαν την αναγκαιότητα, αλλά, δυστυχώς, οι μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έμειναν στα συρτάρια. Θα συνεχίσω όμως να επιμένω.

Τι είναι αυτό που θέλετε να αφήσετε πίσω σας ως αποτύπωμα από την πολιτική σας διαδρομή;

Έδωσα μια υπόσχεση προεκλογικά, ότι θα είμαι δίπλα και κοντά στον πολίτη ακούγοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς και μεταφέροντας στην κεντρική διοίκηση αυτούς. Με υπευθυνότητα, συνέπεια και σοβαρότητα άσκησα τα καθήκοντά μου. Αυτήν τη δέσμευση τήρησα και θα συνεχίσω να τηρώ στο μέλλον.

Έχετε «μεταφέρει» το μικρόβιο της πολιτικής σε κάποιο από τα παιδιά σας;

Έχω δύο αγόρια. Ο Βασίλης είναι πτυχιούχος Νομικής με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Διαιτησία και μεταπτυχιακός φοιτητής στη Δημόσια Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον. Ο Μπάμπης είναι πρωτοετής φοιτητής Νομικής. Και τα δύο μου παιδιά έχουν θέσει άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους και στην επαγγελματική τους πορεία.Βέβαια, ως νέοι, ασχολούνται με τα κοινά και με την πολιτική. Όμως, άλλες ανησυχίες, άλλους προβληματισμούς και άλλα ενδιαφέροντα από τη δική μας γενιά.

Τι τους συμβουλεύετε;

Ως νέοι, να είναι ενεργοί πολίτες και χρήσιμοι στην κοινωνία.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο