Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την υποδοχή του από πολίτες της Φλώρινας και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο δημαρχείο της πόλης, όπου συναντήθηκε με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Στις συνομιλίες με τους κατοίκους της Φλώρινας, ήταν διάχυτο το κλίμα της δυσφορίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της ακρίβειας.

Για το ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης με τις δραματικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, κάτοικος της Φλώρινας είπε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα “κινδυνεύουμε να χάσουμε και τα σπίτια μας και όλα” με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αναφέρει ότι «στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υποτίθεται ότι θα υπήρχαν πόροι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι πόροι που υπάρχουν είναι αυτοί που αφήσαμε εμείς και ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί».

«Είμαστε κατεστραμμένοι όλοι περιμένουμε να πάρουμε μια ανάσα από εσένα», ανέφερε άλλη κάτοικος.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση με τον Δήμαρχο και τους φορείς του νομού της Φλώρινας, άκουσε τα προβλήματα της περιοχής για να προτείνει λύσεις.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας έχει να κάνει με την θέρμανση, ειδικά με τη θέρμανση των σχολείων, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε οικονομία» ανέφερε ο δήμαρχος της Φλώρινας και πρόσθεσε ότι «κάθε χειμώνα, λόγω του χιονιού οι υποδομές μας καταστρέφονται, χωρίς να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση για αυτόν τον σκοπό».

“Πάρα πολύ υψηλά είναι τα επίπεδα της ανεργίας στη Φλώρινα, διπλάσια από τον μέσο όρο της χώρας” τόνισε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου από την δική του πλευρά και παρατήρησε ότι “η υψηλή ανεργία οδηγεί τους εργαζόμενους να είναι φοβισμένοι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους”.

«Η βίαιη απολιγνιτοποίηση οδήγησε εκατοντάδες νέους στην ανεργία και εκατοντάδες στην μετανάστευση και ως εκ τούτου σε μείωση του πληθυσμού, τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά τα Γρεβενά», συμπλήρωσε.

Για την ακρίβεια, είπε ότι «το “καλάθι του νοικοκυριού” δεν αποτελεί λύση και σχολίασε ότι “ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή πρέπει να δουλεύει 6 μήνες τον χρόνο μόνο και μόνο για να μην κρυώσει και να πληρώσει τη διαφορά του κόστους θέρμανσης. Δεν βγαίνει. Αναγκαστικά μετά υπάρχει φυγή από την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου υπογράμμισε ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση ώθησε στο λουκέτο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις” και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, τονίζοντας ότι “η περιοχή πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο της, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, τον τουρισμό».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, ότι «όταν ο χειμώνας είναι μακρύτερος και πολύ βαρύτερος στη Φλώρινα από οπουδήποτε αλλού στη χώρα και όταν το κόστος για εσάς είναι τετραπλάσιο από το μέσο κόστος σε άλλες περιοχές, το ζήτημα τους κόστους ενέργειας και καυσίμων, γίνεται για εσάς ζήτημα επιβίωσης».

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε αυτόν τον τρομακτικό πληθωρισμό, την τρομακτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης και να μένει και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα στα ίδια μεγέθη. Αυτό κατά την άποψή μου είναι μια πολιτική επιλογή που έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρχει κρατική αισχροκέρδεια. Να αυξάνονται τα έσοδα στα ταμεία από τους έμμεσους φόρους για να υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται κάποιες επιδοτήσεις ώστε να διατηρείται αλώβητο το κέρδος λίγων και ισχυρών. Αυτή είναι μια διαδικασία βίαιης αναδιανομής του πλούτου» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη για «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και επιδότηση άλλων μορφών θέρμανσης, γιατί έχουμε τρομακτικές τιμές και στα καυσόξυλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ακόμη, ότι «είναι χρέος της πολιτείας να μην υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ώστε να μην μείνει κανείς αβοήθητος στην παγωνιά» και αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα, όπως το θέμα των τραπεζών, όπου έχουν ανέβει τα επιτόκια στον θεό, της απολιγνιτοποίησης που ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο, καθώς και της τηλεθέρμανσης που έχει πάει στις καλένδες.

Ο ίδιος, τόνισε την ανάγκη ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη Φλώρινα που θα βασιστεί σε διαβούλευση της τοπικής κοινωνικής για την επόμενη ημέρα της ενεργειακής μετάβασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε τα εξής:

«Επισκέπτομαι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερα βεβαρημένη όπου η ανεργία αυξάνεται, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν προς το κέντρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το εξωτερικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πολιτεία τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια έχει δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν εδώ.

Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μεγεθύνονται από την ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση.

Η ακρίβεια στα ήδη πρώτης – μαζικής κατανάλωσης αλλά και η ακρίβεια στην ενέργεια έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στην Φλώρινα, όπου το κόστος της θέρμανσης ήταν πάντοτε δυσβάσταχτο, οι συνθήκες αυτές είναι ακόμη χειρότερες. Στη Φλώρινα ιδιαίτερα που αποτελεί μια περιοχή όπου έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα και έναν χειμώνα μακράς διάρκειας οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά ζητήματα επιβίωσης. Διότι για νοικοκυριά που δεν αντέχουν αυτό το κόστος, είναι αντιμέτωπα με τη φτωχοποίηση, για επιχειρήσεις που δεν αντέχουν αυτό το κόστος, είναι αντιμέτωπες με το λουκέτο.

Συναντήθηκα στην Αθήνα με την επιτροπή των φορέων της Φλώρινας πριν από δύο εβδομάδες και τους υποσχέθηκα ότι άμεσα θα επισκεφτώ τη Φλώρινα για να αναδείξω αυτό το μείζον ζήτημα.

Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας να μένουν αβοήθητοι στο κρύο και στην παγωνιά.

Για όλη την Ελλάδα θα έπρεπε η κυβέρνηση εδώ και καιρό να είχε προβλέψει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα χαμηλότερα προβλεπόμενα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα καύσιμα. Για την Φλώρινα, όμως και για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μακρύ και παρατεταμένο χειμώνα αυτό αποτελεί όρο επιβίωσης.

Θεωρώ αυτονόητο πως θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Και βεβαίως να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης, ένα σχέδιο που θα δώσει ξανά ώθηση στην τοπική οικονομία, ένα σχέδιο που θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.

Έχω μιλήσει ξανά για την αναγκαιότητα να υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίες και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και όταν αυτοί δεν διασφαλίζονται – στην προοπτική της απολιγνιτοποίησης – να υπάρχει η άμεση παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να δημιουργεί μέσα από παρεμβάσεις τη δυνατότητα να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Αυτό για τη Δυτική Μακεδονία, κατά την εκτίμησή μας, είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί. Εφόσον δεν έχει σχεδιαστεί, εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολίτες αλλά και να δώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν θα μείνει μόνη, ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει μέλλον και προοπτική, δεν θα γίνει μαύρη κηλίδα στον χάρτη».