Με απόφασή τους τα κράτη-μέλη της ΕΕ των 27 διατήρησαν αμετάβλητο, στο 40%, τον στόχο για συνεισφορά των ΑΠΕ έως το 2030. Η εδραίωση όμως και ανάπτυξη των ΑΠΕ περνάει από τις τεχνολογίες συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και την παραγωγή μπαταριών. Παγκοσμίως,Κίνα και ΗΠΑ ελέγχουν το 70% και το 15% αντιστοίχως, ενώ η Ευρώπη απέχει παρασάγγας κατέχοντας το 0,2%!Στο αισιόδοξο σενάριο της ΕΕ,προβλέπεται η παραγωγική ικανότητά της από σήμερα μέχρι το 2025 να τετραπλασιαστεί φτάνοντας τις 500 GWh.

Στην Ελλάδα, εδώ και τριάντα χρόνια μία εταιρεία, η Sunlight Group, με 10 εγκαταστάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ,πρωτοπορεί γράφοντας ιστορία «στον τομέα παραγωγής μπαταριών και την ανάπτυξη βιώσιμων και προηγμένων λύσεων για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας». Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 4.000.000 στοιχεία μπαταριών παρήχθησαν το 2022, 120.000 πλήρεις μπαταρίες παρήχθησαν τον ίδιο χρόνο.Επίσης, 45.000 τόνοι μολύβδου παρήχθησαν το 2022 με το 50+% των ιδίων αναγκών σε μόλυβδο να καλύπτεται από τη μονάδα ανακύκλωσης του ομίλου.Το εν εξελίξει 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο (2021-2026)της Sunlight Group ανέρχεται, σύμφωνα με την εταιρεία,σε 560 εκατομμύρια ευρώ.

Σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ συναντήσαμε τον Δρ. Νικόλαο Τσιουβάρα, Chief Technology Officer (CTO) στη SunlightGroup,ο οποίος μας μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες που αυξάνουν τη χωρητικότητα των μπαταριών και για τους στόχους της εταιρείας:«H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030. Για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναμένεται ότι η παγκόσμια παραγωγή μπαταριών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 19 φορές».

Πόσο έχει επηρεάσει ο πόλεμος και το ενεργειακό κόστος την αλυσίδα παραγωγής της εταιρείας;

Ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι κατά επέκταση αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αναπόφευκτα σωρευτικό αντίκτυπο τον κλάδο της μπαταρίας και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Στις προκλήσεις αυτές προστέθηκε και η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές μετάλλων, καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο, όπως είναι το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο(σ.σ. η Ρωσία αντιπροσωπεύει παγκοσμίως το 5% του νικελίου),ο γραφίτης και το μαγγάνιο(σ.σ.παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο μετρικός τόνος λιθίου θα μπορούσε να αυξηθεί στα τέλη αυτής της δεκαετίας σε περίπου 15.000 δολάρια από το επίπεδό του 2020,που ήταν περίπου 6.000 δολάρια.Ανάλογες αυξήσεις θα έχουμε και στις τιμές κοβαλτίου και νικελίου).

Οι τιμές για το λίθιο έχουν φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, στην αγορά υπάρχει η εκτίμηση ότι με την ενίσχυση της ικανότητας εξόρυξης και διύλισης, οι τιμές θα επαναρυθμιστούν μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες λιθίου εκτιμάται ότι θα πενταπλασιαστεί το διάστημα 2021-2030. Γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που αυξάνουν τη χωρητικότητα των μπαταριών, ενισχύουν τη διάρκειά τους και βελτιώνουν την παραγωγική τους διαδικασία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η SunlightGroup,με ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επενδύει σε νέες τεχνολογίες μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και σε νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης μπαταριών, θέτοντας τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης μέσα από μια σειρά σημαντικών εξαγορών, όπως αυτή της γερμανικήςTriathlon αλλά και των Technoform, PBM και Netelco, η SunlightGroupενισχύει περαιτέρω την τεχνογνωσία της. Και προχωρά σε περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής της και διασφαλίζει την εφοδιαστική αλυσίδα της, καθώς φέρνει μέσα την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, ηλεκτρονικών πλακετών και φορτιστών.

Ποιες είναι οι επιδόσεις σε επίπεδο αποθήκευσης ΑΠΕ;

Στη Sunlight Group προσφέρουμε μια σειρά από λύσεις για συστήματα μπαταριών (αναλόγως τη χρήση) που χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές,για τη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και για αποθήκευση ενέργειας στις κατοικίες από φωτοβολταϊκά συστήματα (homestorage)– δεν έχουν βγει ακόμα στην αγορά.Δεδομένου του εύρους των αναγκών, υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για να καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες. Τα προϊόντα μας διακρίνονται από τις υψηλές τους επιδόσεις σε απαιτητικές εφαρμογές, διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας, μεγάλη διάρκεια ζωής και αποθηκευτική χωρητικότητα ενέργειας, μεγάλο αριθμό κύκλου φορτίσεων και εκφορτίσεων, καθώς και χαμηλό κόστος χρήσης. Χαρακτηριστικά που τα έχουμε αναπτύξει μέσα από την εκτεταμένη έρευνα και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών της τεχνολογίας Industry 4.0. (τέταρτη βιομηχανική επανάσταση) που αφορούν στη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, π.χ.Internet of Things στη βιομηχανία.

Δώστε μας μια εικόνα για τους τομείς όπου δραστηριοποιείστε.

Αντικείμενό μας είναι η ανάπτυξη, η παραγωγή και η διάθεση μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές, εκτός δρόμου και καταναλωτικές εφαρμογές, καθώς και για καινοτόμες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας. Εστιάζουμε σε εφαρμογές για ηλεκτρικά οχήματα,που εξυπηρετούν τον πολύ σημαντικό κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), όπως τα περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά και αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), αλλά και ρομποτικά συστήματα. Έχουμε πρόσφατα εισαγάγει στην αγορά και μία μπαταρία για οχήματα αναψυχής, π.χ. για αμαξίδια γκολφ και γιοτ. (σ.σ. για ένα τυπικό δείγμα μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, χρειάζονται περίπου 8 κιλά λιθίου, 35 κιλά νικελίου, 20 κιλά μαγγανίου και 14 κιλά κοβαλτίου). Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές για τη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και για αποθήκευση ενέργειας στις κατοικίες (homestorage), όπως σας προανέφερα. Κι επίσης, με το βλέμμα στο μέλλον, επενδύουμε στην ανάπτυξη μελλοντικών εφαρμογών – όπως π.χ. στο πλαίσιο εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας.

Μιλάτε για καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, ανακύκλωση με άλλα λόγια;

Στη Sunlight Group αναγνωρίζουμε τον ρόλο που μπορούμε να παίξουμε στην πράσινη μετάβαση αλλά και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον. Γι’ αυτό, εφαρμόζουμε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή μας. Βασίζεται στη λογική της ανακύκλωσης αλλά είναι πολύ περισσότερα, καθώς μας βοηθάει να καθετοποιήσουμε την παραγωγική μας διαδικασία και άρα να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά.Σε αυτήν τη λογική βασίζεται η προηγμένη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος της Sunlight στην Κομοτηνή, η οποία αποτελεί το πιο προηγμένο τεχνολογικά ανακυκλωτήριο πανευρωπαϊκά. Σήμερα, η μονάδα στην Κομοτηνή καλύπτει περισσότερο από 50% των συνολικών αναγκών μολύβδου της εταιρείας για την παραγωγή νέων μπαταριών, ενώ έως το 2025, μέσα από μια σειρά επενδύσεων, αναμένεται η δυναμική της μονάδας να φτάσει από 45.000 τόνους μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου σε 100.000 τόνους. Το επόμενο στάδιο θα περιλαμβάνει την παραγωγή στοιχείων λιθίου σε βιομηχανική κλίμακα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συνεχίζουμε το πλάνο υλοποίησης για ανακύκλωση και μπαταριών λιθίου. Η ανάκτηση των υλικών αυτών θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στη μελλοντική παραγωγή των στοιχείων λιθίου της εταιρείας.

Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης

Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, Chief Technology Officer Sunlight Group: «Στη Sunlight Group αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του κλάδου στην επίτευξη αυτού του στόχου. Έχουμε εντάξει στον πυρήνα της στρατηγικής μας τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης χωρίς καθυστερήσεις, πάρα το κόστος, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν».

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο