Για παραλείψεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή των Ψαχνών ακολούθησαν πάνω από 70 μετασεισμοί, με μεγαλύτερο έναν μεγέθους 3,5 Ρίχτερ.

«Το κρίσιμο ερώτημα, εάν δηλαδή τα 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης στα Ψαχνά της Εύβοιας, ήταν ο κύριος σεισμός , δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν μπορεί να το απαντήσεις. Η φύση έχει τους δικούς της κανόνες. Εμείς μπορούμε να εκτιμήσουμε κάποια στοιχεία που υπάρχουν» είπε ο Ευθύμης Λέκκας, στον ΑΝΤ1.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, «η σεισμική ακολουθία από χθες το μεσημέρι, θεωρείται ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση και αυτό μας δίνει ικανοποίηση. Όμως, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε κάποιον σεισμό της τάξεως των 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ».

Δείτε όσα είπε

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός», επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί «πάνω από 70 μετασεισμοί», ενώ, όπως είπε, «υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα».

O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. «Ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα 24ωρο με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Αφήνοντας αιχμές για την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε στον ΑΝΤ1 ότι «η επιτροπή έδωσε καλές οδηγίες, αλλά υπήρξαν δύο παραλείψεις. Η πρώτη παράλειψη ότι δεν συνέστησε την τοποθέτηση κινητών σεισμογράφων για να παρακολουθήσουμε καλύτερα την περιοχή, που είναι 1 ώρα από την Αθήνα. Από χθες μέχρι τώρα έχουμε 75 καταγεγραμμένες σεισμικές δονήσεις, Υπάρχονυ και άλλες που δεν καταγράφονται και αν είχαμε κινητούς σεισμογράφους θα είχαμε 10 φορές περισσότερες καταγραφές, που θα μας βοηθούσαν να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

Δείτε όσα είπε