«Στόχος μας το συντομότερο να γνωρίζουμε αν διαθέτουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου»

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, με επιδοτήσεις, νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των τιμών ενέργειας, ώστε αυτές να παραμένουν σε προσιτά επίπεδα» τονίζει μιλώντας στο «Π» ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αν αλλάξουν πάλι προς το χειρότερο οι συνθήκες στον ενεργειακό τομέα,ποια θα είναι η πολιτική του ΥΠΕΝ;

Η πολιτική του ΥΠΕΝ καθορίζεται από την προτεραιότητα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την έναρξη της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης: τη στήριξη και τη θωράκιση ολόκληρης της κοινωνίας για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου δείχνουν μια διαρκή τάση αποκλιμάκωσης, φτάνοντας κάποιες μέρες και σε επίπεδα προ κρίσης.Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που πυροδότησε την ενεργειακή κρίση, δυστυχώς συνεχίζεται. Αυτό θα καθιστούσε οποιαδήποτε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη, καθώς το ενεργειακό τοπίο κρίνεται ιδιαίτερα ασταθές. Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει. Συνεπώς,η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως πράττει εδώ και 16 μήνες, με επιδοτήσεις νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των τιμών ενέργειας, ώστε αυτές να παραμένουν σε προσιτά επίπεδα.Εξετάζουμε σε μηνιαία βάση τις διεθνείς εξελίξεις και προσδιορίζουμε το μέγεθος της στήριξης της κοινωνίας, για όσο αυτό ακόμα χρειαστεί.

Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που σας έδωσε η ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των παραγωγών-παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για να σταματήσει η πολιτική «γκρίνια»;

Η πολιτική «γκρίνια» όσων σε αυτήν βρίσκουν καταφύγιο για την πολιτική τους ανεπάρκεια, δεν θα σταματήσει. Η κυβέρνηση δεν στέκεται στους μίζερους, τους «όχι σε όλα», σε αυτούς που όταν είχαν την εξουσία γονάτισαν την κοινωνία με αβάσταχτους φόρους επί δικαίων και αδίκων. Όσο για τα στοιχεία της ΡΑΕ, έχουμε δημοσιοποιήσει το τελικό ποσό, επί του οποίου υπολογίζεται η φορολόγηση κατά 90%.

Προχωρούν οι επιδοτήσεις σε καινοτόμα προγράμματα;

Μετά το εμβληματικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» (προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ), και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας, το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»(προϋπολογισμού πάνω από 300 εκατ.), συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας στον τομέα της εξοικονόμησης: Άμεσα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά  και αγρότες να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα προχωρά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε προτεραιότητα έχει μπει και η προώθηση ενός καινοτόμου προγράμματος για την αντικατάσταση παλαιών θερμοσιφώνων, με νέους ηλιακούς, ακολουθώντας τα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Εκτιμάτε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά της Κρήτης, στο Ιόνιο και στα Ιωάννινα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα ή υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες–π.χ. τουρκικές προκλήσεις, περιβαλλοντικοί λόγοι–που μπορεί να «ρίξουν έξω» τα χρονοδιαγράμματα;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων που η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει. Η μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων μπορούν να συμβάλλουν: στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στη διαμόρφωση σταθερών τιμών ενέργειας. Από το 2011 έως το 2020 είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες σε μόλις δύο περιοχές, ενώ από το 2021 μέχρι σήμερα προχωρούμε σε έρευνες πέντε περιοχών. Στόχος μας: Το συντομότερο να γνωρίζουμε αν η Ελλάδα διαθέτει εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου. Έχουμε δεσμευθεί πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις περασμένων ετών. Στο περιβαλλοντικό κομμάτι που μας αφορά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία στις χερσαίες και τις θαλάσσιες περιοχές των ερευνών. Άλλωστε είναι αναγνωρισμένο ότι η Ελλάδα προστατεύει το περιβάλλον με τις καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές. Οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και στις επόμενες γενιές να διαπιστώσουμε αν το υπέδαφος της πατρίδας μας κρύβει μια νέα πιθανή πηγή πλούτου, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου για ηλεκτροκίνηση σε Ι.Χ. και επαγγελματικά οχήματα μήπως προηγούνται κατά πολύ της πραγματικότητας; Οι τιμές αγοράς είναι πολύ υψηλές, οι μπαταρίες πανάκριβες, το δίκτυο φορτιστών υπολείπεται, ενώ παράλληλα παρατηρείται μεγάλος αριθμός εισαγωγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Στον φιλόδοξο σχεδιασμό μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης. Μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή του πρώτου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και αυξημένα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη. Πριν από έναν μήνα, εγκαινιάσαμε τη νέα δράση για την αντικατάσταση παλαιών ταξί σε Αθήνα με νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να φτάνει τα 22.500 ευρώ.Με χαρά διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά στα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Το 2019, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων δεν ξεπέρασαν τις 500.Αντίθετα, το 2021 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, καθώς οι ταξινομήσεις υπερτριπλασιάστηκαν με 6.976 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το 2022 το ποσοστό των νέων ταξινομήσεων έφτασαν τις 8.337, με και το δίκτυο φορτιστών να επεκτείνεται. Στόχος μας, έως το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που ταξινομούνται να είναι μηδενικών εκπομπών. Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα ώστε να πετύχουμε τους φιλόδοξους κλιματικούς μας στόχους και να αλλάξουμε την Ελλάδα προς όφελος όλων των πολιτών.

«Στηρίζουμε τα έργα ανάπτυξης»

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτησή μας για το κατά πόσο θα συμβάλει η διαδικασία απλούστευσης αδειοδοτήσεων ΑΠΕ στην αναβάθμιση των δικτύων που διαχειρίζονται ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, είπε: «Για την κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς, εκτός από περιβαλλοντικά, ήδη άρχισε να αποφέρει και πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές, με τη μείωση του κόστους ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο, ψηφίσαμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών νέων έργων ΑΠΕ. Ο στόχος μας διπλός: Να δημιουργήσουμε ένα νέο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον,που θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα, και να αυστηροποιήσουμε τα χρονικά πλαίσια, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Παράλληλα, ενισχύουμε και στηρίζουμε τα έργα ανάπτυξης και επέκτασης των ηλεκτρικών μας δικτύων, μέσα από τα οποία δημιουργείται ικανός ηλεκτρικός χώρος για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ υλοποιούν κορυφαίες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά, ο ΑΔΜΗΕ την τελευταία τριετία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2017-2019 μόλις 500 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο ΔΕΔΔΗΕ, το 2020 -2022 αύξησε κατά 50% τις επενδύσεις του σε σχέση με το 2017-2019. Θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση της χώρας».

 

Συνέντευξη στον Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο