Ο Μάκης Βορίδης, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για τον αποκλεισμό κομμάτων που έχουν στην ηγεσία τους (τυπική ή πραγματική), καταδικασμένους για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επιζητώντας την επίτευξη ευρύτατης κοινοβουλευτικής στήριξης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, παρουσίασε τις αλλαγές που συγκεκριμενοποιούν τον κατάλογο των αδικημάτων με πολιτειακή απαξία και ορίζουν με σαφήνεια το εύρος της κρίσης του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προσθήκες ενσωματώνουν το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και δεν αφήνουν περιθώρια καταψήφισης της κυβερνητικής τροπολογίας. «Ενδεχόμενη επιμονή στην άρνηση φανερώνει πως η ευαισθησία σας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που είναι ο αποκλεισμός κομμάτων που έχουν στην ηγεσία τους εγκληματίες είναι προσχηματική και υποκριτική» ανέφερε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος κυρίως στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις και νομικές αιτιάσεις επιμένοντας ότι η δική της τροπολογία είναι πιο άρτια. Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις αλλαγές του υπουργού θετικές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας είπε ότι «καταψηφίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό και ενάντια στη δημοκρατία» που παραπέμπει μάλλον σε χρησμό. Άλλωστε, εντός της ημέρας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος και να ξεκαθαρίσει την στάση του κόμματος.

Σε καταψήφιση της τροπολογίας θα προχωρήσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 υποστηρίζοντας ότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και πως στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον κομμάτων και κινημάτων του ριζοσπαστικού χώρου της αριστεράς.