«Πολλοί μου λένε ότι συνεχίζω να σκέφτομαι περισσότερο σαν γιατρός παρά σαν πολιτικός», μας λέει ο βουλευτής Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και τονίζει πως υπάρχουν πολλοί που έχουν… προσβληθεί από το «μικρόβιο της πολιτικής». Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μιλάει για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, για την εκστρατεία συκοφάντησης που βίωσαν ο ίδιος και η σύζυγός του, ενώ μοιράζεται μαζί μας αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια στον Βόλο.

Βρισκόμαστε εν όψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, με διπλή και διαφορετική διαδικασία. Με διπλές κάλπες, με απλή και με ενισχυμένη αναλογική. Πoιο θα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών;

Οι πολίτες ψηφίζουν για να έχουν κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Επομένως, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση –εφικτή μόνο από τη ΝΔ– ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αν θα υπάρχει ακυβερνησία, δεδομένης της απόλυτης ρήξης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θυμίζω τις πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα περί εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη και την ομιλία Πολάκη, που αναφέρθηκε σε «πιασμένο ΠΑΣΟΚ» και απέδωσε «πολιτική καθυστέρηση 2.500 ετών» στο ΚΚΕ. Άρα μιλάμε για κόμματα που δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Επομένως το διακύβευμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο: κυβέρνηση ή ακυβερνησία.

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει στις δεύτερες εκλογές, εκτιμάτε πως θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάμε σε επαναληπτικές κάλπες;

Η Ελλάδα και η κοινωνία χρειάζονται σταθερή κυβέρνηση κι αυτό ακριβώς προτείνει η ΝΔ στον ελληνικό λαό. Εκείνος θα κρίνει τελικά αν θα χρειαστούν ή όχι επαναληπτικές κάλπες. Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης ζητούν την αυτοδυναμία, όχι απλά για να αποφευχθούν φαινόμενα αστάθειας –λόγω συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων–, αλλά γιατί οι πολίτες ένιωσαν το 2015-2019 «στο πετσί τους» τι σημαίνουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Θυμούνται τους ερασιτεχνισμούς Τσίπρα, τις φαιδρότητες Καμμένου, τη χρεοκοπία Βαρουφάκη και τον Λεβέντη(!) σε ρόλο ρυθμιστή, μ’ένα σωρό κωμικοτραγικά κόλπα ενός πολιτικού θιάσου που οδήγησε την Ελλάδα στα βράχια…

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ φεύγει από τη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια για μετεκλογική συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη; 

Ως βουλευτής της ΝΔ, εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, είδα το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζει πλήθος κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη Βουλή. Μιλώ όχι μόνο για πολύ σημαντικά νομοσχέδια στα οποία το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε στο σύνολο τους ή για επιμέρους διατάξεις – τροπολογίες, αλλά και για θέματα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών ή παραπομπών στο Ειδικό Δικαστήριο. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να στηρίζει κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες και της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, λειτουργώντας υπεύθυνα στη Βουλή.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μεγάλη πόλωση στο πολιτικό σκηνικό. Εκτιμάτε ότι αυτό θα οξυνθεί περαιτέρω και ποιους τελικά εξυπηρετεί ένα τέτοιο κλίμα;

Ναι, εκτιμώ ότι θα οξυνθεί η πόλωση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θετική πρόταση για το μέλλον. Το μόνο που κάνει είναι να «ανακαλύπτει» θεσμικές εκτροπές στη ΝΔ. Να φαντασιώνεται «εκβιαζόμενους πολιτικούς» στο ΠΑΣΟΚ και να μιλά για «πολιτική καθυστέρηση 2.500 ετών» του ΚΚΕ. Άρα δεν δέχεται κανέναν ως ισότιμο αντίπαλό του. Απαξιοί ακόμα και να ψηφίσει στη Βουλή. Δεν καταθέτει κανένα σοβαρό σχέδιο για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών. Η απουσία θετικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει οδηγήσει στο σημείο να ανοητολογεί, μιλώντας για την ανάγκη λ.χ. «ενεργειακής δημοκρατίας στις ΑΠΕ», χωρίς κανείς να ξέρει τι σημαίνει αυτό, ή να λέει ότι θα φέρει «τη δημοκρατία με το καλό ή με το άγριο»! Η αλήθεια με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία και την ομολόγησε πριν από λίγες μέρες η κα Αχτσιόγλου. Ότι δεσμεύεται να φορολογήσει –αν ξαναέρθει στην εξουσία– τα πάντα! Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια νέα κλίμακα «πραγματικής φορολόγησης» με συντελεστές που θα φτάνουν μέχρι το 90%! Η ΝΔ, αντίθετα, δεσμεύεται για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών και την επόμενη τετραετία, συνεχίζοντας στην ίδια πορεία που χάραξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Πριν από λίγο καιρό μπήκατε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς και η σύζυγός σας. Πώς το αντιμετώπισε εκείνη;

Η σύζυγός μου είναι μια γυναίκα που δουλεύει καθημερινά στη δική της επιχείρηση και φροντίζει ταυτόχρονα την οικογένειά μας. Έχουμε τρία παιδιά τα οποία προσπαθούμε και οι δυο μας –όσο μας το επιτρέπουν οι δουλειές μας– να τα προφυλάξουμε από αυτή την τοξική και βρόμικη επίθεση.

Πώς ξεκίνησε αυτή η επίθεση στο πρόσωπό σας;

Η συκοφαντική εκστρατεία εναντίον μας ξεκίνησε από τον κ. Πολάκη, τον οποίο έχω μηνύσει και θα λογοδοτήσει σύντομα στη Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε στη συνέχεια –παρασυρόμενος θέλω να πιστεύω από κάποια τοπικά συμφέροντα– και ορισμένους δήθεν της πολιτικής, που δυστυχώς λειτουργούν ως dealer επιχειρηματιών.

Γενικότερα όμως ένα είναι βέβαιο: Ο κ. Πολάκης είναι το άλλο πρόσωπο του «Ιανού» κ. Τσίπρα. Η τοξικότητα είναι μονόδρομος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και, επειδή λειτουργεί σαν αγέλη, θα οδηγήσει τελικά όλα του τα στελέχη σ’ένα εκλογικό φιάσκο. Τότε θα συνειδητοποιήσουν ποιος ωφελήθηκε και ποιος βλάφθηκε από το τοξικό κλίμα…

Ας περάσουμε στην προσωπική σας διαδρομή στην πολιτική. Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στον Βόλο;

Η Μαγνησία είναι η πατρίδα μου και η πόλη του Βόλου είναι η αγαπημένη μου. Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, δούλεψα ως γιατρός και συνεχίζω να προσφέρω όχι μόνο μέσα από την επιστήμη μου αλλά και στη Βουλή, όπου με έστειλαν για πρώτη φορά οι συμπολίτες μου το 2019.

Η πολιτική σας διαδρομή ξεκίνησε το 2019 με την εκλογή σας;

Η διαδρομή μου στην πολιτική ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, το 2016, όταν, με αφορμή την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, αποφάσισα πως πρέπει να μετατραπώ από ψηφοφόρος σε ενεργό στέλεχος μιας νέας προσπάθειας. Η πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δικαίωσε αυτή την επιλογή μου. Ο πρωθυπουργός αλλά και συλλογικά το κόμμα μας έκαναν ένα τεράστιο έργο, θέτοντας τις βάσεις για ακόμα πιο σπουδαία πράγματα για την Ελλάδα την επόμενη τετραετία.

Ποιες αναμνήσεις έχετε από τα μαθητικά σας χρόνια στον Βόλο; Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στον τόπο σας;

Όπως όλα τα παιδιά νομίζω, αυτό που κρατούν από τον τόπο που μεγαλώνουν είναι οι άνθρωποι και οι εικόνες. Κυρίως η αγάπη της οικογένειας και η φροντίδα των γονιών, που μου μετέδωσαν τη δική τους αγάπη και φροντίδα για τον τόπο μας. Η Μαγνησία συνδυάζει το πανέμορφο Πήλιο με μια απίθανη παραλιακή ζώνη και, βέβαια, τα μοναδικά νησιά των Βορείων Σποράδων. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός είναι που γοήτευσε όχι μόνο εμένα, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους που αγαπούν τη Μαγνησία. Είτε ως μόνιμοι κάτοικοι, είτε ως επισκέπτες ή θαυμαστές της από μακριά.

Από μικρός θέλατε να γίνετε γιατρός; Πώς και… κολλήσατε τελικά το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Ακόμα και σήμερα, πολλοί μου λένε ότι συνεχίζω να σκέφτομαι περισσότερο σαν γιατρός παρά σαν πολιτικός. Άλλωστε για μένα η ιατρική παραμένει πάθος και γι’ αυτό συνεχίζω να την υπηρετώ. Σ’αυτό ακριβώς είχα από την αρχή δεσμευθεί στους Μαγνησιώτες που με τίμησαν με την ψήφο τους το 2019. Νομίζω ότι και οι ίδιοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο ενός νέου επιστήμονα το πάθος να θεραπεύσει, να βελτιώσει δηλαδή και να διορθώσει πράγματα. Όχι να καταστρέψει.

Με αυτήν την έννοια, όντως η πολιτική είναι «μικρόβιο», το οποίο όμως δεν «κόλλησα» ποτέ. Γιατί με ενδιαφέρει να φτιάξω και όχι να καταστρέψω. Από αυτή την πράγματι μολυσματική ασθένεια έχουν προσβληθεί πολλοί που γνώρισα στην πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα παράδειγμα;

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν ορισμένοι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πολάκης, που θεωρώ παράδειγμα προς αποφυγή στην πολιτική.

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας με την είσοδό σας στο Κοινοβούλιο;

Δεν υπάρχει πλέον καθόλου ελεύθερος χρόνος! Δεν παραπονιέμαι βέβαια, γιατί πάντοτε ακολουθούσα βαριά ωράρια. Ιατρείο, επισκέψεις σε ασθενείς, χειρουργεία. Η μόνη μου αποσυμπίεση είναι η οικογένειά μου και η επαφή με τους συμπολίτες μου. Σε έναν βαθμό μπορώ να πω ότι η πολιτική μου δραστηριότητα αποτελεί συνέχεια της ιατρικής. Γιατί πιστεύω ότι ο ρόλος του βουλευτή, όπως και του γιατρού, είναι να βλέπει εξατομικευμένα το ζήτημα που του θέτει ο άνθρωπος απέναντί του. Να εξετάζει συγκεκριμένα –όχι στην αόριστη γενικότητά τους– τα κοινωνικά θέματα. Να πηγαίνει από το ειδικό στο γενικό και όχι ανάποδα. Μόνο έτσι μπορούμε να «θεραπεύσουμε» πρακτικά προβλήματα, ξεκινώντας από την πραγματικότητα και όχι από ιδεοληψίες.

Είστε πατέρας τριών μικρών κοριτσιών. Τι συμβουλές δίνετε στα παιδιά σας και, αντίστοιχα, τι μάθατε εσείς από τους γονείς σας;

Πέρα από συμβουλές, νομίζω ότι ο γονιός οφείλει να δίνει στα παιδιά του πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Το βασικότερο στη ζωή, που πήρα κι εγώ σαν παιδί από τους γονείς μου, είναι να προσπαθώ διαρκώς, να δουλεύω και να αγωνίζομαι. Αυτό θέλω να μεταδώσω στις κόρες μου: Να προσπαθούν, να διαβάζουν και να βρίσκουν πράγματα με τα οποία να παθιάζονται. Είναι μια συμβουλή ζωής.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο