«Ανάσα» για χρέη έως και το 2020 – Ποιοι ωφελούνται – Λύση και για τις κατασχέσεις

Μια νέα ρύθμιση οφειλών σε 36 και 72 δόσεις, που βρίσκεται στα… σκαριά για χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2022, έρχεται να συμπληρώσει τον χάρτη των ρυθμίσεων για τουλάχιστον 6.600.000 οφειλέτες, οι οποίοι κάνοντας χρήση και του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορούν να φτάσουν έως και τις 420 δόσεις.

Μέσα στον Φεβρουάριο, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη που συσσωρεύτηκαν έως το τέλος του 2022, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, όπως είχε γράψει το «Π» στο φύλλο της 28ης Ιανουαρίου, θα γίνει αναβίωση και των 120 δόσεων, για όσους βρέθηκαν εκτός… νυμφώνος, επηρεαζόμενοι από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της «έκρηξης» του κόστους ζωής που ήρθε σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν και δεν πληρώθηκαν έως το τέλος του 2022, προβλέπεται η ρύθμισή τους σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις. Βασικό ζητούμενο στη ρύθμιση αυτή είναι το ύψος του επιτοκίου, λόγω της εντυπωσιακής ανόδου των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως είχε γράψει το «Π» στις 28 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν δραστικά το επιτόκιο, ώστε να καταστήσουν πιο ελκυστική την υπαγωγή στις δόσεις. Η ρύθμιση αφορά όσους οφείλουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ και στους δήμους.

2. Παραμένει η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων που αφορά τον Φόρο Εισοδήματος, τους φόρους κληρονομιών κ.λπ., αλλά σε πολλές περιπτώσεις χάνεται για τους φορολογούμενους, οι οποίοι αναζητούν την υπαγωγή σε καλύτερη ρύθμιση.

3. Η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ και αναμένεται να αναβιώσει, καθώς χιλιάδες οφειλέτες την έχασαν, λόγω αδυναμίας εξόφλησης δύο και πλέον δόσεων και ενώ είχαν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων.

4. Τα χρέη άνω των 10.000 ευρώ έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με βάση τις 240, 360 και 420 δόσεις, ανάλογα με το ύψος των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και τρίτους.

Τα «μικρά» χρέη

Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στην είσπραξη των μικρών χρεών έως 10.000 ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι είναι σχετικά πιο εύκολο να εισπραχθούν. Αντιθέτως, οφειλές άνω από 30 δισ. ευρώ που αφορούν μεγαλο-οφειλέτες φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο έως αδύνατον να εισπραχθούν έστω και κατά ένα πολύ μικρό μέρος, καθώς έχουν τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης και δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Με την αναδιάρθρωση των χρεών, το υπουργείο ευελπιστεί ότι θα δώσει νέα ώθηση στα δημόσια έσοδα, βελτιώνοντας τον ρυθμό εισπραξιμότητας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 113 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θεωρούνται πραγματικά εισπράξιμα τα 20 δισ. ευρώ σε βάθος έως και 35 έτη. Την ίδια στιγμή, οι οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών πλησιάζουν τα 45 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ οφείλονται στους δήμους. Το ιδιωτικό χρέος αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα», καθώς ανέρχεται σε 270 δισ. ευρώ.

Κατασχέσεις

Ειδικά για τους οφειλόμενους φόρους φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.050.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 500 ευρώ, αλλά δεν απειλούνται από κατασχέσεις, ενώ άλλοι τόσοι χρωστούν άνω των 500 ευρώ και βρίσκονται αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περίπου 1.400.000 φορολογούμενοι έχουν δει τους λογαριασμούς τους να… ξαλαφρώνουν, καθώς η Εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις των οφειλόμενων ποσών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προωθείται η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Παγώνει η διαδικασία

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη σε ρύθμιση «παγώνει» τις διαδικασίες κατάσχεσης ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς και, φυσικά, τη διαδικασία πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων. Από κει και πέρα, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 50 ευρώ. Αν κάποιος χρωστάει λιγότερα από 10.000 ευρώ και θέλει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τότε μπορεί να αφήσει απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ ή τον Φόρο Εισοδήματος, προκειμένου στη συνέχεια να κάνει αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα. Μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί περίπου 3.320 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει χρέη 1,08 δισ. ευρώ.

Μείωση στο 3%

Το πλέον σοβαρό εμπόδιο στη διαδικασία ρύθμισης χρεών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποτελεί η κεφαλαιοποίηση τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων. Κι αυτό γιατί, όταν ο οφειλέτης παίρνει στα χέρια του το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, διαπιστώνει με έκπληξη ότι το ποσό που καλείται να επιστρέψει είναι ακόμη και διπλάσιο. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο αποπληρωμής των δόσεων υπολογίζεται στο 5%, ενώ εξετάζεται η μείωση του στο 3%, προκειμένου να καταστεί πιο ελκυστική και εφικτή η διαδικασία της ρύθμισης για τον οφειλέτη.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο